Putin: Artık ‘Dağlık Karabağ sorunu' demeyeceğiz

Ermenistan’ın yenilgisinin ardından anlaşma gereği ‘Rus Barış Güçleri’nin bölgeye intikali sürerken Lavrov ve Şoygu ile toplantı yapan Putin, “Artık ‘Dağlık Karabağ Sorunu' ifadesini kullanmayacağız” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dağlık Karabağ gönderilecek “Barış Gücü” hakkında bilgi almak için Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı başında konuşma yapan Putin, “Dağlık Karabağ Bölgesi'nde durum için toplandık. Umarım artık ‘Dağlık Karabağ Sorunu' ifadesini kullanmayacağız. Umarım artık başka konuları tartışırız. Toplantımızda Savunma Bakanımız Sergey Şoygu'dan sorumluluk alanlarındaki Rus Barış Güçleri'nin son durumu hakkında bilgi almak istiyorum” ifadelerini kullandı.  

SON GELİŞMELER HAKKINDA PUTİN’E BİLGİ VERİLDİ 

Savunma Bakanı Şoygu, Rus Barış Güçleri'nin belirlenen noktalara yerleştirilmesi ile ilgili çalışmaları aktararak şöyle konuştu: 

 Anlaşmaya göre bin 960 asker, 90 zırhlı ve 380 araçtan oluşan Rus Barış Gücü askerleri Karabağ’daki temas hattı ve Laçin koridoru boyunca gözlem noktalarına yerleştirilmesi planlanıyor. 

3 gün içinde 73 uçak seferi ile bin 103 asker ve bin 168 askeri teçhizat bölgeye ulaştı. 10-11 Kasım'da, Laçin koridoru kontrol altına alındı. Dün saat 17.00'de Barış Gücü birimleri Hankendi ve Şuşa şehirlerine gönderilerek, 4 gözlem noktası oluşturuldu. 

Bugün son olarak Güney noktasında gözlem noktalarının kurulmasının tamamlanmasını bekliyoruz. Dağlık Karabağ'ın kuzeyinde başka bir birimden Barış Gücü askerleri yerleştirildi. 

Şoygu, ayrıca Ermenistan ve Azerbaycan taraflarıyla iletişim hatlarının oluşturulduğunu ifade etti. 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’E BİLGİ VERİLDİ 

Dışişleri Bakanı Lavrov ise anlaşmanın diplomasi noktalarına değinerek, AGİT Minsk Grubu Eş Başkanları ve BM Güvenlik Konseyi'ne anlaşmanın detayları hakkında bilgi verildiğini ifade etti. 

Lavrov, ayrıca BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Ofisi ile sürekli iletişim halinde olduklarını aktardı. 

Acil Durumlar Bakanı Zinichev bölgeye teknik ekipman göndereceklerini ve bölgeye sahra hastanesi kurmayı planladıklarını açıkladı. 

FSB Başkanı Bortnikov, ise Ermenistan-Nahçivan bölgesindeki 2 nokta ile Ermenistan-İran sınırındaki 5 noktaya sınır karakollarının konuşlandırıldığını belirtti. 

ERMENİSTAN'IN YENİLGİSİ SONRASI BARIŞ GÜCÜ KARARI 

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, Dağlık Karabağ'dan çekilmek için anlaşma imzaladıklarını ve bu sürece Türkiye ile Rusya’nın arabuluculuk yapacağını duyurmuştu.

Çok zor bir karar verdiğini ifade eden Peşinyan, “Rusya ve Azerbaycan Devlet Başkanları ile Karabağ savaşının sonu için anlaşma imzaladım. Anlaşma benim ve halkım için inanılmaz derecede acı” demişti. Bu gelişme sonrası muhalifler tarafından parlamento binası basılmış ve  Peşinyan’ın istifası istenmişti.  

Rusya’nın arabuluculuğunda 3 ülke arasında imzalanan anlaşmaya göre bölgeye Rus Barış Gücü askerleri gönderilmesi kararlaştırılmıştı. 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Ateşkes sonrası Karabağ'da son durum: Ruslar devriyeye başladı
Ermenistan karıştı! Paşinyan'a 'suikast' iddiası
Azerbaycan’a karşı çağrı yapan eli silahlı papaz BBC’ye mağduru oynadı

Dünya Haberleri