Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’de bütün dünyanın karşı çıkmasına karşın yaptığı bağımsızlık referandumu ile ilgili kriz giderek derinleşiyor. Türkiye, İran ve Irak’ın Erbil’in hava sahasını kapatmasının ardından sınırlarda başlatılan askeri tatbikatlar da sürüyor. Kerkük’ün de dahil olduğu tartışmalı bölgelerde ise Peşmerge ve federal ordunun yığınıkları da devam ederken Rusya’dan bu krize dair ilginç bir açıklama geldi. İlk günden bu yana Irak’ın toprak bütünlüğünü savunan ancak ‘uluslararı kendi kaderini tayın hakkı’ ilkesine saygı duyduğunu açıklayan Moskova bu defa petrol konusunda uyardı. Rusya lideri Putin, bağımsızlık referandumu sonrasında bölgesel hükümete petrol ambargosu uygulanması çağrılarına ilişkin olarak, “Irak Kürdistanı’na yönelik petrol ambargosu, petrol fiyatlarının artmasına neden olur. Fakat kimsenin bu yola başvuracağını sanmıyorum” dedi. Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen Rus Enerji Haftası’nın ana oturumunda konuşan Putin, IKBY’de 25 Eylül’de düzenlenen bağımsızlık referandumuyla ilgili soruya şu yanıtı verdi: “Kürt halkıyla tarihsel olarak iyi ilişkilerimiz var. Bu sürece karışmıyor, hiçbir şeye karşı kışkırtmıyor, kimseyi de bir şeye itmiyoruz. Irak Kürdistanı etrafındaki tartışmalar konusunda durumu alevlendirmemek için gerekli olan her şeyin yapılması gerektiğine inanıyoruz.”
Sputnik’in aktardığı habere göre Putin “Söylediklerimizin hepsi, tarafların birbirlerine ulaşıp herkes için kabul edilebilir bir çözüm bulmasına yönelik. Nitekim bağımsızlık referandumu, Irak’ın iç meselesi” diye konuştu. Putin, bunun Türkiye, İran ve Suriye için çok hassas bir konu olduğunu da anladıklarını belirtti. Öte yandan Putin, Türkiye’den IKBY’den petrol akışının kesilebileceğine ilişkin yapılan uyarıların uygulanması halinde bunun Erbil’i ne derece etkileyeceği şeklindeki soru üzerine şunları söyledi: “Petrol akışının kesilmesi küresel enerji piyasalarına da yansır, petrol fiyatları artar. Fakat benim düşünceme göre bu kimsenin çıkarlarına uygun değil. Yapılan çağrıların durumu alevlendirmemesi gerekiyor.”
Diğer taraftan IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani’nin danışmanı Dr. Salih Meleomer, Rus yarı resmi haber ajansı Sputnik’e yaptığı açıklamada, Türkiye ve İran’ın sınır kapılarını kapatması durumunda onların da ekonomik kayba uğrayacağını iddia etti. Meleomer, Türkiye, İran ve Irak’la iyi ilişkilere sahip olmak istediklerini söyledi.
KERKÜK İÇİN 'ÖZEL YÖNETİM BÖLGESİ' FORMÜLÜ
Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin Kerkük için ortaya attığı ‘özel federasyon yönetimi’ modeline Türkmenlerden destek geldi. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Sözcüsü Ali Mehdi, Kerkük’ün yönetim şekline ilişkin, “Kerkük için ‘özel federasyon’ modelini destekliyoruz” ifadelerini kullandı. Kerkük İl Meclisi Üyesi ve ITC Sözcüsü Ali Mehdi, Kerkük için “özel federasyon” modelinin Irak Anayasası’na da uygun olduğuna dikkati çekti. Mehdi, Kerkük Vilayet Meclisi’nde 2006’da alınan “özel federasyon” kararının hala geçerli olduğuna işaret etti.
ABD'DEN IKBY'YE BİR UYARI DAHA
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, IKBY bağımsızlık referandumunun ardından ülkede herhangi bir taraf üzerinde her türlü şiddete karşı olduklarını belirterek, Iraklılar ve Kürtler’e ‘masaya oturun’ çağrısında bulundu. Nauert günlük basın brifinginde referandumla ilgili sorular üzerine, “Kuzeyde olsun ya da Irak (merkezi) hükümetiyle olsun, iki tarafın da, hem Iraklılar hem Kürtlerin, oturup bu konuyu ve ülkelerinin geleceği için ne istedikleri hakkında iyi bir tartışma yürütmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu. Sözcü Nauert, Amerika olarak, talep geldiği takdirde taraflar arasında bir diyaloğun başlatılmasına yardımcı olabileceklerini ancak şu ana kadar böyle bir talep gelmediğini de belirtti.