Petrol fiyatları, ABD’de ham petrol stoklarındaki sürpriz düşüş ve OPEC’in üretimindeki gerilemenin küresel ekonominin zayıflamakta olduğuna ilişkin işaretlere ağır basmasının ardından altı günlük düşüşünü durdurdu. Vadeli petrol kontratları, 23 Eylül’den sonra yüzde 8,6 düştükten sonra yüzde 1,2 kadar yükseldi. Sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (API) verilerine göre, ABD’de ham petrol stokları geçen hafta 5,9 milyon varil düştü. Ham petrol fiyatları şimdi, Suudi Arabistan’a düzenlenen ve ülke üretiminin geçici olarak yüzde 50 azalmasına yol açan 14 Eylül’deki saldırılar öncesindeki seviyelerinin altına indi. Saldırılar Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu’nun (OPEC) günlük üretimini geçen ay 28.3 milyon varile düşürdü. Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Salı günü yüzde 3.1 düştükten sonra 40 sent ya da yüzde 0,7 yükselerek varil başına 59.29 dolara ulaştı. Öte yandan varil fiyatları gün içinde 58 dolara kadar geriledi. Gerileyen fiyatların akaryakıtta da yansıması bekleniyor.
Uzmanlar, dünya ekonomilerinden gelen kötü sinyaller sonrası küresel enerji talebinin azalacağı beklentilerinin, petrol fiyatlarında düşüşe neden olduğuna dikkati çekiyor. Ayrıca, ABD ve Çin arasındaki ticari gerginliğin artacağına yönelik beklentiler de talep ve dolayısıyla fiyatların aşağı yönlü hareketini destekliyor. Brent petrolde teknik olarak 59.99 ile 60.20 dolar aralığının direnç, 59.29 ile 58 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.
Yapılan saldırının ardından benzin ve motorin fiyatlarına yüksek oranda zam gelmişti. Saldırı sonrası benzinin litresine 35 kuruş, motorinin litresine ise 12 kuruş artış yaşandı. Motorin fiyatlarına bugün indirim geldi. İndirim 15 kuruş yapıldı fakat, 7 kuruşu pompaya yansıdı.
AKARYAKITTA ÖTV 10 MİLYARI AŞTI
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, eşel-mobil sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Eşel mobil sisteminin sadece bu yıl içinde motorin ve benzin fiyatlarında 4 kez, LPG’ de ise 1 kez devreye alındığını belirten Aktaş “Motorinde yaklaşık 1 milyar 277 milyon 125 bin, benzinde 124 milyon 180 bin, LPG’de ise 146 milyon 774 bin liralık toplam fiyat artış ihtiyacı, vergi ayarlamasıyla pompaya yansıtılmadan karşılanmıştır.” ifadelerini kullandı. Vergiden karşılanılan miktarın bu yıl toplam 1 milyar 548 milyon liraya ulaştığını dile getiren Aktaş, “Geçen yılki 8 milyar 545 milyon liranın vergiden karşılandığı da hesaba katıldığında, uygulamanın başladığı 2018 Mayıs ayından bu yana akaryakıtta devletin feragat ettiği ÖTV miktarı 10 milyar lirayı aştı” diye konuştu.