Parası olanın bilgisi 2019’da verilecek

116 ülkenin yer aldığı ‘Otomatik bilgi değişimi’ tartışmalarına açıklık getiren Maliye Bakanı Ağbal, “Şu an için bilgi paylaşımı yaptığımız bir ülke yok” dedi. İdari, teknik ve yasal alt yapının tamamlanmasını beklediklerini belirten Ağbal, paylaşıma 2019 yılının sonunda başlayacaklarını söyledi.

Daha az vergi ödemek için varlıklarını başka ülkelerde değerlendirenleri ilgilendiren ve 2018’de başlaması planlanan “Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi” 2019 yılında yapılacak. Hatta gurbetçileri de ilgilendiren bu uygulama ile hem Türkiye de varlık sahibi olup hem de yaşadığı ülkede sosyal yardım alanları da kapsayacak. Nitekim bu uygulama sadece Türkiye’ye özel olmayacak. Ağbal, bu kapsamda, OECD’nin de çalışmalar yaptığını ve 2011 yılında oluşturduğu “Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi”nin otomatik bilgi değişimine de imkan sağladığını ifade etti. Ağbal, bugün itibarıyla 116 ülkenin söz konusu sözleşmeyi imzaladığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Türkiye de bu 116 ülkeden biri. Türkiye açısından otomatik bilgi değişimine ilişkin yasal süreç henüz tamamlanmamıştır. Yani sözleşme kapsamında şu an için bilgi paylaşımı yaptığımız bir ülke yok. Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere, diğer ülkelerle bilgi paylaşımına başlamamız için gereken idari, teknik ve yasal yapı, 2019 yılının sonuna kadar tamamlanacak.” Ağbal, bu sistemle kişilerin, mukimi olduğu ülke dışındaki diğer ülkelerde bulunan finansal hesap bilgilerinin, mukim olunan ülkeye her yıl, diğer ülke vergi idarelerince ve karşılıklı olmak şartıyla sadece vergisel amaçlarla kullanılmak üzere, otomatik olarak elektronik ortamda gönderileceğini ve yurt dışında mukim vatandaşların tüm yasal menfaatlerinin teminat altında olduğunu bildirdi. Ağbal, bilgi değişiminde kriterin vatandaşlık değil, mukimlik olduğunun altını çizdi. Ağbal, hangi bilgilerin otomatik değişim kapsamına gireceğine ilişkin de şöyle konuştu: “Mevduat, saklama hesapları gibi sadece finansal kuruluşlarda bulunan finansal hesap bilgileri bu kapsama girecek. Bu konuda çokça soru geldiği için söylüyorum; ev, arsa gibi gayrimenkul ve taksi, minibüs gibi finansal nitelikte olmayan menkul mal mahiyetindeki bilgilerin değişimi söz konusu değildir. Yıl içinde gerçekleşen hesap hareketleri ve vatandaşlık bilgisi gibi kişisel bilgiler paylaşılmayacak.”

GELİRLER BEYAN EDİLECEK

Finansal bilgilerin nasıl paylaşılacağını da aktaran Naci Ağbal, “Hesap sahibinin adı soyadı, ikamet adresi, ikametgahının bulunduğu ülkedeki vergi kimlik numarası, hesabın yıl sonu bakiyesi ve yıl içinde faiz, temettü gibi elde ettiği gelirlerin tutarı değişime konu edilecek. Bilgi paylaşımının başlayacağı yıl, sadece bir önceki yıla ilişkin bilgiler paylaşılacak. Ondan önceki dönemlere ilişkin bilgiler hiçbir şekilde paylaşılmayacak. Sistem sağlıklı bir şekilde işlemeye başladığında, tüm dünyada vergi kayıplarını en aza inecek ve bundan tüm ülkeler aynı şekilde etkilenecek ve ülkelerin vergi kayıpları en aza inecek” dedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Bakan Ağbal'dan 'taşeron' açıklaması: Çalışmalar teknik olarak tamamlandı
Maliye Bakanı Ağbal, KDV oranlarıyla ilgili son noktayı koydu

Ekonomi Haberleri