[Karar]
HABER MERKEZİ / ANKARA
TBMM Başkanı Kahraman, Meclis İçtüzüğü değişikliği konusunda görüşlerini almak üzere AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile bir araya geldi. Toplantıda, İçtüzük konusunda grup başkanvekilleri görüşlerini dile getirdiler.
İÇ TÜZÜK DEĞİŞECEK
İsmail Kahraman’ın, Meclis’in daha verimli çalışmasını sağlamak amacıyla 2011’de yapılan ve dört partinin de üzerinde anlaşmaya vardığı İçtüzük taslağı üzerinde yeni bir çalışma yapılmasını, günün şartlarına göre yeniden düzenlenerek yeni İçtüzük yapılmasını önerdiği, partilerin bu konuda mutabık olduğu öğrenildi.
Meclis Başkanı Kahraman başkanlığında belli periyotlarla tekrar toplantı yapılması ve İçtüzük konusunda yeni taslağın hazırlanması çalışmalarının sürdürüleceği bildirildi.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın girişimleri sonucu yeni anayasa hazırlanması için uzlaşma komisyonu kurulmuş, CHP’nin komisyonun ismi ve başkanlık sistemine karşı çıkması nedeniyle komisyon dağılmıştı.
KÜRSÜ İÇİN ANLAŞTILAR
TBMM’nin daha verimli çalışmasıyla ilgili partilerin grup başkanvekillerini toplayan Meclis Başkanı İsmail Kahraman, milletvekillerince, mesajlarını desteklemek amacıyla kürsüye malzeme getirilmemesi konusunda anlaşma sağladı. Genel Kurul’da son olarak eski CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt’ün kürsüye taşıdığı saman balyaları tartışmaya neden olmuştu.
Son yıllarda bunun yanı sıra süt, bakliyat, zeytin tenekesi, gaz fişeği, bazuka, mermi kovanı, gemi maketi, deniz feneri gibi eşya ve malzemeler milletvekillerince kürsüye taşındı.
Kahraman dün AK Parti, CHP, MHP ve HDP grup başkanvekilleriyle yaptığı toplantıda, “Meclis’in mehabetini (yüceliğini) korumaya dönük” taleplerini gündeme getirdi. İçtüzüğü değiştirme arayışıyla ilgili ön adımı da oluşturan toplantıda bazı konularda sözlü uzlaşma sağlandı.
Parti yöneticileri, malzeme yasağının yanı sıra, grup önerilerinin Genel Kuruldan 2saat önce bildirilmesi, yerinden söz taleplerinin 10-15 milletvekiliyle sınırlanması,gündem dışı konuşma sayılarının artırılması konularında anlaştılar. Kahraman’ın parti yöneticileriyle belirli zaman aralıklarıyla görüşmeyi sürdüreceği belirtildi.
ŞİDDET UYARISI
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Kahraman’dan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Bundan sonra Meclisin gündemine torba yasa gelmeyecek” sözünü tutmasını istediklerini anlattı.
Gök, “Meclis’in daha iyi çalışmasını biz de arzu ediyoruz. Ama iktidar partisinin yanlışları, kafa karışıklığı, siyasi konjonktüre göre yasa çıkarma anlayışı Meclis’i kilitleyen faktörlerden biridir. İktidar mensupları, hemen her oturumda mutlaka muhalefeti sindirmek için sözlü, ondan sonra fiili saldırıya geçiyorlar. Bunun engellenmesi gerektiğini, bizim de kendi açımızdan engelleyecek güçte olduğumuzu kendilerini ifade ettik. Soru önergelerimize cevap verilmiyor, grup önerilerimiz reddediliyor, Meclis’in denetim işlevi neredeyse kalmadı. Muhalefetin sesinin mevcut şartların gerisine götürecek hiçbir uygulamanın içinde olmayacağını Meclis Başkanı’na ilettik” dedi.