2019 yılnda Türkiye'nin patates üretim merkeszlerinde patates ekimi yasaklandı. Tokat ile beraber 25 ildeki toplam 141 bin 650 dekar alanda patates üretiminin yasaklandığı ortaya çıktı. Patates üretimi neden yasaklandı? Patates dikimi yasağına Bakan Pakdemirli ne dedi? CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesi ile ortaya çıkan patates yasağınn detayları ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin verdiği cevap haberimizde.
25 İLDE PATATES ÜRETİMİ NEDEN YASAKLANDI?
TBMM'ne verilen bir soru önergesi ile, son günlerde fiyatı anormal artan sebzeler arsında yerini alan patatesin, Tokat ile beraber 25 ildeki toplam 141 bin 650 dekar alanda üretiminin yasaklandığı öğrenildi. Peki yasak kararı neden verildi. Patates üretimi hangi illerde yasaklandı? Yasaklama kararı Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine, Bakan Pakdemirli'nin önergeye verdiği cevapla ortaya çıktı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarımve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, karantina nedeniyle arasında Bolu’nun da bulunduğu 25 ilde 141 bin 650 dekar alanda patates ekiminin yasaklandığını bildirmesi üzerine ortaya çıktı. Bakan Pakdemirli, aralarında ülkemizde en çok patates üretimi yapılan illerinin bulunduğu 25 ilde karantina kararı aldıklarını açıkladı. Patates Siğili, Patates ve Domateste Bakteriyel Solgunluk, Patates Kahverengi Çürüklüğü, Patates Halka Çürüklüğü ve Patates Kist Nematodlan hastalıkları nedeniyle bölgede dikim yasağı uygulandığı dile getirdi.
GÜRER'DEN PATATES SOR ÖNERGESİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, topraktaki hastalıklar nedeniyle ekim ve dikim yapılamayan bölgeler ile hayvan hastalığı nedeniyle riskli alan ilan edilen bölgeleri soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. CHP Milletvekili Gürer, önergesinde, “Ülkemizde ne kadar alanda hangi ürünlere dikim ekim yasağı uygulanmaktadır? Nedeni nedir? Hangi illerdedir? Yasaklama süreci ne kadardır? Ne kadar il, ilçede hayvan hastalığı nedeni ile riskli alan ilan edilmiştir? Hangi illerdedir? Kamu ve KİT kuruluşlarda arazi ya da besicilikte riskli alan ve arazi uygulaması bulunmakta mıdır?” diye sorular yöneltmesi ise dikkat çekti.
PATATESTE HASTALIK VAR
Patates Siğili, Patates ve Domateste Bakteriyel Solgunluk, Patates Kahverengi Çürüklüğü, Patates Halka Çürüklüğü ve Patates Kist Nematodlan hastalıklarının karantina etmeni olarak değerlendirildiğini kaydeden Bakan Pakdemirli, “Söz konusu karantina zararlılarının kimyasal mücadelesi bulunmamakta olup, tek mücadele yöntemi karantina tedbirlerinin alınması, kültürel tedbirlerin uygulanması ve münavebe yapılmasıdır. Aksi takdirde hastalığın bulaşma ve yayılması devam etmekte ve tüm ekim alanlarına yayılarak ürün/verim ve kalite kayıplarına dolayısıyla önemli ölçüde ekonomik zarara neden olmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi hastalığın konukçusu olan bitkilerin yetiştirilmesi yasaklanarak alternatif ürün ekilmesi teşvik edilmektedir. Yasaklama süresi bulaşık olan toprağın hastalıktan temizlenmesine bağlıdır” dedi.
PATATES ÜRETİMİ NERELERDE YASAKLANDI?
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli; Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Erzurum, Eskişehir, Gümüşhane, Hatay, Iğdır, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Konya, Nevşehir, Ordu, Sivas, Tokat, Trabzon gibi illerdeki bazı bölgelerde karantina nedeniyle patates ekiminin yasaklandığını ifade etti. Bolu Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan, kendilerine Bakan imzalı bir açıklamanın ve yasaklamayla ilgili hiçbir bilginin ulaşmadığını, patates üreticilerinin paniğe kapılmamasını istemesi dikkat çekti.
PATATES NEDİR?
Patates yer altında yumru kısmı yenilebilen bir besin maddesidir. Aurıca patates bitkisinin yapraklarından da farklı yiyecekler sağlanmaktadır. Patates bütün yıl boyunca bulunbilen ve her ay hasad edilir.
Patates, pirinç, buğday ve mısır sonra dünyada en çok tüketilen dördüncü gıda kaynaklarından bir tanesidir. Patates önemli miktarda besin ve bitkisel ürün içermektedir. Genelde sağlık açısından çok faydalı ve güvenle tüketilebilecek besin kaynakları arasında gösterilir.
Patates A,C, K , B6 ve E vitaminleri içermektedir, bunun yanında folatlar açısından da zenginidir. Tam bir potasyum deposu olan patates aynı zamanda kalsiyum , demir, magnezyum, demir, bakıri manganez içermektedir.
PATATESİN FAYDALARI
Patatesin Cilt Sağlığına Faydaları: Patates en fazla cilt sağlığına faydalıdır. Bu özelliğinden dolayı çok yaygın olarak kullanılır. Patates göz atrafında oluşan mor halkaların giderilmesine yardımcı olabilir. Göz atrafındaki siyah halkaları gidermek için gözleriniz kapatın ve üzerine bir selpak koyduktan sonra daha önce dilimlediğiniz patatesleri gözlerinizin üzerine koyun ve 15-20 dakika bekleyin. 20 dakika sonra yüzünüzü ılık su ile yıkayın. Bu ugulama gözlerin etrafında oluşan siyah halkaları ortadan kaldıracaktır.
Patates Kırışıklıkları ve Siyah Lekeleri Giderir: Cilt sağlığı açısından patatesin diğer bir faydası cilt üzerinde meydana gelen kırışıklık ve siyah lekeleri gideriyor olmasıdır. Kırışıklıkları giderdiği gibi aynı zamanda cilde doğal bir yumuşaklık katabilir. Siyah lekelerden kurtulmak için ise , blenderde papatesi iyice öğütülmüş patatesi 5 dakika boyuncacilde uygulayın ve daha sonra ılık su ile cildnizi yıkayın. Bu uygulama sayesinde siyah lekelerden kurtulanilirsiniz. Bunu düzenli olarak 20 gün boyunca yapın.
Güneş Yanıklarını Tedavi Eder: Patates güneş yanıkları için harika bir tedavi yöntemidir. Bunun için dilimlediğiniz patatesi yanık olan kısma koyun ve 10 dakika bekleyin. Bu uygulama hem güney yanıklarının enden olduğu ağrıyıa zaltır, hem de güneş ışınlarının verdiği hasarı giderebilir.
Kuru Ciltler İçin Patates: Eğer kuru cilde sahipseniz patates yardımı ile günde birkaç dakika ayrırarak bu sorundan kalıcı olarak kurtulabilirsiniz. Rendelenmiş patatese bir miktar hakiki yap katarak cildinize makse şeklinde 20 dakika uygulamanız cildinizin nemlenmesini ve yumuşamasını sağlayabilir. Ayrıca bal karılımı cildinizin temizliğini sağladığı gibi, cilt hücrelerinin sağlığının korunmasına yardımcı olabilir.
Patates Cildi Temizler: Patatesi rendeleyerek yüzünüze 10 dakika boyunca masaj yaparak uygulanamanız, cildinizin ölü hücrelerden ve yağlardan temizlenmesine büyük ölçüde katkı sağlayabilir.
Patatesin Cilt Sağlığına Diğer Faydaları: Patates ciltt meydana gelen döküntü ve kaşıntılara karşı etkilidir. Bunun yanında böcek ısırmalarına karşı da patates kullanılabilir. Tahrip olan kısma 4-5 dakikalığına patates uygulamanız hem ağrıyı azaltır hemde çabuk iyileşmesini sağlar. Bunun yanında patates gözlerin etrafında oluşan torbalanma problemlerinin üstesinden gelebilir.Göz çevresinde meydana gelen şişlikler için eşsiz bir elternatif tedavidir.
Patates Saç Sağlığını Korur: Patates, cilt sağlığı yanında saç sağlığı açısından da çok faydalıdır. Saç macunlarında yaygın olarak kullanılır. Patatesi iyice rendeledikten sonra bir tane yumurta ve 6-7 damla limon suyu ile karıştırın. Daha sonra bu karışımı saçlarınızın köküne 20-25 dakika boyunca uygulayın. Bu karışım saçlarınıza doğal bir parlaklık ve şampuan etkisi kazandıracaktır.
Saç Toniği : Patattesin kabuklarını bir miktar suda haşlayarak suyunu saçlarınıza ugluyabilirsiniz. Bu uygulama yardımıyla saçlarınıza doğal bir renk kazandırabilirsiniz. Bu uygulama yanı zamanda saçlarınızın renk tonunu koyulaştırmaya yardımcı olur.
Patates aç Dökülmesini Engelleyebilir: İki kaşık alovera, bir kaşık bal ve aynı şekilde bir yemek kaşığı patates suyu karıştırarak saçlarınıza masaj yaparak uygulayın ve 2 saat bekletin. Daha sonra sampuanla saçlarınızı yıkayın. Bu uygulama sayesinde saçlarınızın dökülmesini ebgelleyebilirsiniz.
Patates Kilo Vermeye Yardımcı Olur: Papates düşünülenin aksine kilo vermeye yardımcı olur. Uzun süre kendinizi tok hissetmenizi sağlayabilir.
Enerji Verir: Patates harika bir enerji deposudur. Yoğun miktarda vitemin ve mineral içermektedir. C vitamini açısından çok zengin olan patates aynı zamanda B vitamini ve potasyumu bol miktarda içerir. Diğer mineralle açısından da zngin ola patates enerji patlaması sağlayabilir.
Sindirim Sistemi için Faydalıdır: Patates genelde sindirilmesi zor olan sert bir besin kaynağıd değildir. Bunun tam aksine sindirim sistemini yormaz. Aynı zamanda mide sağlığı için önemli olan asit seviyesini dengelemeye yardımcı olur.
Kardiyovasküler Hastalıklarda Patates: Patates karbonhidrat, protein, kalsiyum, niasin, itamin C ve B-kompleksleri açısından zengindir. Bu özelliğinden dolayı kalp hastalıkları ve kan basıncı sorunlarının giderilmesine yardımcı olabilir. Bunun yanında kötü kolesterol seviyesni dengeler.
Patates Bağırsak Sağlığını Korur: Sindirim sistemi sağlığını korumanın yanında patates bağırsak hareketlerini arttırırı. Kabızlık ve şişkinlik sorununu giderebeilir. Bu özelliği ayrıca zayıflamaya yardımcı olabilir.
Strese Karşı Patates: Patates hücre sağlığı için hayati önem taşıyan B6 vitaminini bol miktarda içermektedir. Düzenli olarak patataes tüketimi stres sorunlatıyla daha etkili mücadele etmeye yardımcı olabilir.