Piyasalar Brexit, FED ve BOJ’un kıskacı altında

Günlerdir Brexit korkusuyla hop oturup hop kalkan piyasalar, Amerika ve Japonya’dan gelen faiz kararlarının etkisiyle sarsıldı. Yatırımcının tek güvenli limanı haline gelen altın ise bu tedirginlik ortamında rekor kırdı.

[Karar]
GÜVEN ADALI

Bir yanda önümüzdeki hafta Avrupa Birliği’nden çıkmak (Brexit) için referanduma giden İngiltere, diğer yanda faizleri sabit tutan ABD Merkez Bankası (FED) ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) yatırımcıların korkulu rüyası haline geldi. Bu belirsizlik döneminde kazandıran ise güvenli liman altın oldu. FED’in para politikalarını belirleyen toplantısının ardından gösterge faiz oranını yüzde 0,25-0,50 aralığında sabit tutma kararı aldı.

ABD ekonomisine ilişkin beklentilerini de güncelleyen FED, bu yılki ortalama büyüme tahminini yüzde 2,2’den yüzde 2,0’ye, 2017 yılına ilişkin ortalama büyüme tahminini de yüzde 2,1’den yüzde 2,0’ye düşürdü.

FED Başkanı Janet Yellen, gerçekleştirdiği basın toplantısında “Faiz artırım ihtimali bulunmayan hiçbir toplantı yok” ifadelerini kullandı. Karar metninde 6 FED üyelesinin bu yıl sadece bir kez faiz artırılmasının uygun olacağı görüşünü bildirmesi dikkati çekti.

BİR JAPONYA EKSİKTİ

BOJ da faiz ve para politikasında bir değişikliğe gitmezken düşüş eğilimindeki petrol fiyatları ve dolar/yen paritesi, pay piyasaları üzerindeki satış baskısını artırdı.

Dolar/yen paritesinin, merkez bankalarının kararlarının ardından sert şekilde değer kaybederek Ağustos 2014’ten bu yana en düşük seviyeye gerilediği görüldü.

DOLAR YÜKSELİŞTE

Gelişmeler sonrasında dolarda şunlar yaşandı; Dolar/TL, FED kararları sonrasında küresel piyasalarda azalan risk iştahının etkisiyle yükselişe geçti.     FED kararları sonrasında güne yatay bir başlangıç yapan dolar, gördüğü en düşük 2,915 seviyesinden yükselişe geçerek yüzde 1’e yakın primle 2,956’ya kadar yükseldi. 

Analistler, Fed Başkanı Janet Yellen’ın, “Faiz artırım ihtimali bulunmayan hiçbir toplantı yok” ifadelerini kullanması ve Brexit riskine dikkati çekmesinin ardından piyasalarda risk iştahının azaldığını belirtiyor.

EN BÜYÜK SORUN JAPON ‘YEN’İNDE

Japonya hisse senetleri, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) para politikasında değişikliğe gitmemesi ardından kayıplarını genişletti. Yen ise BOJ kararı ardından önemli paralar karşısında değer kazandı. Yen güçlenerek dolar karşısında Eylül 2014’ten bu yana ilk kez 105 seviyesini aştı. Melbourne’de Contango Asset Management CIO’su George Boubouras, “En büyük sorun hala yen. Kur sorunu, Japonya hisse senetleri için belirsizlik oluşturmaya devam edecek” dedi.

ALTIN COŞTU PETROL ÇAKILDI

* Küresel ekonomik problemlerin olduğu geçtiğimiz yıllarda yatırımcının güvenli liman olarak gördüğü petrol bu defa düşüş trendinde. Dün de değer kaybeden brent petrol 47 dolar seviyesinden işlem görüyor.

* Altının gram fiyatı, FED kararları sonrasında yükselişe geçen ons fiyatı ve dolar kurundaki değerlenme ile yüzde 2’ye yakın artarak 123,9 liraya çıktı ve tarihi zirvesini gördü.

* FED, beklentiler doğrultusunda faizlerde değişiklik yapmazken 2016 ve 2017 yılına ilişkin büyüme beklentilerinin aşağı yönlü revize edilmesi ve Başkan Janet Yellen’ın Brexit riskine dikkati çekmesi, altının ons fiyatının hızlı bir şekilde yükselişe geçmesine neden oldu.      

* 1.290 dolar seviyelerinde seyreden ons altın, FED sonrası başlayan yükselişini sürdürerek 1.314 dolar ile 15 Ağustos 2014 tarihinden bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı.

    

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Brexit'in Türkiye'ye ilk faturası 15 milyar dolar
İngiliz basını ‘Kalalım’ diyor
Brexit’le Euro’ya çelme ihracata zarar verebilir

Ekonomi Haberleri