'Refah' Filistin'de uzlaşıyı yeniden getiriyor

Hamas, Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın idaresini uzlaşı hükümetine vermeye hazır olduğu açıkladı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, daha önce yaptığı açıklamada, Ramallah yönetiminin Gazze Şeridi'ne dönmesi ve Refah sınırını kontrol etmesi halinde sınır kapısını sürekli olarak açacaklarını belirtmişti.

Hamas, Filistin'de yapılacak seçimlere ve Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın idaresini mevcut uzlaşı hükümetine devretmeye hazır olduğunu açıkladı. Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın "Hamas'ın seçimleri reddettiği"ne ilişkin açıklamalarının doğru olmadığını belirterek, "Biz, Kahire'de varılan uzlaşı anlaşmasına göre tüm formlarıyla seçimlere hazırız" dedi. 

Filistin'de yeni bir dönem

Filistin'de son başkanlık seçimi 2005, genel seçimler ise 2006'da yapılmıştı. Hamas ve Fetih hareketleri arasında 2007'de yaşanan ayrılıktan sonra gerçekleştirilen uzlaşı anlaşmalarına rağmen şu ana kadar seçimler için bir tarih belirlenemedi. Hamas ve Fetih arasında 7 yıl aradan sonra 23 Nisan 2014'te varılan milli mutabakat çerçevesinde 2 Haziran 2014'te Rami el-Hamdallah başbakanlığında Uzlaşı Hükümeti kurulmuş, bir yıl sonra da hükümet istifa etmişti. 

Refah Sınır Kapısı'nda çözüm

Son zamanlarda Hamas ile Ramallah yönetimi arasında gerginliğe yol açan Refah Sınır Kapısı'nın idaresi konusunda ise Ebu Zuhri, "Ulusal Uzlaşı Hükümetini, Gazze'deki Refah Sınır Kapısı'nın tüm idare sorumluluğunu, ayrım gözetmeksizin kendilerine vermeye çağırıyoruz" diye konuştu. Mısır yönetimi, 3 Temmuz 2013'teki askeri darbeden bu yana Gazze ile arasındaki Refah Sınır Kapısı'nı neredeyse tamamen kapalı tutuyor. Darbenin ardından kapatılan kapı, yılda yalnızca birkaç kez kısa süreliğine açılıyor.

Teklif Mısır'dan

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, daha önce yaptığı açıklamada, Ramallah yönetiminin Gazze Şeridi'ne dönmesi ve Refah sınırını kontrol etmesi halinde sınır kapısını sürekli olarak açacaklarını belirtmişti.

Bu açıklamalar nedeniyle Filistinli gruplar arasında bir süredir anlaşmazlık yaşanıyor. Fetih hareketi, Mısır'ın açıklamaları doğrultusunda Hamas'tan kapının idaresini tamamen Ulusal Birlik Hükümetine bırakmasını isterken, Hamas, Mısır'ın kapıyı şartsız sürekli açık tutması gerektiğini savunuyor.

GAZZE/AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Filistinli gruplardan 'Refah Sınır Kapısı' girişimi
Hamas: Refah Sınır Kapısı'nı filistinli gruplar kontrol edebilir
Refah Sınır Kapısı krizinde yeni bir şans doğdu

Dünya Haberleri