Leyle-i Kadir ne demek? İşte anlamı...

Ramazan ayında sık sık kullanılan 'Leyle-i Kadir' sözcüğü, İslam alemi için büyük önem taşıyan Kadir Gecesi'nin diğer adıdır. Neredeyse bir insan ömrünün tamamının ibadetle geçirilmiş kadar sevap kazanılacağına dair ayet ve hadislerin bulunduğu Leyle-i Kadir hakkında bilinmesi gerekenler...

Kur'an-ı Kerim'in cennetten ilk defa yeryüzüne indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, müminler tarafından ibadet ve dualarla eda ediliyor. Müslümanlar için çok değerli bir gece olan Kadir Gecesi, Leyle-i Kadir olarak da adlandırılıyor. Ramazan'ın 27. günü idrak edilen kutsal gecede tövbe kapısı ardında kadar açılıyor ve duaların kabul olma kat sayısı artıyor.

LEYLE-İ KADİR NEDİR?

Ramazan ayında sıkça duyduğumuz Leyle-i Kadir, aslında iki farklı kelimenin birleşmesinden meydana gelir. 'Leyle-i' kelimesi 'tek' veya 'bir gece' anlamını taşırken, 'Kadir' kelimesi ise 'güçlü olma', 'gücü her şeye yetme', 'değerli', 'kıymetli' anlamına gelmektedir.

Leyle-i Kadir 'tek bir değerli gece' anlamını taşımaktadır.

Bununla birlikte bu kelime asıl olarak Kadir Gecesi'nin bir diğer adı olarak kullanılmaktadır.

Kadir Gecesi; güç, hakim, karar gecesi anlamına gelir ve Arapça bir kelimedir. Dünyanın farklı yerlerinde 'Laylat al Qadr' olarak da kullanılmaktadır.

KADİR GECESİ'NİN ÖNEMİ NEDİR?

Ramazan ayı Müslümanlar için en mübarek aydır ve gecesiyle, gündüzüyle her an hazine değerindedir. Bu ay içinde idrak edilen Kadir Gecesi ise Ramazan ayının kutsiyetini vurgulayan en önemli gecedir.

Allah-ü Teala tarafından bin geceden hayırlı olduğu bildirilen Kadir Gecesi, yıl olarak hesaplandığında 83 yıla denk gelmektedir. Yani bir kişi Kadir gecesini hakkıyla ibadet ve dua ederek geçirirse, neredeyse bir ömür boyu ibadet yapmış sayılır.

Bu nedenle Kadir Gecesini dua, ibadet, taat ve zikir ile geçirmek, günahlardan tövbe etmek ve Allah-u Teala’ya niyaz etmek çok büyük öneme sahiptir.

Kadir gecesinin önemini anlayabilmek için, bu geceye ait özel bir surenin (Kadir Suresi) olması bile yeterlidir.

KADİR GECESİ TAM OLARAK NE ZAMAN?

Kadir Gecesi'nin Ramazan ayının hangi gecesinde olduğuna dair kesin bir tarih hiçbir yerde belirtilmemiştir fakat İslam Peygamberi Hz. Muhammed, Kadir Gecesi'nin Ramazan ayının son 10 gününün tek sayılı gecelerinde aranması yönünde tavsiye etmiştir.

Buna göre, Kadir Gecesi'nin Ramazan ayının 21. 23. 25. 27. veya 29. gecesinde olması muhtemeldir ancak genel görüş Ramazan'ın 27. gecesinde olabileceği şeklindedir.

Yine, Kadir gecesinin ne zaman olduğuna dair Peygamber Efendimiz, bir hadisi şerifinde şöyle buyurmuştur: "Hz. Ayşe, Hz. Muhammed'in şöyle buyurduğu söyledi: 'Kadir Gecesi'ni Ramazan'ın son on günündeki tek gecelerde arayın.' " (Sahih Buhari: 2017)

Kadir gecesini önemli kılan bir diğer önemli konu ise, Kuran-ı Kerim'in ilk defa bu gecede cennetten gönderilmesidir.

KADİR GECESİ İLE İLGİLİ AYETLER

* O apaçık olan Kitap'a ant olsun ki biz onu mübarek bir gecede indirdik. (Duhan Suresi 44:3)

* Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. (Kadir Suresi 97:1)

* O Ramazan ayı ki, inanları irşat için hak ile batılı ayıracak olan hidayet rehberi ve deliller halinde Kur'an onda indirildi. (Bakara Suresi 2:185)

* Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. (Kadir Suresi 97:3)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Fitre kimlere verilir? Son gün ne zaman? İşte Diyanet'e göre 2021 fitre miktarı
Arife günü yapılacak ibadetler neler? İşte Hz. Muhammed'in arife günü duası
Sahur duası nedir, nasıl yapılır? İşte Peygamberin sahur duası...

Ramazan Haberleri