Piyasada sandık gerginliği

MHP Genel Başkanı Bahçeli, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin, 26 Ağustos’ta yapılmasını teklif etti. 2018’in enflasyonla mücadele ve reform yılı olmasını bekleyen iş dünyası teklifi şaşkınlıkla karşılarken dolar hareketlendi, borsa çakıldı.

ABD ile Rusya arasındaki gerginliğin Türkiye piyasaları üzerindeki etkileri henüz atlatılamamışken dün de erken seçim söylemi endişeye neden oldu. Dün güne düşüşle başlayarak 4.0740 seviyelerine kadar indi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin 26 Ağustos 2018 pazar günü yapılması teklifinde bulunmasına Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, “Bahçeli’nin çağrısı yetkili organlarda değerlendirir” yanıtını vermesi ile dolar 4.12. seviyesini aştı ve 4.1270’e kadar çıktı. Güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi ise 3 bin puanlık kayıpla 108 bin 300 seviyesini gördü. İlerleyen saatlerde kayıplarının bir kısmını telafi eden endeks, 109 bin puanda dengelendi. Devlet Bahçeli 2002 tarihinde de erken seçim çağrısı yapmıştı. Seçimlerin 3 Kasım 2002 tarihinde yapılması çağrısının ardından borsa 9 bin 300 puan seviyelerinden birkaç gün içerisinde 10 bin 500’e kadar yükselmişti. “Erken seçimin hele de temmuz ayına kalmadan şimdi gündeme girmesi piyasa için sürpriz oldu.  Önümüzdeki 1-2 haftalık kesitte borsada satış döviz kurlarında yükseliş şeklinde bir fiyatlama sürpriz olmaz” değerlendirmesini yapan Gedik Yatırım Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, “Ancak borsada hele de % 10-12’yi bulan bir değer kaybı yaşanması durumunda ben seçim fiyatlamasının tamamlanmış olabileceğini ve piyasanın seçimler geride kalacak fiyatlamasını sandığa gidilmeden önce başlatabileceğini düşünüyorum. Eğer seçimler zamanında yapılacak olursa ekonomide aktörler ‘Hele bir seçim geçsin ne olacağını görelim’ diyecekler. Dünya adına da zorlu geçmeye aday 2019’un göz önüne aldığında ben normal zamanda yani gelecek yıl yapılacak bir seçimin Türkiye’nin aleyhine olacağını düşünüyorum” diye konuştu. Gelişmeleri değerlendiren GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise “Bahçeli’nin açıklamalarından sonra içeride piyasa görünümünün bozulduğunu görüyoruz. Hafifleyen jeopolitik risk algısı ve olumlu ABD–Rusya yaptırım haberlerinden sonra 4,07 seviyelerine doğru inme eğilimi gösteren USDTRY kuru, Bahçeli’nin piyasa fiyatlama mekaniğinde olmayan ‘erken seçim’ unsurunu ortaya atmasından sonra hızla yükseldi ve 4,12 bandı üzerine çıktı” ifadelerini kullandı. İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ ise “Eğer erken seçim olmayacak gibi kesin ifadelerle karşımıza çıkarlarsa bu durumda iç piyasa biraz daha rahatlayabilir. Ancak, bu belirsizlik sürmeye devam ederse o zaman fiyatlamalar üzerindeki baskının bir süre daha devam etmesini bekleyebiliriz” dedi.

EKONOMİ İÇİN İYİ OLUR

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, erken seçime gidilmesi halinde ekonominin nasıl etkileneceğine yönelik açıklama yaptı.  Bir an önce bu adımın atılması ve ülkedeki belirsizlik ortamının ortadan kaldırılması gerektiğini ifade eden Zeybeki, “Yeni sistemi kurup Türkiye’nin gelecekle ilgili o uzun yolculuğa çıkması lazım. Ekonomik anlamda da son derece öngörülebilirlik ve sürdürülebilirlik anlamında olumlu bir adım. 2019’da da olsa bir şey değişmez. Fiili bir sistem var. Bu sistemin anayasal sisteme uyması, dönüşmesi lazım. Olumlu olur” diye konuştu.

2018 REFORMLAR YILI OLACAKTI

Erken seçim tartışmalarıyla açıklamalar ardı ardına gelirken, iş dünyasının çatı örgütü TÜSİAD da değerlendirmede bulundu. İş dünyası olarak erken seçimi doğru bulmadıklarını belirten TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, “2018 yılının yapısal reformlar ve enflasyonla mücadele yılı olmasını bekliyorduk” dedi. Bilecik, “Erken seçim yapmak yapısal reform ve enflasyonla mücadele sürecini tamamen ortadan kaldırır. OHAL sürecinde seçim, Türkiye’yi dış dünyada zorda bırakır. Bugüne kadar cumhurbaşkanı, başbakan ve diğer siyasi liderlerden seçimlerin zamanında yapılacağına dair aldığımız mesajları tamamen desteklemiştik.” diye konuştu.

ASKON’DAN ÇAĞRIYA DESTEK

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, erken seçim çağrısına ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Türkiye’nin AK Parti hükümetleri döneminde seçim ekonomisi uygulamadığını, ancak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçiminin Cumhuriyet tarihi açısından ayrı bir önemi olduğunu belirten Cesur, “Ekonomi belirsizlikleri kaldırmaz. Erken seçim ekonomimiz üzerindeki bu belirsizlik yükünü kaldırır. Bu açıdan Sayın Bahçeli’nin 26 Ağustos 2018’de erken seçim çağrısı siyasiler tarafından değerlendirilmeli. ASKON olarak Sayın Bahçeli’nin bu çağrısını yerinde buluyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Bahçeli'nin erken seçim çağrısına hangi parti ne dedi? İşte yanıtlar...

Ekonomi Haberleri