Brent petrolün varil fiyatı, Yunanistan belirsizliği, Çin pay piyasalarındaki dalgalanma ve İran ile nükleer müzakerelerin süresinin uzatılmasının ardından hafta başında 55 dolar sınırına kadar gerileyerek, yaklaşık son 3 ayın en düşük seviyesini görmüştü.
Bu tarihten itibaren Yunanistan ile kreditörler arasında uzlaşmaya varılacağı beklentilerinin artması ve son iki gündür Çin pay piyasasında satışların durulmasının etkisiyle yükselişe geçen Brent petrolün varil fiyatı, bugün en yüksek 59,63 doları gördü.
Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) yılın ikinci yarısında petrol talebinin gevşeyebileceği uyarısında bulunmasıyla kazançlarının bir kısmını geri veren Brent petrolün varil fiyatı, şu dakikalarda 58,8 dolardan alıcı buluyor.
Analistler, Yunanistan ve Çin tarafından gelen haberlerin talep eksenli beklentileri pozitif etkilediğini belirterek, bu durumun Brent petrolün varil fiyatındaki yükselişi desteklediğini kaydediyor.
Brent petrolün varil fiyatının 58,5 dolar direncinin üzerinde kapanış gerçekleştirmesi durumunda 60,6 doların test edilebileceğini aktaran analistler, aşağı yönlü hareketlerde ise 57,7 doların destek olarak izleneceğini ifade ediyor.
Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise güne 52,65 dolardan başlaması sonrasında şu dakikalarda 53 doların hemen üzerinde işlem görüyor.
Petrol üretimi artıyor
Küresel petrol arzı, haziranda bir önceki aya göre günlük 550 bin varil artışla 96,6 varile milyona yükseldi. Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) "Aylık Petrol Piyasası Raporu"na göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) petrol arzı, Haziran'da 31,7 milyon varil oldu.
Arzın bir önceki aya göre günlük 340 bin varil artmasında Suudi Arabistan, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin rekor seviyelerde üretim yapması etkili oldu.
Petrol üretimi, Nisan 2012'den beri en yüksek seviyeye ulaştı. OPEC'in 5 Haziran'daki toplantısında aldığı günlük 30 milyon varil üretim kararına rağmen, üretim bunun üzerine çıkarken, aynı zamanda geçen yılın ortalamasına göre de günlük 1,5 milyon varil fazla gerçekleşti.
Bu yıl OPEC ham petrolüne talebin 29,3 milyon, 2016'da ise günlük 1 milyon varil artışla ortalama 30,3 milyon olacağı tahmin ediliyor.
Haziran'da küresel petrol arzı, OPEC ve OPEC dışı ülkelerdeki yükselen üretimle 550 bin varil artarak günlük 96,6 milyon oldu. OPEC dışı arz üretimi, Haziran'da bir önceki aya göre günlük 200 bin varil artışla 58,3 milyon varile çıktı. 2016 için OPEC dışı arz üretim tahmini günlük 58 milyon varil oldu.
Küresel petrol talebi tahmini bu yıl için günlük 94 milyon varil, 2016 için de 1,2 milyon varil artışla 95,2 varil milyona yükseldi. Artışın büyük bölümü Ekonomik İşbirliği Kalkınma Örgütü (OECD) dışındaki ülkelerin talep artışından kaynaklanıyor. Küresel petrol talebi geçen yıl günlük 92,6 milyon varil seviyesinde gerçekleşmişti.
İSTANBUL/AA