Petrol fiyatları Çin Borsası'nı çökertti

Petrol fiyatlarının 30 dolar altına inmesiyle Asya piyasaları satışa geçti. Şanghay bileşik endeksinde kayıp yüzde 5'e ulaştı. Çin Borsası en son 2014'ün son çeyreğinde bu kadar fazla düşmüştü.

Ham petrol fiyatları Suudi Arabistan ve Irak'tan gelen fazla üretim haberlerinin küresel arzın yüksek olduğu endişelerini artırmasıyla dün başladığı kayıpları devam ettirerek varil başına 30 doların altına indi. Petrol fiyatlarının tekrar 30 doların altına düşmesi, Asya piyasalarında kayıpları beraberinde getirdi. 

Asya borsalarında, petrol ve pay piyasalarında gözlenen volatilitenin (oynaklık) etkisiyle düşüş yaşanırken, Hindistan'da Sensex endeksi pozitif ayrıştı.

Pay piyasasında volatilitenin yıl başından bu yana devam ettiği Çin'de, ülke merkez bankasının (PBoC) piyasaya likidite desteği sürüyor. Geçen hafta bankacılık sistemine 315 milyar yuan nakit veren PBoC, bugün de piyasaya 360 milyar yuanla son 3 yılın en yüksek miktarlı likiditesini enjekte etti.

Sermaye çıkışı olacağı endişesi Çin Borsası'nı çökertti

Çin piyasaları, ekonomideki yavaşlama sebebiyle daha çok sermaye çıkışının olacağı endişeleriyle son 13 ayın en düşük seviyesine geriledi. Şanghay bileşik endeksinin kaybı yüzde 5'e ulaştı.

Bu, 9 Aralık 2014'tan bu yana en düşük seviye. Ekim 2011'den bu yana en büyük iki günlük yükselişi gerçekleştiren MSCI Asya Pasifik endeksi ise TSİ 08:30 itibariyle yüzde 1,2 değer kaybetti.

Yıla çok kötü başlayan Japonya'da da yükseliş durdu. Japon Topix endeksi, yüzde 1,5 düşerek bin 3871 puandan, Nikkei 225 endeksi ise yüzde 1,8 kayıpla 16 bin 802 seviyesinde işlem gördü. Avustralya ve Hindistan piyasaları tatil nedeniyle kapalı.

Hong Kong'da Hang Seng endeksi de şu dakikalarda yüzde 2,4 düşüşle 18.879,88 puanda seyrederken Hindistan piyasalarında tatil nedeniyle işlem görülmüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

TÜSİAD 2016 Türkiye ve Dünya ekonomisi öngörüsünü açıkladı
Borsa günü yükselişle tamamladı
Dünya Bankası petrol fiyatı tahminini düşürdü

Ekonomi Haberleri