Ortadoğu’nun en önemli gazetecilerinden biri olarak gösterilen Patrick Cockburn, Independent gazetesindeki yazısında Panama belgeleriyle Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren savaşlar arasındaki ilişkiyi ele aldı. 30 yıldan uzun süredir bölge ülkelerinde çalışan İrlandalı gazeteci, radikal örgütlerin yükselişinde en önemli etken olarak ülke elitlerinin karıştığı muazzam yolsuzlukları gösteriyor. Birçok ülkede savaşa dönüşen Arap Baharı’nın yolsuzluk ve yoksulluk nedeniyle başladığını hatırlatan Cockburn, şu ifadeleri kullanıyor:
“Panama belgelerinin ifşa olması, IŞİD’in yükselişi ve Ortadoğu ile Kuzey Afrika’da dokuz ülkeyi parçalayan savaşlar arasında açık bir bağlantı yok. Ancak bu gelişmeler, yönetici elitlerin, ülkelerinin zenginliklerini çalarak vergi cennetlerine yatırmasıyla yakından ilişkili. IŞİD, ve diğerlerinin yükselişi kendi güçlerine değil, karşı oldukları yönetimlerin güçsüzlüğüne ve sevilmemesine dayanıyor.”
‘KLEPTOKRASİ’ REJİMLERİ
Ortadoğu’da ‘kleptokrasi’ye dönüşen yönetimler nedeniyle daha da fakirleşen yoksul kesimlerin IŞİD gibi örgütlere sempati duymaya başladığını ifade eden Cockburn, yazısını şöyle sonlandırıyor:
“Yorumcular, Batı ülkelerinde halkın seçkinlere duyduğu nefret nedeniyle sol ve radikal isimlere yöneleceğini söylüyor. Görmedikleri şeyse seçkinlerin çıkarlarının ulus çıkarlarının önüne geçtiği ülkelerin zaten savaşlarla enkaza döndüğü.”
MOSSACK FONSECA’YA BASKIN
40 yıllık arşivinde bulunan 11 milyondan fazla belgenin sızmasıyla gündeme oturan Panama merkezli Mossack Fonseca şirketinin El Salvador’daki ofisine baskın düzenlendi. Konuya ilişkin açıklama yapan savcı Douglas Melendez, skandalın El Salvador ayağını aydınlatacaklarını söyledi. Sızan belgelerde, dünyanın dört bir yanından zenginlerin servetlerini saklamak, kara para aklamak ve vergi kaçırmak için şirketten hizmet aldıkları ortaya konmuştu.