POMEM başvuruları ne zaman? Kimler polis olabilir, polis olma şartları neler? İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun EGM bünyesine 15 bin polis alınacağı açıklaması üzerine aramlar çoğaldı. Polislik mesleğini hedefleyen adaylar polis olabilmek için Pomem, Paem veya Pmyo’da eğitim görmek zorundadır. Bu eğitim birimlerinin tamamı Polis Akademisi bünyesinde olsa da alım şartları ve eğitim süresi gibi çok sayıda faktör birbirlerine göre değişiklik gösterir. POMEM başvuru şartları ve POMEM başvuru dönemleri haberimizde.
POMEM BAŞVURULARI NE ZAMAN? POLİS OLMA ŞARTLARI NELER?
Polis olma şartlaır ve POMEM 2019 başvuru koşulları yanıtı en çok aranan sorular arasında yer alıyor. Adaylar tarafından yüksek şekilde talep gören ve başvuruda bulunulan Pomem, ülkemizin emniyet güçlerindeki polis açığını gidermek amacıyla her yıl düzenli olarak lisans mezunlarını polis olması için eğiten Polis Meslek Eğitim Merkezi’dir. Hangi lisans bölümünde okuduğunuz fark etmeksizin sizden istenilen yeterlilikleri karşılıyorsanız Pomem bünyesinde eğitim alıp polislik mesleğine başlayabilirsiniz.
Elbette prestijli bir meslek olmasından dolayı birçok insan küçük yaşlardan beri polis olma hayali kurar. Ancak herkes polis olamayacağı gibi, bu mesleği icra etmek için aranan şartlar fazladır. Yani hem çeşitli mülakatlardan, hem yazılı sınavdan hem de sağlık açısından sizden istenilen tüm şartlara uygun olmanız gerekmektedir. Ülkemizde her türlü eğitim için çok sık aralıklarla değişiklikler veya yeni kanunlar yürürlüğe girmektedir. Doğal olarak ta bir yıl öncesinde istenilen şartlar ile bir yıl sonrasında istenilen şartlar hangi meslek grubu adayı için olursa olsun değişiklik gösterebilmektedir. Sizleri güncel olan Pomem adaylarından istenilen tüm yeterlilikler hakkında bilgilendireceğiz.
POMEM BAŞVURU AŞAMALARI NELER?
Polis olmak isteyen ancak başvuru aşamaları ve işlemleri hakkında net fikir sahibi olmayanlar için, Pomem giriş başvurusunda uygulanması gerekenleri ve sırayla hangi adımların yapılması gerektiğini anlatacağız. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var, Pomem ve Paem ikisi de lisans mezunu öğrencileri kabul ettiği için başvuru şartları hemen hemen aynıdır. Bunun yanında Pomem son alım yılı itibariyle ön lisans mezunu adaylardan da alımlar yapmaya başladı. Yani hem lisans hem ön lisans mezunları Pomem başvurusunda bulunabilirler. Şimdi sizler için sırasıyla Pomem başvurusunda bulunacak adaylar için uygulanması gereken adımları teker teker anlatalım;
- Pomem başvurusunda bulunacak adayların ilk yapması gereken şey KPSS sınavına girmek olmalıdır. KPSS P3 puan türünden lisans mezunlar en az 60 puan almalıdır. Ön lisans mezunları ise 70 puan ve üzerialmalıdır. Burada dikkat edilecek husus bu puanların baraj puan olduğu gerçeğidir. Siz ne kadar yüksek puan alırsanız Pomem tarafından kabul edilme ihtimaliniz o kadar artar. 1 Puanın bile bu sınavda önemli olduğunu unutmadan hareket etmelisiniz. Size tavsiyemiz KPSS sınavına çok iyi şekilde hazırlanmanızdır.
- KPSS sınavından sonra açılacak olan başvurular için pa.edu.tr adresine girip ön başvurunuzu yapmanız gerekmektedir. Unutmayın başvuru tarihinden önce yapılmış olan son 2 KPSS puanı kabul edilmektedir. Örneğin siz 2018 yılı için yapılacak olan Pomem başvurusunda bulunabilmek için 2017 yılında yapılmış olan ve 2018 yılında yapılacak olan KPSS sınavları esas alınır. Yani 2016 yılında almış olduğunuz KPSS puanı 2018 itibariyle geçerli olmayacaktır. Şu ince detayı da bildirmekte fayda var, eğer Pomem başvuruları 2018 KPSS sınavından önce yapılsaydı, o zaman da 2016 ve 2017 KPSS sınav sonuçları etkili olacaktı.
- KPSS sınavını başarıyla geçtiniz ve sizden istenilen baraj puanlardan daha yüksek puan aldınız, aynı zamanda Polis Akademisi resmi internet sitesinden ön başvuru da yaptınız. Bundan sonra yapmanız gereken başvuru yerinizin neresi olacağını beklemektir. Polis Akademisi tarafından başvuru yeriniz açıklandıktan sonra da sizden istenilen evraklarla birlikte şahsi olarak gidip başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
- Belgelerinizi tamamlayıp başvuru yerinize size belirtilen gün ve saatte Evraklarınızı görevlilere teslim ettiniz. Son aşamada yapmanız gereken ön sağlık mülakatı, fiziki yeterlilik mülakatı ve sözlü mülakatsınavlarını geçmek olmalıdır. Bu mülakatların içeriği ve sizden istenilen şartlar hakkında aşağıda daha detaylı bilgiler bulacaksınız. Bahsettiğimiz mülakatların tamamını başarıyla geçen adaylar için de yapılacak tek şey sınav sonuçlarının duyurulmasını beklemek olacaktır.
- Sınav sonuçları açıklandığında eğer sınavı kazandıysanız ve Pomem eğitimi görmeye kabul edildiyseniz sizlere kazandığınız okul ve intibak tarihleri iletilecektir. Kazandığınız okula gidip 2 hafta kadar süren intibak eğitimini de başarıyla geçmişseniz 1 haftalık izinle evinize yüklenme senedi imzalamaya gideceksiniz. Bu 1 haftalık süreçten sonra da kazandığınız okula gidip asıl eğitim öğretime başlayacaksınız.
Pomem Başvurusu İçin Adaylardan İstenilen Şartlar
- Polis olmak için Pomem başvurusunda bulunacak adayların karşılaması gereken çeşitli yeterlilikler vardır. Bu yeterliliklerin tamamını karşılayıp Polis Akademisi tarafından istenilen tüm şartlara uygunsanız Pomem başvurusunda bulunabilirsiniz. Şimdi sırasıyla polis olmak isteyen adaylar için Pomem başvurusu adımlarını sizler için sıralayalım;
Yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Pomem başvurusunda bulunabilir. Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklular veya yurtdışında yaşayıp Türk asıllı olan ancak vatandaşlıkları bulundukları ülkede olan adaylar başvuruda bulunamazlar.
Sadece 18 yaşını dolduran ve 30 yaşından gün almamış adaylar başvuruda bulunabilir.
Pomem başvurusunda bulunmak isteyen adaylar lisans ya da ön lisans mezunu olmak zorundadırlar. Yani üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden veya 2 yıllık bölümlerinden herhangi birini bitirmiş olmanız gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken bazı değişkenler mevcuttur. Lisans mezunları ve ön lisans mezunları arasında alımlar arasında sayı farkı vardır. Örneğin son Pomem alımlarında 13 bin kişi alınmıştı bunun 8 bin tanesi lisans mezunu adaylardan oluşuyordu. Yani lisans mezunu bir aday olmanız Pomem tarafından kabul edilmek için işinizi daha kolaylaştıracaktır. Bayan aday alım sayısının erkek adaylara oranla hayli düşük olması sebebiyle bayanların özellikle KPSS sınavından daha yüksek puan almaları kendileri adına iyi olacaktır. Bu yıl yapılan resmi açıklamaya göre lisans ve ön lisans mezunu toplam 10 bin aday alımı yapılacağını da buradan adaylara aktaralım.
KPSS sınavından istenilen baraj puan ya da daha yüksek bir puan almak gerekmektedir. Her yıl Pomem için belirlenen KPSS baraj puanı Polis Akademisi tarafından duyurulmaktadır. Bu yıl için lisans adaylarının 60 ön lisans adaylarının 70 baraj puan uygulamasına tabi tutulacağını tahmin ediyoruz.
Adayların silah taşımaya yönelik herhangi fiziki ya da hukuki bir engeli bulunmamalıdır.
Emniyet Teşkilatı’nın belirlemiş olduğu sağlık şartlarına uygun olmak, polisliğe engel olacak herhangi bir sağlık probleminin bulunmaması gerekmektedir.
Boy şartı erkekler için en az 167 cm bayanlar için ise en az 162 cm olmalıdır. Ayrıca adayların boylarıyla uyumlu vücut kitle endeksine sahip olmaları gerekir. Yani fazla kilolu ya da aşırı zayıf olmamak gerekmektedir.
Kasten işlenen suçlardan ötürü bir yıl ya da daha uzun süreli hapis cezası almış olan adaylar başvuruda bulunamazlar. (Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilse dahi bu şart geçerlidir.)
Devletin güvenliğine karşı suçlar, sahtecilik, dolandırıcılık, anayasal düzene karşı suçlar, zimmet, rüşvet, sahtecilik, hileli iflas, güveni kötüye kullanma, kaçakçılık, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar ve suçtan kaynaklanan mal varlığını aklama.
Polis nasıl olunur? Polis olma hayali kuran binlerce aday POMEM başvuru tarihleri ve POMEM şartları neler sorusunun yanıtını arıyor. Polis olmak isteyenler POMEM, PAEM veya PMYO’da eğitim görmek zorundadır. POMEM başvurularını lise mezunları başvuru yapabiliyor mu? İşte polis olma şartları ve POMEM başvuru koşulları ile ilgili detaylar.