RBC nedir? RBC yüksekliği ve düşüklüğü anlamı

RBC kan tahlillerinde karşılaştığımız bir terimdir. RBC testi ile kaç tane kırmızı kan hücremizin olduğu bulunur. Vatandaşlarımız bu test ile ortaya çıkan sonuçlarının ne anlama geldiği merak ediyor. İşte bilmeniz gerekenler…

 

RBC, tıptaki adı eritrosittir ve kırmızı kan hücresi olarak bilinir. RBC yüksekliği ve düşüklüğünün ne anlama geldiği vatandaşlarımız tarafından sıkça aranıyor. Doktorunuzun istediği bu kan tahlili ile ne kadar kırmızı kan hücrenizin olduğu bulunur. İşte tüm bilgiler…

NEDİR?

Tıptaki adı eritrosittir ve kırmızı kan hücresi anlamına gelir. Eritrositin görevi dokularla akciğerler arasında oksijen ve karbondioksit aktarımını sağlamaktır. Sağlıklı bir yetişkinde RBC değeri 4.7 ile 6.1 arasındadır. Bu değer bebeklerde 4.8-7.2 aralığındadır.

RBC DÜŞÜKLÜĞÜ

Kan tahlili sonucunda RBC değeri düşükse kanda yeterli miktarda eritrosit yoktur anlamına gelir. Eritrosit eksikliğinde hücreler yeterli oranda beslenmez. Bu düşüklüğün birçok nedeni vardır. İşte bazıları;
Beslenme bozuklukları,
Vitamin eksiklikleri,
Kanser,
Kan kaybı,
Kemoterapi,
Hamilelik,
Kemik iliği hastalıkları,
Alyuvar çökmesi

RBC DÜŞÜKLÜK BELİRTİLERİ

Üşüme hissi,
Ciltte solukluk,
Halsizlik,
Çarpıntı,
Nefes almada zorlanma,
Göğüs kafesinde ağrı olması,
Yorgunluk,
Güçten düşme hali,
Baş dönmesi.

RBC YÜKSEKLİĞİ

RBC yüksekliği, RBC düşüklüğüne göre daha az görülür. Yüksek miktarda eritrosit üretimi hücrelere yeterli oksijenin ulaşmamasından kaynaklanabilir. Bu yüksekliğin bazı nedenleri vardır. Bazıları şöyle;

Kalp hastalıkları,
Akciğer hastalıkları,
Böbrek kanseri,
Vücudun uzun süre susuz kalması,
Kandaki düşük oksijen seviyesi,
Sigara,
Karbonmonoksit zehirlenmesi,
Yüksek rakımlı bölgelerde yaşamak.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

YÜKSEKLİK BELİRTİLERİ

Kulak çınlaması,
Baş ağrısı,
Bulanık görme,
Baş dönmesi,
Hipertansiyon,
Kaşıntı,
Göğüs ağrısı,
Kas ağrısı.

NASIL NORMALE DÖNER?

Folik asit: Yeterince folik asit alımı RBC düşüklüğüne iyi gelir. Folik asit için koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir.

Demir: Demir eksikliği erirosit düşüklüğüne neden olur. Bakliyat ürünlerini sık tüketerek vücudumuzun ihtiyacı olan demiri alabiliriz.

B 12 vitamini: B 12 eksikliği RBC düşüklüğüne neden olur. Et ve yumurta tüketerek B 12 vitaminimizi arttırabiliriz.

B 6 vitamini: Çiğ fındık, balık, tam tahıllı yiyecekler, et ve sebzeler B6 vitamini bakımından zengindir. B6 eksikliği eritrosit düşüklüğüne neden olur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

PLT yüksekliği ve düşüklüğü anlamı | PLT nedir?
MPV nedir? MPV yüksekliği ve düşüklüğü anlamı
MCV nedir? MCV düşüklüğü ve yüksekliği anlamı

Hayat Haberleri