Müminler Ramazan ayını uğurlarken, bayramdan bir gün önceki arife gününü de ibadetle değerlendirmek istiyor. Ramazan'ın faziletlerinden faydalanmak isteyen inançlı Müslümanlar, Ramazan'ın son günü nafile namazları kılarak Allah'a el açıp dualar edebilir. Öte yandan bayramdan bir gün öncesi için yaygın olarak kullanılan 'arefe' kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışının 'arife' olduğunu belirtelim.
RAMAZAN BAYRAMI ARİFE GÜNÜ NE ZAMAN 2021?
İslam aleminin en faziletli günlerine ev sahipliği yapan Ramazan ayı sona ererken evlerde bayram coşkusu yaşanmaya başladı. Bu yıl Ramazan Bayramı arifesi 12 Mayıs 2021 Çarşamba günü yaşanacak.
ARİFE GÜNÜNDE OKUNACAK DUALAR VE YAPILACAK İBADETLER
İslam Peygamberi Hz. Muhammed, Ramazan Bayramı arife günü için, "En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır" şeklinde buyurmuştur. Müslümanlar bugünü oruç, namaz ve dua eşliğinde geçirmelidir.
TÖVBE NAMAZI KILMAK
İkindi namazını kılmasının ardından ve arife duasına başlamadan evvel göğün altında iki rekat namaz kılmalı ve Allah'ın huzurunda günahlardan af dilenmeli, tövbe edilmelidir. Bu şekilde Arafat sevabına nail olsun ve günahları bağışlansın.
MAHSUS NAMAZ KILMAK
Zeval vakti olduğunda göğün altına çıkmalı (yani açık alanda olmalı) ikindi ve öğlen namazlarını rukû ve secdesini güzel bir şekilde yaparak eda etmeli. Namazların kılınmasının ardından 2 rekat namaz kılmalı. Namazın birinci rekatında Fatiha suresinin ardından ihlas suresini, ikinci rekatında ise Fatiha suresinin ardından Kafirun suresi okunmalıdır.
Bu namazın arkasından 4 rekat namaz kılmalıdır. Namaz 2 rekat 2 rekat eda edilmelidir. Her rekatta Fatiha suresinin ardından 50 kez ihlas suresi okunmalıdır. Bu namaz Emire'l Mümin'in Hazreti Ali'nin namazıdır.
AREFE GÜNÜ EDİLECEK DUA
Arefe günü ile ilgili bazı hadisler şöyledir;
Bir hadis-i şerifte:
"Kim ihlâs suresini Arefe gününde öğle ile akşam arasında bin defa okursa Allah, ona ne isterse verir" buyrulmaktadır.
"Arefe günü Besmele ile bin İhlas okuyanın günahları affedilir ve duası kabul olur." (Ebu-ş şeyh)
Hadis-i şeriflere göre; "İhlas suresini okumak kul hakkı hariç diğer bütün günahların affına vesiledir." (Ebu-ş şeyh)
PEYGAMBER EFENDİMİZİN OKUDUĞU ARİFE DUASI
Hz. Muhammed, Ramazan Bayramı arife günü şu duayı okurdu: Allâhümmec'al fî kalbî nûran ve fî basarî nûran ve fî sem'î nûran ve an yemînî nûran ve an yesârî nûran ve fevkî nûran ve tahtî nûran ve emâmî nûran ve halfî nûran vec'al lî nûran.
Ve fî rivâyetin: Asabî ve lahmî ve demî ve şa'rî ve beşerî kâne yekûlü fî du'âihî
Türkçe anlamı: Ya Rabb! Kalbimi nurlandır, gözümü nurlandır, kulağımı nurlandır, sağımı nurlandır, solumu nurlandır, üstümü nurlandır, altımı nurlandır, önümü nurlandır, arkamı nurlandır ve beni nûr eyle (bir başka rivayette) benim damarlarımı nurlandır, etimi nurlandır, kanımı nurlandır, saçımı nurlandır, yüzümü nurlandır.
ARİFE GÜNÜ 100'ER KEZ OKUNMASI TAVSİYE EDİLEN DUA
Bismillahirrahmanirrahim
Kul hüvellahü ehad. Allahüs Samed. Lem yelid velem yüled. Velem yekün lehü küfüven ehad.
La ilahe illallahü vahdehü la şerike lehü. Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli şey'in kadir.
Allahümme salli ala Muhammedin ve enzilhül mak'adel mukarrabe ındeke yevmel kıyameh.
BAYRAMDA SÜNNET OLAN DAVRANIŞLAR
Bayram günlerinde erken kalkmak, yıkanmak, dişleri temizleyerek misvaklamak, güzel kokular sürünmek, elbiselerin en temiz ve güzelini giyinmek, Allah'ın nimetlerine şükür için sevinçli görünmek, rastladığı din kardeşlerine karşı güler yüzlü olmak, mümkün mertebe çok sadaka vermek, Bayram gecelerini ibadetle ihya etmek bayram adabındandır.
Ramazan Bayramı'nda namazdan evvel hurma gibi tatlı bir şey yiyerek camiye gitmek, Kurban Bayramı'nda ise namazdan evvel hiçbir şey yememek müstehaptır. Hatta Kurban kesecek kimsenin kestiği kurbanın etiyle yemeğe başlaması daha güzeldir. Bununla beraber namazdan evvel bir şeyler yenilecek olursa bunda bir beis yoktur.
Bayram günlerinde Müslümanların birbirlerini tebrik etmeleri, birbirleriyle müsafahada bulunarak hayır ve mağfiret duaları yapmaları yine bayram edepleri arasındadır. Ayrıca bayram hürmetine dargınlar barışmalı, birbirlerinde hakları olanlar o hakları birbirlerine helâl etmeli, dost ve akraba ziyaretleri yapılmalı, ailenin küçükleri ailenin büyüklerinin ziyaretine giderek ellerini öpüp hayır dualarını almalı, gönüllerini hoş etmelidir.