Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı yazdı: Allah’ın iltifat ettiği 30 gün

Kur’ân-ı Kerîm’de sadece Ramazan ayı kendi özel adıyla anılmıştır. Bu durum Ramazan’a ilâhî bir iltifat, bu ayın ne büyük bir değer ve şeref taşıdığına, müminler için nasıl bir arınma ve kurtuluş vesilesi olduğuna işaret olarak yorumlanır.

MUSTAFA ÇAĞRICI

Resûlulah Efendimiz’in tabiriyle “Ramazan’ın gölgesi üzerimizi kaplamış bulunuyor.” Hepimiz için
mübarek olsun.

Kültürümüzde yağmura rahmet denir. Ve yağmuru bulutlar getirir. İnşaallah Ramazan’ın üstümüzü kaplayan bulutları da bize ilâhî rahmet ve bereketler getirir.

Yüce Rabbimiz, mübarek Ramazan’ı hepimiz için; ailelerimiz, vatanımız, milletimiz ve bütün Müslümanlar için hayırlı eylesin. Bu mübarek oruç ve Kur’an ayının bereketi, âlem-i İslâm’ı özlemini çektiği barışa ve huzura kavuştursun, inşallah…

Ramazan gecelerinde gündüzlerinde böyle dualar edelim; -âyette buyurulduğu şekilde- “yakararak ve sessizce”; bütün içtenliğimizle, ihlasımızla ve ibadetlerimizle...

Bu ay ibadet ayıdır ve –Resûlullah efendimizin bildirdiğine göre- ibadetin özü de dua’dır. Onun için bu ayı dualarımızla da ihya edelim. İhya etmek “can vermek”; yani “Ramazan’ı canlı yaşamak” demektir.

ARINMA VE KURTULUŞ

Değerli dostlar,

Bilindiği gibi İslâm’ın doğduğu zamanlarda ve coğrafyada ay takvimi kullanılıyordu. İşte bu takvimde dokuzuncu ayın adı Ramazan’dır.

Kur’ân-ı Kerîm’de sadece Ramazan ayı kendi özel adıyla anılmıştır (Bakara 2/185); bu durum Ramazan’a ilâhî bir iltifat, bu ayın ne büyük bir değer ve şeref taşıdığına, müminler için nasıl bir arınma ve kurtuluş vesilesi olduğuna işaret olarak yorumlanır.

Ramazan ayına bu ismin verilmesinin sebebi kaynaklarda kısaca şöyle izah edilir: Ramazan sözcüğünün kök anlamı “ağır sıcaklık ve yanma” ile ilgilidir. Bu ayda oruç tutan Müslüman açlık ve susuzluktan dolayı fizyolojik bir sıkıntı ve güçlük çeker. Bunun yanında, Allah rızası ve ibadet niyetiyle bu sıkıntıya gönüllü katlanarak oruç tutar ve böylece bazı bedensel arzu ve eğilimlerini dizginleyip terbiye eder. Bu sayede günahları da yanıp yok olur. İşte bunlar Müslümanın bu ayda sergilediği zorlu çabalarla gerçekleştiği için bu aya “Ramazan” denmiştir.

RAMAZAN’A HAS İBADETLER

Ramazan denilince genellikle dört türlü ibadet akla gelir:

1. Oruç: Bilindiği gibi oruç; “kulun, Allah emrettiği için günün belli bir vaktinde yemekten, içmekten ve cinsel ilişkiden uzak durması”dır.

2. Teravih namazı: Bu namazı Peygamber Efendimiz başlatmıştır. Bu sebeple yerine getirilmesi sünnet olan bir ibadettir. Bunun anlamı şudur: Farz namazların aksine, teravih namazlarını kılmayan günahkâr olmaz; fakat kılındığı zaman sevap kazandırır; kulun manevi derecesinin yükselmesine, Allah’ın rızasını ve Peygamber’in şefaatini kazanmasına vesile olur. İslâm geleneğinde bu ibadet –sünnet olmasına rağmen- Ramazan’a gösterilen saygıdan dolayı neredeyse farzlar kadar ilgi görür.

3. Zekât: Aslında zekât Ramazan’a mahsus bir ibadet olmayıp, ne zaman zekâta konu olan malın üzerinden bir yıl geçerse o zaman verilmesi gerekir. Fakat birçok Müslümanın, Ramazan’da yoksullara yardım etmenin fazileti nedeniyle zekâtı bu ayda vermeyi adet haline getirdiği, ayrıca bunun uygulama bakımdan da bir kolaylık sağladığı bilinmektedir.

4. Sadaka-i fıtır (fitre): Ramazan’ın bir sosyal dayanışma ayı olması dolayısıyla bu aya mahsus bir malî ibadettir ve bayram namazı kılmadan önce verilmelidir. Ancak özürlü veya özürsüz olarak geciktirilmişse yine de uygun bir zamanda verilmesi gerekir.  Bu belirtilenler Ramazan’a mahsus olup ölçüleri, kuralları belli ibadetlerdir. Ancak Ramazan ibadetleri bunlardan ibaret değildir; bir de kulların iradesine bırakılmış olan başka ibadetler ve hayırlı ameller de var. Ramazan boyunca bunları da sizlerle paylaşacağız inşallah.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı yazdı: Kalbin ibadeti İhlâs
Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı yazdı: Hayırseverlik sözde değil özdedir
Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı yazdı: Sıradan insanların değil erdemlilerin orucu

Ramazan 2017 Haberleri