Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayının 27. gecesinde olma ihtimali yüksektir. İslam peygamberi Hz. Muhammed, Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiştir fakat, "Siz Kadir Gecesi'ni Ramazan'ın son 10 günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" buyurmuştur.
Allahumme inneke afuvvun kerîmun tuhibbul afve fa fu annî suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu şöyledir:
Hz. Ayşe, Kandil Gecesi'ne ermenin şükrünü ve şevkini idrak etmek için Hz. Muhammed'e şu soruyu yöneltiyor: "Ya Resullallah, bu özel geceye erme şerefine nail olursam nasıl dua edeyim" Hz. Peygamber de şu duayı okuması tavsiyesinde bulundu:
Allahümme inneke afuvvün kerîmun tuhibbul afve fa'fu annî.
Anlamı: Allah'ım, şüphesiz sen affedicisin, ikram sahibisin, affetmeyi seversin, beni affet.
Bu dua dışında belli bir vakte tahsis edilmemiş dua ve zikirlerle, salavat-ı şerifelerin bu geceyi ihya adına bolca okunması da tavsiye edilmiştir.
KADİR GECESİ İLE İLGİLİ HADİSLER
* Ebû Hüreyre'den rivayet edildiğine göre Hz. Muhammed şöyle buyurdu: "Faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır."
(Buhârî, Îmân 25, 27, 28, 35, Savm 6, Terâvih 1, Leyletü'l-kadr 1; Müslim, Müsâfirîn 173-176. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Ramazan 1; Tirmizî, Savm 1; Nesâî, Kıyâmü'l-leyl 3, Savm 39-40; İbni Mâce, İkâmet 173, Sıyâm 2, 39)
* Abdullah İbni Ömer'den rivayet edildiğine göre, bir grup sahabe, rüyalarında Kadir Gecesinin Ramazan'ın son yedi gecesinde olduğunu görmüşler ve bunu Hz. Peygamber'e bildirmişlerdi. Bunun üzerine Resulullah şöyle buyurdu: "Kadir Gecesi ile ilgili rüyalarınızın, Ramazan'ın son yedi gecesi üzerinde toplandığını görüyorum. O halde Kadir Gecesini arayan onu ramazanın son yedi gecesinde arasın!"
(Buhârî, Leyletü'l-kadr 2, Ta'bîr 8; Müslim, Sıyâm 205 -206. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Ramazan 5; Tirmizî, Savm 71)
* Hz. Ayşe rivayet edildiğine göre Resulullah ayının son on gününde câmiye kapanır ibadete soyunur ve şöyle buyururdu: "Kadir Gecesini ramazanın son on günü içinde arayınız!"
(Buhârî, Leyletü'l-kadr 3; Müslim, Sıyâm 219. Ayrıca bk. Tirmizî, Savm 72)
* Hz. Ayşe rivayet edildiğine göre Hz. Muhammed şöyle buyurdu: "Kadir Gecesini Ramazan'ın son on günündeki tek gecelerde arayın!"
(Buhârî, Leyletü'l-kadr 3),
* Hz. Ayşe şöyle rivayet ederdi: Ramazan ayının son on günü girdiğinde Resulullah geceleri ihya eder, ev halkını uyandırır, ciddiyetle ibadete soyunur ve eşleriyle ilişkiyi keserdi.
(Buhârî, Leyletül-kadr 5; Müslim, İ'tikaf 7. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Ramazan 1; Nesâî, Kıyâmü'l-leyl 17; İbni Mâce, Sıyâm 57)
* Hz. Ayşe'den rivayet edildiğine göre, Resulullah Ramazan'da diğer aylardan daha fazla (kulluk yapmaya) çalışırdı. Ramazan'ın son on gününde de Ramazan'ın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi.
(Müslim, İtikâf 8)
* Hz. Ayşe şöyle dedi: "Ey Allah'ın Resulü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?" diye sordum. "Allah'ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et" buyurdu.
(Tirmizî, Davût 84., İbni Mâce, Dua 5)
HADİSLERDEN ÖĞRENDİKLERİMİZ
* Kadir Gecesi, Ramazan ayının son 10 günü içindeki tek gecelerden biridir.
* Kadir Gecesi'ni ihya etmek isteyenler Ramazan'ın son 10 günü içindeki geceleri ihya etmelidir.
* Hz. Peygamber hem sözlü olarak hem de fiili olarak Kadir Gecesi'nin Ramazan'ın son on günündeki gecelerde olduğuna işaret etmişlerdir.
* Kadir Gecesi gibi müstesna fırsatları kaçırmamak için dikkatli davranmak, hatta ev halkını da bu konuda uyarmak sünnettir.
* Ramazan ayında her zamankinden daha fazla ibadet etmek, son on gününde de diğer Ramazan günlerinden fazla ibadete gayret etmek Peygamber Efendimiz'in sünnetidir. O halde bu konuda ona uymaya çalışmak gerekir.
* Kadir Gecesi, kadri yüce bir gecedir.
* Değer ve faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek bu geceyi ihya eden, geçmiş günahlarından arınır.
* İnançsız ve ihlassız yapılacak herhangi bir dini davranışın kıymeti yoktur.