1 Mart 1977'de Adana Erkek Öğrenci Yurdu'nu bombayarak ülkücü Mustafa Erol'un şehit olmasından sorumlu tutulan, Almanya'da Yeşiller Partisi milletvekili olduğu dönemde 1915 olaylarını 'soykırım' kabul eden 'Ermeni tasarısı'nı hazırlayan Ozan Ceyhun'un, Avusturya büyükelçisi olmasına bir tepki de CHP'den geldi.
Parti Sözcüsü Faik Öztrak, tepki çeken atama için şunları kaydetti: "Açıkçası son dönemde Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan atamalar diplomasi mesleğini bir kariyer olmaktan çıkardı. Bu kişi hangi diplomatik kariyerine dayanarak Viyana gibi bir merkeze büyükelçi olarak atanıyor? Prag'a atanan Egemen Bağış'ın da yakın dostu olduğu söyleniyor. Orada canları sıkılmasın diye birbirlerine yakın olan yerlere gönderildiler herhalde. Tavla oynarlar."
OZAN CEYHUN KİMDİR?
Türkiye İşçi Partili, Türkiye Yazarlar Sendikası yöneticiliği yapan yazar Demirtaş Ceyhun'un oğlu olan Ozan Ceyhun, 1960 yılında Adana doğdu. 1979 yılında Boğaziçi Lisesi'nden mezun olan Ceyhun, Hacettepe Üniversitesi'nde Alman Dili ve Edebiyatı okudu. 12 Eylül 1980 darbesinde Avusturya'ya, 1982 yılında da Almanya'ya giden Ceyhun, Almanya'da sosyal pedagog eğitimi gördü.
1992 ve 1998 yılları arasında Hessen Sosyal Bakanlığı'nda çalışan, 1998 ile 2000 yılları arasında Yeşilller Partisi, ardında SPD milletvekili olarak Avrupa Parlamentosu'nda görev alan Ceyhun, daha sonra AK Parti'de danışmanlık yaptı.
İDAMLA YARGILANDI
1980 darbesinin ardından Viyana'ya gittikten sonra yasa dışı örgüte üye olmaktan dolayı hakkında soruşturma açılan Ceyhun, 2. Dev-Yol davasında, Dev-Yol üyesi olmak ve adam öldürmek suçundan idam ile yargılandı. 1987 yılında pasaportuna el konuldu.
TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN AYRILDI
Ozan Ceyhun 1992 yılında kendi isteği ile Türk vatandaşlığından çıkarak Alman vatandaşlığına geçti.
1998 yılında Avrupa Parlamentosu'nda milletvekili görev yaptığı sırada Türkiye'nin başvurusu üzerine 'kırmızı bülten' ile aranmaya başlandı. Ceyhun, 2000 yılında idamla yargılandığı davadan beraat etti.