HABER MERKEZİ / İSTANBUL
MGK, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) Lideri Mesut Barzani’nin dünyanın gündemine oturan referandum kararı nedeni ile 2 gün erken toplanıyor. Uzun süredir Türkiye ile iyi ilişikiler içinde olan Barzani’nin, Kerkük’ü de dahil ettiği bağımsız Kürt devleti projesinde ısrar etmesini Ankara ulusal güvenlik sorunu olarak MGK toplantısında masaya yatıracak. ABD ziyaretinden önce MGK toplantısının erkene alındığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, son olarak BM Genel Kurulu’ndan Barzani’ye ‘referandum kararından vazgeç, kaybederssin’ uyarısı yapmıştı. Tüm dünyadan aynı çağrıyı duyan Barzani ise 25 Eylül olarak açıkladığı referandum kararından geri adım atmadı. Türkiye diyalogla caydırmaya çalıştığı Barzani yönetimine karşı, MGK’dan çıkacak tavsiye kararlarıyla yaptırımları gündemine alacak. Irak sınırında başlattığı tatbikatla Erbil yönetimine ‘askeri seçenek de masada’ mesajı veren Ankara’nın 25 Eylül’den sonra devreye sokması muhtemel ekonomik ve diplomatik yaptırımlar şöyle:
BAŞKONSOLOSUN GERİ ÇEKİLMESİ: Diplomatik ilişkilerin en düşük seviyeye düşürülmesi, konsolosun geri çekilmesi yaptırımlar arasında. Türkiye, Erbil Başkonsolosu’nu geri çağrılabilir.
HABUR SINIR KAPISINI KAPATMAK: Habur Sınır Kapası Kuzey Irak’ın ekonomik ve ticari olarak can damarı kabul ediliyor. Türkiye’ye önemli ölçüde bağımlı olduğu bilinen IKBY yönetimine, Habur Sınır Kapısı’nı kapatarak veya sınırlandırarak yaptırım uygulanabilir. Derecik, Gülyazı ve Üzümlü sınır kapıları için de benzer düzenlemelerin gündeme gelebileceği belirtiliyor.
TİCARETE SINIRLAMA: Sınır kapısının kapatılmasının yanısıra ihracat ve ithalatın sona erdirilmesi de ekonomik yaptırım olarak gerçekleşebilir. IKBY’de satılan ürünlerin yüzde 50’sine yakınını Türk mallarının oluşturduğu biliniyor. Ayrıca Türkiye bölgede yapılan yatırımlarda ilk 5 ülke içinde. Bu kapsamda Türkiye’nin sınırlamalar getirebileceği kaydediliyor.
VANA KAPANIR PARAYA BLOKAJ : IKBY petrolünü Ceyhan üzerinden Avrupa’ya taşıyan petrol boru hattı Erbil yönetimi için hayati önemi sahip. Boru hattırın referanduma karşı olan Bağdat yönetimiyle anlaşmalı olarak kapatılmasının da yaptırımlar kapsamında gündeme gelme ihtimali var. Bu kapsamda Barzani yönetimine ödenen petrol parasının da bloke edilmesi gündeme gelebilir. Öte yandan Erbil-Şırnak boru hattıyla doğalgaz taşıma projesinin de askıya alınması söz konusu.
ASKERİ MÜDAHALE: Türkiye bölgedeki Türkmenler’e yönelik özellikle de Kerkük’e bir müdahale halinde askeri seçeneği de gündemine aldığını ilan etti. Irak merkezi hükümetinin talebi doğrultusunda askeri açıdan destek verilmesi de bu kapsamda değerlendirilyor. Ayrıca IŞİD ile mücadelede kapsamında peşmergeye verilen askeri eğitim ve lojistik destek de sonlandırılabilir. Ancak askeri önlemlerin son seçenek olduğu belirtiliyor.
DİPLOMATİK AĞ: Olası bir iç savaş tehdidine karşı Irak, İran ve Rusya ile bölgesel bir işbirliğine gidilebilir. Irak’ın toprak bütünlüğü, çıkabilecek olan bir mezhepsel, etnik savaşı önlemek için bir diplomatik ağ kurulabilecek.
ABD’DEN EN SERT UYARI: İNADIN BEDELİ AĞIR OLUR
Ortadoğu’yu birbirine katan Barzani’nin referandum kararına Washington’dan sert tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nauert, “ABD sert bir şekilde bağımsızlık referandumuna karşı çıkmaktadır. Referandum Irak’ın uluslararası müttefikleri istemese dahi yapılan her türlü yardımı etkileyecektir. Bu ise böylesi zor bir durumun en basit gerçeğidir” dedi. Bağdat ve Erbil yönetimleri arasında müzakere çağrısı yapan Nauert, “Bu referandum gerçekleşirse büyük olasılıkla Bağdat’la müzakere olmayacak ve bunun ötesinde uluslararası toplumun müzakereye vereceği desteğin önüne geçilmiş olacak” ifadesini kullandı. Referandum kararında diretmenin Kürtler dahil bütün Iraklılara bedelinin olacağını vurgulayan Nauert, şu ifadelere yer verdi: “Referandum Irak Kürt bölgesindeki ticari ilişkileri tehlikeye sokmaktadır ve referandum Irak’ın uluslararası müttefikleri istemese dahi yapılan her türlü yardımı etkileyecektir. Bu ise böylesi zor bir durumun en basit gerçeğidir. Aksine, bizim Kürt liderlere alternatif olarak çağrısını yaptığımız gerçek bir müzakere, Iraklı Kürtlerin haklı dertlerine çözüm sözü barındırmaktadır ve bu bütün Irak halkının yararına olan Bağdat-Erbil arasında yeni ve yapıcı bir yol olacaktır. Referandumun kendisi ABD ve uluslararası toplumun desteklediği alternatif yol göz önünde bulundurulduğunda gereksizdir.”