Panama Belgeleri Tunus siyasetini de karıştırdı

Tunus Nahda Hareketi Başkanı Raşid el-Gannuşi, Panama belgelerinin soruşturulmasının Tunus'ta siyasi tabloyu değiştireceğini söyledi.

Tunus'ta 78 yıl önce Fransız askerlerinin saldırısında hayatını kaybeden şehitleri anma töreninde gazetecilere açıklamalarda bulunan Gannuşi, "Panama belgelerinin soruşturulması Tunus'ta siyaseti değiştirecek." dedi.

Gannuşi, "Şaibeli bir duruma düştüğünde temizlenmesi gereken siyaset konusunda Tunusluların gösterdikleri hassasiyet diğer halkların hassasiyetinden daha geride değil. Soruşturma operasyonları siyasetin değişmesine yardımcı olabilir." diye konuştu.

BAZI KİŞİLERİ İLGİLENDİRİR

Nida Tunus Partisi (NTP) liderlerinden Hafız Kaid es-Sibsi ise Gannuşi'nin görüşünün aksine Panama belgelerinin sadece bazı kişileri ilgilendirdiğini ve bu nedenle ülkede siyaseti değiştirmeyeceğini savundu.

El-Mubadare Partisi Başkanı Kemal Mercan da Panama belgeleri ile ilgili hüküm vermeden önce soruşturma sonuçlarının beklenmesi gerektiğini ifade ederek, "Gerçeği tam olarak öğrenmek için beklemeliyiz." dedi.

Öte yandan, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun (ICIJ) Panama belgelerini yayınlamasında iş birliği yapan Tunuslu İnkyfada internet sitesi bugün de vergi kaçakçılığı konularında eski cumhurbaşkanı adaylarından Semir el-Abdeli'nin adının Panama belgelerinde geçtiğini duyurdu.

Maliye Bakanı Selim Şakir de dün Panama belgelerinin büyük bir konu olduğunu, Tunusluların bu olaya karıştığının tespiti durumunda kanunların uygulanacağını söylemişti.

Panama belgelerinde adının geçtiği iddia edilen Tunuslu ilk kişi Tunus Projesi Hareketi Başkanı Muhsin Merzuk olmuştu.

Maliye, adalet ve ticaret bakanlıkları Panama belgelerinde adı geçen Tunus vatandaşları hakkında inceleme başlatılacağını açıklamıştı.

ICIJ, Panama'daki hukuk firması Mossack Fonseca’nın 40 yılı aşkın süredir tuttuğu 11,5 milyon belgeye ulaşarak bunları 80 farklı ülkedeki basın kuruluşlarıyla paylaşmıştı.

Belgelerde çok sayıda kişi ve şirketin uluslararası vergi kaçakçılığı, kara para aklama, uluslararası yaptırımları delmek gibi amaçlarla off-shore şirketler ve hesaplar üzerinden finansal işlem yaptığı öne sürülüyor.

TUNUS/AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Panama’dan IŞiD’e uzanan yol
David Cameron'a medya baskısı: Geç kaldın, istifa et
Panama belgelerinde Nazi yağması

Dünya Haberleri