[Karar]
IŞIL ÇALIŞKAN
Ramazan yaklaşırken iftar sofralarının vazgeçilmezi pideler yine gündemde. Ancak bu kez sadece fiyatlarıyla değil, günlük üretim sayısıyla da tartışma konusu oldu. Ekmek Üreticileri Federasyonu Başkanı Murat Kavuncu, bu sene Türkiye’deki fırınlardan günlük 85 milyon pide çıkacağını duyurdu. Bu rakam Suriyeli sığınmacılarla birlikte 83 milyonu bulan nüfusa ulaşan Türkiye’de, kişi başı bir pideden fazla düşeceği anlamına geliyor. Bu da “her gün çöp kutularının yanına asılan ekmek görüntülerine bir de pideler mi eklenecek” sorusunu gündeme getirdi. Federasyon Başkanı Kavuncu 85 milyon pide üretilmesi kararını tasarruf amacıyla verdiklerini söyledi. Kavuncu “Geçen yıl günde 105 milyon pide ürettik. İsrafın önüne geçmek için bu yıl günlük üretimi 20 milyon düşürdük” dedi.
FİYATI GEÇEN YILLA AYNI OLACAK
Kavuncu bu yıl pide fiyatlarında artışa gitmediklerini belirterek “Pide fiyatımız geçen yıl olduğu gibi 1,5 lira. Bu yıl pidenin israfa uğrayacağını düşünmüyoruz” dedi. Geçen yıl Ramazan’da üretilen pidenin günde 6 milyonunun israf edildiğini tespit edince sayıyı düşürdüklerini belirten Kavuncu “İsrafın engellenmesi için vatandaş dışında valiliklerin, belediyelerin ve yardım kuruluşlarının da israfa duyarlı olması gerekiyor. Dikkatli takip edilirse o zaman fırıncı tüketilecek kadar üretim yapar ve maliyetinde de satış olur” dedi.
İZMİR’İN NÜFUSU KADAR İSRAF
Türkiye İsraf Önleme Vakfı Başkanı Aziz Akgül ise tasarrufun pide üretimiyle sınırlı olmadığını belirterek, yine de pide üretiminde rakamın 20 milyon düşmesinin radikal bir dönüşüm olduğunu ifade etti. Akgül “Demek ki insanlar bilinçlenmiş ve ihtiyacı kadar ekmeği alıyorlar” dedi. Akgül geçen yıl Türkiye’nin günde İzmir nüfusu kadar yani yaklaşık 4-5 milyon civarında ekmek israf ettiğini ifade etti.
İSRAFIN MALİYETİ ÇOK BÜYÜK
Geçen yıl üretilen pidelerden günde 6 milyon tanesinin çöpe gitmesi sonucu satış fiyatı üzerinden hesaplama yapıldığında karşımıza günlük 9 milyon lira gibi bir rakam çıkıyor. Aylık israf maliyeti ise 270 milyon lirayı buluyor. Bu maliyetlere bakıldığında bereket ayı olan Ramazan’da israfın engellenmesi halinde çok sayıda köprü, tünel, okul ve hastane gibi tesisin ülkeye kazandırılabileceği ortaya çıkıyor.