Refah Sınır Kapısı krizinde yeni bir şans doğdu

Hamas, Mısır'ın kapalı tuttuğu Refah Sınır Kapısı'nın açılması için diğer Filistinli gruplarla birlikte bir formül arayacaklarını açıkladı. Bu amaçla bir komitenin kurulacağı ifadelerine yer veren açıklamada alınan kararların Mısır ile paylaşılacağı belirtildi.

Hamas'ın, Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nın açılması için tüm Filistinli gruplarla birlikte çalışacağı bildirildi. Yapılan yazılı açıklamada, Refah Sınır Kapısı sorununun çözülmesi için farklı gruplar tarafından getirilen önerileri değerlendirmek üzere bir komite oluşturulduğu belirtildi.

"Sınırı hep birlikte açacağız"

"Sınır kapısının açılması için Filistinli gruplarla birlikte Mısırlı kardeşlerimizle çalışacağız" ifadesine yer verilen açıklamada, Gazze halkının sıkıntılarının hafifletilmesi amacıyla gerekli istişarelerin yapıldığı ifade edildi. Ulusal uzlaşı hükümetinin bugün Ramallah'ta düzenlediği haftalık toplantısında Filistinli grupların sunduğu önerilerin Hamas tarafından olumlu karşılanması temennisinde bulunulmuş ve bu girişimin uygulanabilirliğinin görüşülmesi için Gazze'ye bir heyet gönderilebileceği duyurulmuştu.

Formül aranıyor

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, 2 Ocak'ta yaptığı açıklamada, "Sınır kapısı sorununun çözülmesi konusunda Filistinli gruplar, sivil toplum kuruluşları ve Filistin Parlamentosunda bazı öneriler ortaya atıldı. Hamas, Filistin halkının sıkıntılarını hafifletmek ve vatanın bütünlüğünü sağlamak amacıyla ortaya atılan bu önerileri değerlendirecek" ifadelerini kullanmıştı. FHKC tarafından daha önce yapılan yazılı açıklamada ise sorunun çözümü için Filistinli gruplar arasında yapılan görüşmelerde gelinen nokta ve geliştirilen formülün Hamas, Fetih, Filistin yönetimi ve Mısır resmi makamlarına iletileceği duyurulmuş ancak önerilerin içeriğiyle ilgili bilgi verilmemişti.

Sınır kapısı krizi

Mısır yönetimi, 3 Temmuz 2013'teki askeri darbeden bu yana Gazze ile arasındaki Refah Sınır Kapısı'nı neredeyse tamamen kapalı tutuyor. Darbenin ardından kapatılan kapı, yılda yalnızca bir kaç kez kısa süreliğine açılıyor. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, daha önce yaptığı açıklamada, "Ramallah yönetiminin Gazze Şeridi'ne dönmesi ve Refah sınırını kontrol etmesi halinde sınır kapısını sürekli olarak açacaklarını" belirtmişti.

Bu açıklamalar nedeniyle Filistinli gruplar arasında bir süredir anlaşmazlık yaşanıyor. Fetih hareketi, Mısır'ın açıklamaları doğrultusunda Hamas'tan kapının idaresini tamamen ulusal birlik hükümetine bırakmasını isterken, Hamas, Mısır'ın kapıyı şartsız sürekli açık tutması gerektiğini savunuyor.

HAMAS/AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Filistinli gruplardan 'Refah Sınır Kapısı' girişimi
Hamas: Refah Sınır Kapısı'nı filistinli gruplar kontrol edebilir
'Refah' Filistin'de uzlaşıyı yeniden getiriyor

Dünya Haberleri