PÖH yaş hesaplama nasıl yapılır sorusu polis adayları tarafından Google gibi arama motorlarında aranıyor. İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü 10 bin polis alınacağını duyurmuştu. Bu duyurudan sınra POMEM yaş hesaplama nasıl yapılır ve ve PÖH yaş şartı nelerdir soruları soruluyor. Polis Özel Harekat (PÖH) olmak için gerekli olan polis yaş şartını ve hesaplamasını bu haberimizde açıklarken diğer polis alımlarındaki yaş hesaplamalrı hakkında da bilgi vereceğiz. İşte PÖH yaş hesaplama nasıl yapılır sorusunun yanıt POMEM yaş hesaplama hakkındaki son gelişmelerin yer aldığı haberimiz. Merak edenler için PÖH yaş şartı ve tümmayrıntılar...
Polis Özel Harekat (PÖH), özel koşullar ve durumlar için polis yetiştirmeyi amaçlar. PÖH nerelerde görev yapar? PÖH poisi EGM’nin banka soygunu ve terör eylemlerine müdahale, rehine kurtarma gibi olağanüstü durumlar ve baskınlar için modern silah, mühimmat, araç ve gereçlerle donatılmış çağımızın çeşitli taktik ve tekniklerini kullanabilen birimleridir. Polis başvurularında en çok dikka edilen şey polis yaş şarttı olmuştur. POMEM yaş hesaplama ve PÖH yaş hesaplama nasıl yapılır sorularının yanıtını tüm polis adayları ve PÖH yaş şarttını merak edenler için araştırdık. Bu şartı sağlayıp sağlamadığınızı haberimizin devamından öğrenebilirsiniz.
PÖH YAŞ ŞARTI NEDİR?
18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde, düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak şartıyla, sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle 28 yaşından gün almamış olanlar Polis Özel Harekat başvurusunda bulunabilirler.
2017 PÖH Yaş Şartı: 31 Aralık 1990 ve sonrasında doğanlar, 18 yaşını tamamlamış olmak şartıyla Polis Özel Harekat alımlarına başvurabilirler.
2018 PÖH Yaş Şartı: 31 Aralık 1991 ve sonrasında doğanlar, 18 yaşını tamamlamış olmak şartıyla Polis Özel Harekat alımlarına başvurabilirler.
PÖH YAŞ ŞARTI KAÇTIR?
18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde, düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak şartıyla, sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle 28 yaşından gün almamış olanlar Polis Özel Harekat başvurusunda bulunabilirler.
2017 PÖH Yaş Şartı: 31 Aralık 1990 ve sonrasında doğanlar, 18 yaşını tamamlamış olmak şartıyla Polis Özel Harekat alımlarına başvurabilirler.
2018 PÖH Yaş Şartı: 31 Aralık 1991 ve sonrasında doğanlar, 18 yaşını tamamlamış olmak şartıyla Polis Özel Harekat alımlarına başvurabilirler.
POLİS ADAYLARINDA ARANILACAK NİTELİKLER
Özel harekat birimlerinde istihdam edilmek üzere POMEM'lere başvuru yapacak adaylardan,
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
b) En az lise veya dengi okul olmak üzere, ön lisans, lisans veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak,
c) 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde, düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak şartıyla, sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle 28 yaşından gün almamış olmak (31 Aralık 1989 ve sonrasında doğanlar),
ç) Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak,
POLİS MAAŞLARI NE KADAR?
Polis maaşları hesaplanırken özel harekat polisi, çevik kuvvet polisi ya da doğuda görev yapan polis şeklinde maaşlar hesaplanmaz. Özel harekatçı bir polisin maaşı ile normal polisin maaşı aynıdır. Ya da çevik kuvvet polisi ile trafik polisinin maaşı aynıdır. Ancak aldıkları görev tazminatları farklıdır. Batıda görev yapan polis görev tazminatı olarak 100 TL alırken, doğuda görev yapan polis 400-500 TL kadar bir görev tazminatı alır. Ya da doğuda görev yapan bir özel harekat polisi ortalama 1000 TL görev tazminatı alır.
Özel Harekat Polisi Maaşı: 4500-5000 TL
ÖZEL HAREKATÇI NASIL OLUNUR?
Öncelikle polis olabilmek için Polis Meslek Yüksekokulu yani PMYO'na katılmanız gerekmektedir. Lise ve dengi bir okuldan mezun olan bunun yanında gerekli başvuru şartlarını sağlayan kimseler alım olduğu sürece PMYO okuyabilmektedir. Daha sonra ise aynı tıpta olduğu gibi polislik mesleğinde de branş seçebilir ve o alana yönelebilirsiniz. Özel harekat polisi olmak için iki farklı yöntem bulunmaktadır. PMYO öğrencisi iken seçiminizi özel harekat polisi olmak istiyorum şeklinde yapabilir ya da kadrodayken ve başka bir birimde görev yapmakta iken gerekli şartları sağlamanız durumunda müracaatınızı polis özel harekat olmak istiyorum şeklinde belirtmeniz durumlarında özel harekatçı olabilirsiniz. Peki ama nasıl? Öncelikle 671 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile özel harekat polisi olma şartlarında bazı değişikliklere gidildiğini belirtmek isteriz.
10 BİN (POMEM) POLİS ALIMI!
Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademisi Başkanlığı tarafından yapılan duyuruya göre ön başvuru yapacak olan adaylardan hangi bölüm mezunlardan ne kadar alım yapılacağı da belli oldu. Yapılan açıklamada "Polis Akademisine bağlı Polis Meslek Eğitim Merkezlerine 22. Dönem için lisans mezunlarından 7.200 erkek, 800 kadın, ön lisans mezunlarından 1.800 erkek ve 200 kadın olmak üzere toplam 10.000 öğrenci adayı alınacaktır." ifadelerine yer verildi. Ve ayrıca ön başvurular Polis Akademisi internet sitesinden yapılacak olup, ön başvuru tarihleri, adaylarda aranacak şartlar ve istenecek belgeler aynı sitede önümüzdeki günlerde açıklanacaktır.
YAŞ ve KPSS ŞARTI DETAYLARI BELLİ OLDU MU?
POMEM'e başvuru yapacak adayların en çok merak ettiği konular arasında yaş şartı ve KPSS şartı aranacak mı sorusu yer alıyor. Buna göre geçmiş alımda lisans mezunları için 60 KPSS ve ön lisans mezunları için 70 KPSS puanı aranmıştı. Yaş şartı olarak ise 30 yaşını doldurmamış olmak şartı bulunmaktaydı. Bu şartlar esnetilecek mi henüz bilinmiyor. İlerleyen günlerde detaylı ilan yayımlandıktan sonra belli olacak.
BAŞVURU ÜCRETİ KAÇ TL?
Edinilen bilgiye göre geçtiğimiz yılda uygulanan 75 TL sınav ücreti 100 TL olarak güncellendi. Sınava girecek adayların başvurudan önce bu ücreti yatırmaları gerekmektedir.
POLİS ALIMI BAŞVURULARI BAŞLADI!
Polis Akademisi Başkanlığı'nın açmış olduğu başvuru ekranı ile (POMEM) 10 bin Polis Alımı başvuruları başladı. Adaylar başvuru şartlarına göre başvurularını en geç 23 Mart 2018tarihine kadar gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Buna göre başvurular son başvuru gününe kadar http://www.pa.edu.tr adresinden e-Devlet şifresi işe giriş yapılarak başvuru yapılacaktır. Daha sonra ise yapılacak sınava göre sınavda başarılı olan ve Polis meslek Eğitim Merkezlerinden eğitimi gören ve eğitim sonunda başarılı olmalarına istinaden Polis memuru olarak ilgili bölgelere ataması yapılacaktır. Söz konusu olan sınav alımına ilişkin duyurular ve sınav takvimi http://www.pa.edu.tr adresi üzerinden duyurulacak.
POMEM BAŞVURU ÖZEL ŞARTLARI NELERDİR?
22. dönem POMEM 10 bin polis alımında kimlerin başvuru yapabileceği genel şartları şu şekildedir:
-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
-Önlisans, lisans mezunları ve bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından kabul edilen Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar başvurabilir, (Yabancı Ülkeden alınan önlisans, lisans diplomaları YÖK Başkanlığından alınan denklik belgesi ile birlikte kabul edilecektir.)
-KPSS’de Bakanlıkça belirlenecek taban puan veya üzerinde puan almış olmak,
(Lisans mezunları için 2016 veya 2017 yılları içinde yapılan KPSS lisans puanı P3 puan türünden (60,00), önlisans mezunları için 2016 yılı içinde yapılan KPSS önlisans puanı P93 puan türünden (70,00) taban puan veya üzerinde puan almış olmak.)
-Emniyet Teşkilatı personeli şehit veya vazife malullerinin eş veya çocukları için POMEM Giriş yönetmeliğinin 8’inci maddesinin (c) bendinde belirlenen puanın en az % 80’ini almış olmak, (Emniyet Teşkilatı Personeli Şehit veya Vazife Malulü eş ve çocukları için 2016 veya 2017 yılları içinde yapılan KPSS lisans puanı P3 puan türünden en az (48,00), 2016 yılı içinde yapılan KPSS önlisans puanı P93 puan türünden (56,00) taban puan veya üzerinde puan almış olmak.)
-18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde, düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak şartıyla, sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle erkek ve kadın adaylar için 30 yaşından gün almamış olmak, (31 Aralık 1989 ve daha sonraki tarihlerde doğmuş olmak)
-Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,
-Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak,
Söz konusu yönetmeliğin ilgili maddelerinde POMEM’lere alınacak öğrencilerin boy ve kilo şartları aşağıda belirtilmiş, diğer hususlar için Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğini inceleyiniz.
“Liselerden Güvenlik Bilimleri Fakültesi ile Fakülte ve Yüksek Okul lisans programına, Polis Meslek Eğitim Merkezlerine ve Polis Meslek Yüksek Okulu Ön Lisans programına alınacak öğrencilerin boyları en az erkeklerde 167 cm, kadınlarda 162 cm olacaktır.”
“Liselerden Güvenlik Bilimleri Fakültesi ile Fakülte ve Yüksek Okul lisans programına, Polis Meslek Eğitim Merkezlerine ve Polis Meslek Yüksek Okulu Ön lisans programına alınacak öğrencilerin; herhangi bir hastalığa bağlı olmaksızın, beden kitle indeksi 18.00 (dahil) ile 27.00 (dahil) arasında olanlar öğrenciliğe kabul edilir.”
-26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53’üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile, adayın kendisinin ve evli ise eşinin;
-Kasten işlenen bir suçtan dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olmamak,
-Affa uğramış veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan dolayı mahkûm olmamak veya bu suçlardan dolayı devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak,
-Adayın kendisinin ve evli ise eşinin; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adlî veya idarî soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idarî yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak,
Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye bulunmadığına dair yazılı beyan sunmak, (sınav başvuru dilekçesinin ilgili bölümüne aday kendi el yazısı ile durumunu belirtecektir.)
-Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,
-Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmış olmamak,
-Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak,
-Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.
- Erkek adaylar için 1111 Sayılı Askerlik Kanununa göre askerlikle ilişiği bulunmamak.