Ramazan ayında oruç tutarak ibadetlerini yerine getiren vatandaşlar, Kur'an-ı Kerim'in indirildiği gün olan Kadir Gecesi'ni de dualar ederek değerlendiriyor. Kadir Gecesi tam olarak ne zaman hangi gün olduğu bilinmese de bazı İslam ulemalarının Ramazan ayının 27. gününü işaret etmelerinden dolayı Diyanet'in 2021 dini günler takviminde 8 Mayıs 2021 Cumartesi günü Kadir Gecesi olarak belirlendi.
KADİR GECESİ NEDEN GİZLİ BIRAKILDI?
Kur'an-ı Kerim'in indirildiği gün olması dolayısıyla İslam dininde büyük öneme sahip olan Kadir Gecesi, her Ramazan ayının 27. gecesi eda edilir. Ancak bu kutsal gecenin tam tarihi muallaktır.
Kadir Gecesi'nin açık şekilde bilinmesinin insanları tembelliğe sevk edebileceği, Kadir Gecesi'nin kesin olan feyiz ve mağfiretine güvenerek sadece o gün yoğun bir şekilde ibadet edip diğer günleri umursamadan geçirilmesi ihtimaline karşı Kadir Gecesi'nin tam olarak bildirilmediği ifade edilmektedir.
İnsanlar o geceyi bulup hayırlar işlediğinde, "Biz, bin aydan hayırlı bir geceyi ihya ettik. Allah bizi bağışladı. Onun katında, bizim için dereceler ve cennetler meydana geldi" şeklinde düşüncelere gark olabilirlerdi.
Böylece ümit ve yeis arasında olması gereken insanda ümit ağır basacak, bu da gaflete düşmesine neden olacaktı.
KADİR GECESİ TAM OLARAK NE ZAMAN?
Ramazan-ı Şerif ayının her gecesini, "Kadir Gecesi olabilir" zannı ile değerlendirmek sünnete uygundur.
Abdullah bin Üneys konuyla ilgili şöyle bildirmişti:
"Ey Allah'ın Resulü! Kadir Gecesi'ni bulmayı tahmin ettiğin gece hangi gecedir?" diye sordum. Şöyle buyurdu: "İnsanlar o geceden başka gecelerde namazı terk etmeyecek olsalardı bunu sana söylerdim." (Taberani)
HZ. MUHAMMED SON 10 GÜN İTİKAFA GİRERDİ
"Belki de bu, sizin için daha hayırlıdır" sözü ise Kadir Gecesi'nin belirtilmemiş olması sizin için daha iyidir. Eğer belirtilmiş olsaydı bu takdirde sadece o gecede ibadet edilir ve bundan sonra yavaş davranılırdı.
Kadir Gecesi'nin mübhem kalması, hikmetin icabıdır ki, ibadet peşinde koşanlar bütün ay boyunca çalışsınlar ve son 10 günde de daha çok çaba sarf etsinler. Bunun için Resulullah vefat edinceye kadar Ramazan'ın son on gününde itikafa girerdi. (Hadislerle Kur'an-ı Kerim Tefsiri İbn Kesir 15)
KADİR GECESİ NASIL BULUNUR?
Manevi keşifleri açık olan İslam büyükleri de bu gecenin hususiyetlerini derinden incelemiş ve alametleri hakkında birtakım bilgiler vermiştir.
İmamı Şarani'nin Ramazan ayının giriş günlerine bakarak tespitlerde bulunduğu ve 30 yıl bu şekilde Kadir Gecesi'ne isabet ederek ihya ettiği rivayet edilir.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın imsakiyesine göre, Kadir Gecesi'nin (Ramazan'ın 27. gecesi) bu yıl 8 Mayıs 2021 Cumartesi gününü 9 Mayıs 2021 Pazar gününe bağlayan gecedir.
Ulemanın ittifakı ile Ramazan'ın 27. günü ihya edilen Kadir Gecesi, o yıl başka bir geceye rastlasa bile 27. gece yine aynı hassasiyetle ihya edilmelidir. Çünkü o gecede tüm Müslümanlar gönül birliği içerisinde dua ve ibadetlerle eda etmeye çalıştıklarından, aynı Kadir Gecesi'nin sevabının ihsan edileceği ümit edilir.
KADİR GECESİ'NİN ALAMETLERİ NELER?
Kadir Gecesi'nin alametlerine dair İslam Peygamberi Hz. Muhammed şöyle buyurmuştur:
* Kadir Gecesi açık ve mülayim olur. Soğuk ve sıcak değildir, sabahında da güneş zaif ve kızıl olarak doğar.
* Kadir Gecesi açık olur, sıcak ve soğuk değildir. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgar yoktur. O gecenin sabahının alameti güneşin şuasız doğmasıdır.
* Yıldız kayması olmaz.