Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Rusya'nın Komsomolskaya Pravda gazetesinin sorularını yanıtladı.
Perinçek, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Türkiye ile Rusya'nın arasını açmaya çalışan bir siyaset izlediğini savunurken, ABD'nin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye bir operasyon yaptığını ve İyi Parti'yi kurdurduğunu savundu.
İyi Parti ile MHP arasındaki 'çekişmeye' değinen Bahçeli, Bahçeli'nin zaman zaman ABD yörüngesine girdiğini iddia etti.
"BAHÇELİ, TÜRK VATANSEVERLİĞİNDEN KOPUYOR"
Perinçek, "ABD, Devlet Bahçeli'nin başkanlığındaki MHP'ye operasyon yaptı ve Meral Akşener önderliğindeki grubu kopartarak İyi Parti'yi kurdurdu. Meral Akşener, Atlantik sistemine sıkı sıkıya bağlıdır ve Türkiye ile Rusya’nın arasını açmaya yönelik siyasetler izliyor. Devlet Bahçeli, İyi Parti ile rekâbeti yüzünden zaman zaman akılcı Türk vatanseverliğinden kopuyor ve ABD yörüngesine girebiliyor" dedi.
Perinçek ayrıca, "Türkiye'nin güvenliği Avrasya'da. Bu koşullarda Rusya büyük bir hata yapmazsa, Türkiye ABD'ye geri dönmez, dönemez" diye de belirtti.
"TÜRKİYE TARİHSEL BİR KARAR SÜRECİ İÇİNDEDİR"
Perinçek'in Komsomolskaya Pravda'ya verdiği röportaj şu şekilde:
* Devlet Bahçeli geçtiğimiz günlerde Rusya'yı Suriye'deki Türk askerlerini öldürmekle suçladı. Böyle bir ifadeyi nasıl değerlendirirsiniz?
Perinçek: Devlet Bahçeli, yakın tarihimizde kritik durumlarda ABD’nin planlarına uyumlu tavırlarıyla ün yaptı. Bunula birlikte AK Parti ile ittifak kurduğu süreçte ABD’nin hedefi de oldu. ABD, Devlet Bahçeli’nin başkanlığındaki MHP’ye operasyon yaptı ve Meral Akşener önderliğindeki grubu kopartarak İyi Parti’yi kurdurdu. Meral Akşener, Atlantik sistemine sıkı sıkıya bağlıdır ve Türkiye ile Rusya’nın arasını açmaya yönelik siyasetler izliyor. Devlet Bahçeli, İyi Parti ile rekâbeti yüzünden zaman zaman akılcı Türk vatanseverliğinden kopuyor ve ABD yörüngesine girebiliyor.
* ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, İdlib konusunda Türkiye'yi desteklerini ifade ettiler. Türkiye, Rusya ile olan ittifakını bozarak ABD ile ittifaka yeniden yönelmesi mümkün mü?
Perinçek: Türkiye'nin 2015 sonrasında yöneldiği Atlantik'ten ayrılma ve Avrasya'da konumlanma siyasetinden geri dönmesi mümkün değil. Süreç elbette iniş çıkışlı ancak ABD denetimi Türkiye için vatan bütünlüğü açısından parçalanma ve ekonomik açıdan iflas anlamına geliyor. Bu nedenle Türkiye tarihsel bir karar süreci içindedir. Gelişme Avrasya yönündedir. Türkiye'nin birinci ticaret ortağı Rusya, ikincisi Çin, üçüncüsü Almanya. Öte yandan Türkiye'nin enerji güvenliği, Asyalı komşularında. Türkiye ekonomisi Avrasya ile bütünleşiyor. Dahası, Türkiye'nin güvenliği Avrasya'da. Bu koşullarda Rusya büyük bir hata yapmazsa, Türkiye ABD'ye geri dönmez, dönemez.
* Rusya ve Türkiye, İdlib'te barışı nasıl sağlarlar?
Perinçek: Astana sürecini ve Soçi mutabakatını kararlı olarak ve sabırla devam ettirmek gerekir. Rus uçağının düşürüldüğü Rusya Büyükelçisi'nin Ankara'da öldürüldüğü günleri hatırlayalım. ABD'nin komploları Türkiye'nin Avrasya sürecini geri çeviremedi. Bu süreçte Türkiye, Rusya ve İran arasında karşılıklı güven çok önemli.
Rusya ve İran, Türkiye'nin PKK bölücülüğünü tasfiye kararlılığını çok iyi anlamalı ve yardımcı olmalı.