Arefe ne anlama gelir, bayrama saatler kala kelime oyunlarını sevenler tarafından araştırılıyor. Hem medyada hem de sosyal medya kullanıcıları arasında karmaşaya dönüşen 'arife, arefe, arafe' kelimesinin doğru yazılışını Türk Dil Kurumu açıkladı.
AREFE Mİ ARİFE Mİ? DOĞRU YAZIMI HANGİSİ?
Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre, bayramdan bir gün öncesi için kullanılan kelimenin doğru yazılışı 'arife'.
Arapça kökenli kelime olan arifenin TDK'ya göre anlamı; belirli bir günün, olayın bir önceki günü veya ona yakın günler, ön gün demek.
ARİFE NE DEMEK, NE ANLAMA GELİYOR?
Arife, 'bir dini bayramdan önceki gün'e verilen isimdir. Arife günü aslen hicri takvime göre Zilhicce ayının 9. günüdür ve bugün Kurban Bayramı'ndan önceki, terviye gününden sonraki gündür. Ancak zamanla Ramazan Bayramı için de kullanılmaya başlandı. Bunun yanı sıra 'herhangi bir şeyden önceki gün' anlamında da kullanılır.
Arife sözcüğü, en geç 1400'lü yıllarda Arapça 'arafat' (irfan, bilme) sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Muhtemelen 'geleceği haber verme' anlamındaki irafat sözcüğünden gelir. Arapça orijinalinin etkisiyle Türkçede arefe şeklinde kullanımına da rastlanır.
Sözcük 'arefe' haliyle Türkçede kadın ismi olarak da kullanılır. Arife sözcüğünün Türkçede 'herhangi bir şeyden önceki gün' anlamında kullanımına ise ilk kez 1945 yılında rastlanır.