ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Cook, günlük basın toplantısında, Halep'teki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
"Halep'te kötüleşen insani durumdan dolayı endişeliyiz. Olanları televizyon ekranından izleyip bir şey yapmamak mümkün değil." ifadelerini kullanan Cook, bununla birlikte ABD ordusunun önceliğinin DEAŞ'la mücadele olduğunu ve Suriye'deki krize çözüm için askeri bir eyleme girişmeyeceklerini belirtti.
Washington yönetiminin, Suriye ve Halep'teki krize barışçıl ve diplomatik yollardan çözüm bulunması için her fırsatta çağrıda bulunduklarını ve bunun için ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin birçok görüşme yaptığını anlatan Cook, yine de bir sonuç alınamadığını kaydetti.
"İNSANI DURUM KÖTÜLEŞIYOR"
Kentte insani durumun her geçen gün kötüleştiğini vurgulayan Cook, "Halep'te gördüğümüz şey bir trajedidir. Suriye iç savaşında aylardır gördüğümüz şey bir trajedidir." ifadelerini kullandı.
"Halep'in rejim güçlerinin eline geçmesi" ile "DEAŞ'la mücadele" arasında bir bağ kurup kurmadıklarıyla ilgili soru üzerine Cook, "Esed rejiminin elini güçlendiren bir şey, Suriye'deki iç savaşı bitirmeyeceği gibi ülkeye barış da getirmeyecek. Zaten DEAŞ'ın ortaya çıkmasının nedenlerinden biri de buydu." dedi.
Suriye'deki iç savaşın Esed rejimi tarafından körüklendiğini ifade eden Cook, Halep'teki durumun kötüleşmesinin de rejimin sorumluluğu olduğunu belirtti.
Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin askeri kanadı YPG ile Esed rejiminin Halep'te birlikte çalışıp çalışmadığı şeklindeki bir soruya ise Cook, "Bunun hakkında bir şey söyleyemem. Böyle bir durumun farkında değilim." cevabını verdi.
Halep'te rejim güçlerinin kuşatması ve sivilleri hedef almasına yönelik ABD Dışişleri Bakanlığı da benzer bir açıklama yaparak saldırıları kınamıştı. BM Güvenlik Konseyinde ise İspanya, Mısır ve Yeni Zelanda tarafından Halep'te 10 günlük "insani mola" verilmesine yönelik tasarı hazırlanmıştı. Tasarının önümüzdeki günlerde oylanması bekleniyor.
WASHINGTON/AA