Pakistan Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın, Pakistan özel kuvvetlerinin Dağlık Karabağ'da devam eden çatışmada Azerbaycan ordusunun yanında yer aldığına dair iddialarına tepki gösterdi.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Paşinyan'ın 15 Ekim'de bir Rus kanalına verdiği röportajdaki iddiaları reddedilerek, söz konusu ifadelerin "asılsız ve mesnetsiz" olduğu vurgulandı.
"YASA DIŞI EYLEMLER ÖRTBAS EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR"
Ermenistan liderliğinin, Azerbaycan'a karşı yasa dışı eylemlerini örtbas etmek için "sorumsuzca" propagandaya başvurmasının "talihsizce" olduğu belirtilen açıklamada, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in "Azerbaycan ordusunun ana vatanını savunacak kadar güçlü olduğu ve yabancı güçlere ihtiyaçlarının bulunmadığı" yönündeki sözleri hatırlatıldı.
Pakistan'ın sürekli Azerbaycan’a diplomatik, manevi ve siyasi destek verdiğine işaret edilen açıklamada, İslamabad yönetiminin kardeş ülke Azerbaycan'ın yanında olmaya ve her türlü saldırıya karşı meşru müdafaa hakkını desteklemeye devam edeceği bildirildi.
'ERMENİSTAN ÇEKİLSİN' VURGUSU
Açıklamada, Pakistan'ın, iki taraf arasındaki uzun süreli barışın ve ilişkilerin normalleşmesinin, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarının eksiksiz ve kapsamlı uygulanması ve Ermenistan güçlerinin Azerbaycan topraklarından çekilmesine bağlı olduğuna inandığı kaydedildi.
NE OLMUŞTU?
Azerbaycan ile Ermenistan arasında on yıllardır süren Dağlık Karabağ sorunu, şiddetlenen çatışmalarla 27 Eylül’de bir defa daha başlamıştı.
İki ülkenin da kayıplar verdiği ve sivillerin de yaşamını yitirdiği çatışmalar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanlarını Rusya Dışişleri Bakanı arabuluculuğunda istişarelerde bulunmak için önceki cuma Moskova’ya davet etmesi ve 10 saatten fazla devam eden müzakerelerin sonrasında insani ateşkes anlaşmasının imzalanması ile 10 Ekim 00.00 itibarıyla sona erdi.
Fakat ateşkesin devreye girmesinin hemen sonrasında taraflar birbirlerini ateşkesi bozmakla suçladı. Karşılıklı ithamlar halen sürüyor.
Erivan ile Bakü, hukuken Azerbaycan’ın fiilense Ermeni kuvvetlerinin kontrolünde olan Dağlık Karabağ bölgesi sebebiyle on yıllardır anlaşmazlık içinde.
DAĞLIK KARABAĞ SORUNU NEDİR?
Dağlık Karabağ, hukuken Azerbaycan sınırları içerisinde yer alıyor ancak fiilen Ermenistan işgali altında bulunuyor.
Ermenistan, Dağlık Karabağ'ın yanı sıra Laçın, Hocavend, Kelbecer, Ağdere, Ağdam, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan gibi Azerbaycan bölgelerini de işgal altında tutuyor.
İşgal sonucu doğduğu toprakları terk etmek zorunda kalan 1 milyona yakın kişi yaşamlarını ülkenin diğer bölgelerinde sürdürüyor.
Tarafların 4-5 Mayıs 1994'te Bişkek'te, Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamentolararası Meclisi, Kırgızistan Cumhuriyeti'nin Parlamentosu, Rusya'nın Federal Meclisi ve Dışişleri Bakanlığının inisiyatifiyle imzaladığı "Bişkek Protokolü" diye bilinen ateşkes anlaşması da kağıt üzerinde kaldı.
Kademeli çözümden yana olan Azerbaycan tarafı, sürecin başlaması için Ermeni askerlerinin işgal altındaki bölgelerden çekilme şartını öne sürüyor.
Azerbaycan, Dağlık Karabağ'a yüksek statülü özerklik vadederken, Ermenistan bu bölgenin Azerbaycan'dan ayrılarak bağımsız olmasını istiyor.
Bişkek Protokolü'nün imzalanmasından bugüne kadar geçen 25 yılda yaşanan çatışmalarda, taraflarca net rakamlar verilmese de sayıları binlerle ifade edilen asker hayatını kaybetti.