Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Zencirkıran, kaktüslerin kapalı ortamdaki bilgisayar, cep telefonu ve televizyonlardan yayılan radyasyonu emdiğine ve temizlediğine dair halk arasındaki yaygın kanının bilimsel olmadığını söyledi. Zencirkıran “Kaktüs bitkisi sadece kendi üzerine gelen çok az miktardaki radyasyonu absorbe edebilir, odadaki bütün radyasyonu çekemez” dedi.
KAVUN DAHA SULU
Bu iddianın 90’lı yıllarda Doğu Avrupa ülkelerinden yayıldığını belirten Zencirkıran “Kaktüsün elektromanyetik radyasyonu belirli bir oranda absorbe ettiği doğru. Fakat zaten her bitki ve çiçek fotosentez yapabilmek için elektromanyetik kuvvetin bir bölümünü, radyasyonu belirli bir miktarda emer. Burada asıl sormamız gereken, kaktüsün diğer bitkilerden elektromanyetik radyasyonu emmede üstün olup olmadığıdır.”
Kaktüsün radyasyonu daha çok emdiğine ilişkin tezi ortaya atanların, bu bitkide çok fazla su olmasını gerekçe gösterdiğine değinen Zencirkıran “Suyun iyi bir radyasyon absorbe edici kimyasal olduğu doğrudur ancak kaktüslerde su miktarı ortalama yüzde 88’dir. Bu mantıkla bakacak olursak içeriğinde yüzde 90’ın üzerinde su bulunan kavunun daha iyi bir radyasyon emici olması gerekir” diye konuştu.