Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran: Çin aşısı başarısız olursa erişim sorunu yaşayacağız

Çin'den getirilen korona aşısı için gönüllü olan Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran "Eğer Çin aşısı başarısız olursa, Türkiye'nin aşıya erişimi sorun olacak. Ne zaman aşıya erişebileceğimiz çok belirsiz olacak" uyarısında bulundu.

Çin'den getirilen korona aşısı için gönüllü olan Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran, herhangi bir yan etki hissetmediğini söyledi.

"BAŞARISIZ OLURSA ERİŞİM SORUNU OLACAK"

Pfizer'in aşısını şirketin üretim kapasitesini düşürmesiyle 500 bin kişinin olabileceğini söyleyen Cankurtaran "10 milyon Çin aşısı alacağımıza aşı çalışması yapan diğer şirketlerle de anlaşma yapıp her şirketten toplam 10 milyon aşı alsaydık daha iyi olurdu çünkü eğer Çin aşısı başarısız olursa, Türkiye'nin aşıya erişimi sorun olacak. Ne zaman aşıya erişebileceğimiz çok belirsiz olacak" dedi.

Koronavirüs açısından yüksek risk grubunda olan toplam 15 milyon kişinin olduğunu ifade eden Cankurtaran, risk grubundaki kişilerin henüz grip aşılamalarının bile bitirilemediğini söyledi.

"KURAL OLMASA DA UYGULAMADA BİR ZORUNLULUK OLACAK"

Koronavirüs aşısında zorunluluk getirilmesiyle alakalı görüşlerini aktaran Cankurtaran "Kural olarak bir zorunluluk olmasa bile uygulamada bir zorunluluk olabilir. Örneğin aşılanan ülkeler aşılanmayanlara sınırlarını mutlaka kapatacaktır. Dolayısıyla başka bir ülkeye gitmek istediğiniz zaman mecburen aşı olmak zorundasınız. Havayolu şirketleri böyle bir uygulama getirebilir. Aşı olmayan vatandaşları uçağa almayabilirler" ifadelerini kullandı.

"TÜM AŞI KARŞITLARI SIRAYA GİRECEK"

Cankurtaran, aşı karşıtlarıyla ilgili de "Senin hayatını bir aşıyla kurtaracağız dediğiniz zaman, insanlar kendilerine çip takılacağını ya da aşıyla kısır bırakılacaklarını düşünüyor. Bu insanlar zaten vardı hep olacak. Bir aşı kesin olarak başarılı sonuç verdiği zaman tüm aşı karşıtları, aşı olmak için sıraya girecek çünkü bu hayati bir konu" diye konuştu.

"ÇİN AŞISI EN AZ YAN ETKİYE SAHİP..."

Cankurtaran, Çin aşısının en az yan etkiye sahip olan aşılardan biri olabileceğini ifade ederek "Mantıken inaktif bir aşı olduğu için çocuklara aşı yaptırdığımız zaman olduğu gibi biraz ateş yapabilir" dedi.

KOCA'DAN KRİTİK AŞI CEVABI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 11 Aralık'ta Türkiye'de olması beklenen Kovid-19 aşının nasıl yapılacağı ve neden Çin'in tercih edildiği sorularına cevap vermişti. 

Çin aşısının neden tercih edildiği sorusunu cevaplayan Koca "Çin, Alman aşısı, İngiliz aşısı, Amerikan aşısı... Konuyu böyle ele alamayız. Öncelikle ele almamız gereken husus, aşının hangi yöntemle üretildiği hususudur. Çünkü aşının yöntemi, aşının güvenilir olup olmadığını birinci dereceden etkiler" ifadelerini kullanmıştı.

Aşıda bir mecburiyet olup olmayacağı sorusuna ise Koca "Bu konuyu Bilim Kurulu'nda ele aldık. Vardığımız sonuç şu oldu. Mecburiyet olmasın ama vatandaşımızı ikna edelim. Hangi aşıların hangi yöntemle üretildiğini, hangi yöntemin daha iyi bir yöntem olduğunu vatandaşımıza anlatacağız. 

Aşının menşeine değil de yöntemine odaklanılması gerektiğini anlatacağız. Aşıyla ilgili tüm onay süreçleri bittikten sonra bir hastaneye gideceğim ve kamuoyunun huzurunda aşıyı yaptıracağım. Ardından da o hastanede bulunan bütün sağlık çalışanlarımız aşılarını yaptıracaklar" cevabını vermişti. 

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Yıllık aşı ihtiyacımız 328 milyon doz
Rusya'da toplu koronavirüs aşılaması başladı
Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz: Aşılar Türkiye'ye gelir gelmez yaptıracağım

Koronavirüs Haberleri