Piyasaların gözü kulağı Başbakan’da

Geçtiğimiz hafta toplanan EKK’nın kararları yarın açıklanıyor. Maliye Bakanı Ağbal, “Kararlar reel sektör, istihdam, bankacılık ile birlikte dış finansman boyutunu da ilgilendiriyor” diye konuştu.

Çankaya Köşkü’nde cuma gecesi Yıldırım başkanlığında düzenlenen ve ilgili bakanlar ve üst düzey bürokratların katıldığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, bankacılık ve reel sektöre dönük önemli tedbirler alındığı, bu tedbirlerin bu hafta açıklanacağı duyurulmuştu. Maliye Bakanı Naci Ağbal, perşembe günü Başbakan Binali Yıldırım’ın açıklayacağı kararlar arasından kısa ve orta vadeli düzenlemeler bulunduğunu bildirdi.

Ağbal, Yıldırım’ın açıklayacağı kararların niteliği konusunda da şunları söyledi: “Bu kararlar hem reel sektör hem istihdam hem de bankacılık ve finans ile dış finansman boyutunu ilgilendiriyor. Yapılan değerlendirmelerin temelinde rasyonalite var. Önümüzdeki kısa vadede atmamız gereken hızlı adımlar ve bu adımlara dönük somut cevaplar var. Perşembe günü Başbakan’ın açıklamaları sonrası ilgili düzenlemeler kısa vadede hayata geçecek.”

Türkiye ekonomisinin temel dengelerine bakıldığında kırılganlık oluşturacak bir sorunun bulunmadığını da vurgulayan Bakan Naci Ağbal, 31 Aralık’ta sona erecek varlık barışıyla ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Ağbal, “Kimse endişe etmesin varlık barışından gelecek paralar zaten finansal sistem içindeki paralar olacak. Varlık barışında getirilen para tekrar yurt dışına çıkarılabilir. Bu düzenleme sonucunda artık gelecek yıldan itibaren Türk vatandaşlarının yurt dışında verdikleri vergileri de uluslararası anlaşmalarımız gereği öğrenebileceğiz” diye konuştu.

M. STANLEY: SORUNUN KÖKENİNE BAKILMIYOR

Morgan Stanley, yarın açıklanacak olası kararlar ve etkileriyle ilgili bir rapor yayınladı. Önlemlerin dört ana grupta toplanmasını beklemek gerektiğini ifade eden kuruluş, bu grupları “Bankacılık sistemi bağlantılı, emek piyasası bağlantılı, yapısal ve diğer önlemler” olarak sıraladı. Raporda, olası önlemler için, “Sorunun kökeni yerine semptomlarla ilgilenilirken, cesur adımlar atılması büyük sürpriz olur” denildi. Döviz piyasasındaki volatilitenin kökeninin “fasit döngü” olduğu vurgulanan raporda, “Bu fasit döngüye son 6 yılda Türkiye’nin takip ettiği aşırı gevşek para politikası duruşu neden oldu” denildi.

‘VATANDAŞLARA GÜVENİYORUZ’

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vatandaşlara güvendiklerini belirterek, şunları söyledi: “Biz vatandaşımıza güveniyoruz, hayatın gerçeklerini biliyoruz. Şu anda finans sistemi içerisinde vatandaşlarımıza ait yurt dışında önemli miktarda varlık var ve gerçekten vatandaşlarımız da aslında şu konjonktür içerisinde paralarını Türkiye’ye getirmek istiyorlar. Sadece bu konuda devletin güvencesini görmek istiyorlar. Devletin verdiği sözleri düzenleme olarak da bilmek istiyorlar ve biz bu tebliği düzenledik.”

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Dolar sert düştü | Son dakika haberleri
Dün TL'ye geçen Diyanet, 2017 Umre fiyat tablosunu yayımladı
Merkez Bankası'ndan dolar kampanyası açıklaması: Arkasındayız | Son dakika haberleri

Ekonomi Haberleri