Mübarek Kadir Gecesi'nde Kur'an-ı Kerim okunacak ya da dinlenecek, namaz kılınıp, zikredilecek, tespih çekilip Allah'a tevbe edilecek, cemaatle tesbih namazı kılınacak, Allahü Teala'ya el açıp tövbe edilecek. Allah, Kadir Suresi'nde, "Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir" buyurarak Kur'an-ı Kerim'in bizleri bu gecede şereflendirdiğini ve bu gecenin Kur'an'ın nuruyla bin aydan daha hayırlı olduğunu söylemektedir.
KADİR GECESİNDE NASIL İBADET EDİLMELİ?
Kadir Gecesi'nde mutlaka ama mutlaka Kur'an-ı Kerim okunmalı, bilinmiyorsa da dinlenmelidir. Allah'a tövbe edilmeli, yapılan günahlar için üzüntü duyulmalıdır. Tesbih namazı kılınmalı, cemaatle yatsı namazı eda edilmelidir. Tespih çekilmeli, zikredilmeli, insanlara iyi davranılmalı, oruç tutulmalıdır. Sadaka, fitre gibi ücretler verilmeli, yetimler, hastalar, yaşlılar, yardıma muhtaç olanlar sevindirilmelidir.
TESBİH NAMAZI KILINIŞI
Günahların affedildiğine vesile olduğu vurgulanan ve bir Müslüman'ın ömrü hayatında mutlaka en az 1 kere kılması gerektiği söylenen tesbih namazı 4 rekattır. Bu namazı kılabilmek için şu tesbihi ezberlemek şarttır:
"Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-aziym"
Bu bilinmiyorsa, ya da ezberlenemiyorsa, cemaatle camide hocanın eşliğinde kılınması caizdir.
BİRİNCİ REKAT
Kalben tesbih namazı kılmaya niyet edildikten sonra Allahü Ekber denilerek namaza durulur.
Sübhaneke'nin ardından, 15 defa tesbih, Fatiha ve okunan surenin ardından da 10 defa tesbih okunur, rüku tesbihinin ardından 10 defa daha tesbih, rükudan doğrulur doğrulmaz 10 defa tesbih, secde tesbihinin arkasından 10 defa daha tesbih, secdeden doğrulur doğrulmaz, 10 defa tesbih, ikinci secde tesbihinden sonra 10 defa daha tesbih okunur.
İkinci rek'ate kalkılır.
İKİNCİ REKAT
2. rekatta oturulduğunda, Et-tehiyyâtü, Allâhümme salli ve Allâhümme bârik duaları okunduktan sonra ayağa kalkılır, Fatiha'dan evvel, 15 kere tesbih, Fatiha ve surenin ardından 10 defa tesbih, Rüku tesbihi sonrası, 10 defa tesbih, rükûdan doğrulur doğrulmaz 10 defa tesbih, secde tesbihinin ardından 10 defa tesbih, secdeden doğrulduktan sonra 10 defa tesbih, ikinci secde tesbihinin ardından 10 kere tesbih okunur. Ardından 3. rekata kalkılır.
ÜÇÜNCÜ REKAT
Sübhânekenin ardından 15 defa tesbih, Fatiha ve surenin arkasından 10 defa tesbih, Rüku teşbihi biter bitmez 10 defa daha tesbih, rükûdan doğrulduktan sonra 10 defa tesbih, cecde teşbihi sonrası 10 kere tesbih, secdeden doğrulunca 10 defa tesbih, ikinci secde teşbihinin ardından 10 defa tesbih okunur.
DÖRDÜNCÜ REKAT
Dördüncü rekata oturulduğunda, Et-tehiyyâtü, Allâhümme salli, Allâhümme bârik, Rabbena Atina ve Rabbenağfirli duaları okunduktan sonra kalkılır, Fatiha'dan evvel 15 defa tesbih, Fatiha ve surenin ardından 10 defa tesbih, rüku teşbihi sonrası 10 defa daha tesbih, rükûdan doğrulduktan sonra 10 defa tesbih, secde teşbihi sonrası 10 defa tesbih, secdeden doğrulur doğrulmaz 10 defa tesbih, ikinci secde teşbihi sonrası 10 defa tesbih okunur.
Önce sağ, ardından da sola dönülerek; Es-selamü aleyküm ve rahmetüllah denildikten sonra namaz noktalanır.
Tesbih namazında her bir rekatta okunan tesbih adedi 75'dir. Dört rekatta 300 tesbih okunur.