PYD lideri Salih Müslim, PKK'dan ayrışma sözünü tutmadı

PYD'nin Azez'e ilerleyişi Suriye krizinde yeni bir başlık açarken örgütün lideri Salih Müslim'in Temmuz ayında Ankara'ya "PKK'dan ayrışma ve Türkiye'nin kırmızı çizgilerine hassasiyet gösterme" sözü verdiği ortaya çıktı. Ancak Müslüm sözünü tutmadı, bölgede etnik temizliğe girişirken muhaliflere saldırıya geçti.

HİLAL ÖZTÜRK /KARAR.COM

Ankara'nın, Suriye krizinde öncelikle tehdit olarak gördüğü terör örgütü PYD ve silahlı kanadı YPG'yi, 2015 yılı Temmuz ayında kırmızı çizgiler konusunda uyardığı, Salih Müslim'ün ise "PKK'dan ayrışma" sözü verdiği ortaya çıktı. Karar'ın ulaştığı bilgilere göre, Ankara, PYD lideri Salih Müslim'e “PKK ile arana mesafa koy, Arap nüfusa yönelik etnik temizlik yapma, Fırat'ın Batısı'na geçme” uyarısında bulundu. Müslim ise Türkiye'nin hassasiyetlerine uygun hareket edileceği sözünü verdi ancak, tam aksi şekilde davrandı.

Ankara'ya verdiği sözü tutmadı

Salih Müslim, Ankara'ya veridiği sözün aksine Arap nüfusunu püskürtürken, etnik temizliğe girişti. YPG önce ABD ve koalisyon güçlerinin IŞİD'i bombalamasından faydalandı ardından açık açık Esad rejimiyle ortak hareket etmeye başladı.

Türkiye ile Rusya arasındaki krizi fırsata çeviren Salih Müslim, Rusya'nın Türkmenler ve muhaliflere yönelik hava bombardımanından da yararlandı. Sadece IŞİD'e ait mevzileri değil, muhaliflerin elindeki bölgeleri ele geçirmeye başladı.  

Türkiye son ana kadar kapıyı kapatmadı

Geçen yıl yaz aylarında gerçekleşen Ankara'daki görüşme, örgütün “Türkiye bize hep karşıydı” propagandasını da çökertti. Ankara'da Müslüm ile varılan anlaşma, Türkiye'nin, kategorik olarak YPG'ye karşı olmadığını ortaya koyarken, PKK ile ayrışma, Arap nüfusa etnik temizlik yapmama ve Fırat'ın doğusuna yani Kürt nüfusun olmadığı yerleri ele geçirmeme şartı ile “şans” tanıdığını gösterdi.

Ankara'nın tanıdığı "şans"ı değerlendirmeyen PYD, Suriye krizini yeni bir aşamaya taşıdı. Bu durum, Türkiye'nin Esad'sız ve toprak bütünlüğü korunmuş Suriye planını değiştirmedi ancak, en az Esad rejimi kadar öncelikli bir başka başlık daha açtı: Kandil'in uzantısı PYD...

YPG için dönüm noktası Kobani

YPG Suriye'de IŞİD'in Kobani işgali ile ön plana çıktı. İŞID'in 13 Eylül 2014'te Kobani'yi ele geçirmek için başlattığı saldırı, PKK'yla ilişkili Suriyeli Kürt grupların ABD ve kolisyon güçlerinin hava bombardımanıyla desteklenmesiyle sekteye uğradı. Türkiye ise Barzani'nin peşmergelerine koridor açtı ve muhalif grupların Kobani'ye yardım etmesini sağladı. 26 Ocak 2015'te de IŞİD Kobani'den çekilmek zorunda kaldı. İşte bu süreç YPG/PYD için dönüm noktası oldu. YPG Kobani'yi geri kazanmakla yetinmedi ve alan kazanmaya da başladı. Kobani'den sonra Arap nüfusun yoğun olduğu bölgelere doğru ilerleyişini sürdürdü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Salih Müslüm için Ankara'da flaş adım
Bakan Yılmaz: Bu milletin hakkı için adım atmaktan kaçınmayız
Davutoğlu: PYD Rusyanın paralı askeridir

Güncel Haberleri