ÖZEL HABER/ ALİ YILDIRIM
İlk olarak 1987’den beri Türkiye’de savunma sanayinin ihtiyacını karşılayan Otokar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kara araçları tedarikçisidir. Marka 60 tona kadar çeşitli tiplerde 4x4, 6x6, 8x8 taktik tekerlekli zırhlı araçlar ve paletli zırhlı araçlar ile kule sistemleri tasarlayıp üretmeye oevam ediyor. Türkiye’nin muharebe tankı olan Altay’ı üreten Otokar, ismini Kurutuluş Savaşı’nda 5. Süvari Kolordusu’nu komuta eden Fahrettin Altay’dan almıştır.
YÜZDE 100 MİLLİ
Güney Kore’li Rotem firmasından teknik destek alan Altay projesi için 500 milyon dolar mali kaynak ayrıldı. Üçüncü nesil muharebe tankı olarak ortaya çıkan Altay’ın prototip testleri 2012 yılında tamamlanmıştı.
Bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 100 milli sermayeli proje seri üretime hazır hale geldi. Aracın Volkan-III tank atış kontrol sistemi ve tank komuta kontrol muhabere bilgi sistemi Aselsan tarafından tasarlanacak ve üretilecek, 120 mm’lik 55 kalibre ana silah sistemi, Hyundai-Rotem kanalı ile teknoloji transferi yapılarak MKE tarafından, modüler zırh paketi ise Roketsan tarafından üretildi.
109 ALT YÜKLENİCİ
Geçtiğimiz aylarda Paris’te gerçekleşen savunma fuarında konuşan Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, “Biz beş tane prototip imal ettik. Gelişmiş ülkelere göre kısa bir sürede. Hareket kabiliyeti, ateş gücü ve koruma. Kara Kuvvetleri yüzlerce sayfalık talepleri bize verdi. Biz ona göre kavramsal tasarım yaptık. Ön tespitler yapıldı ve kabul edildi. Sıra kalifikasyona geldi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın (SSM) uygun gördüğü bir zaman seri üretimle ilgili teklifimizi vermemiz gerekiyor. Altay’da 109 alt yüklenici var. Yaklaşık da 20 tane yurtdışından var” dedi.
SON TEKLİF VERİLDİ
Otokar, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’ndan gelen talep üzerine, ana muhabere tankı Altay’ın seri üretimi için son teklifini sundu. Otokar, sadece kendisine yapılan davet üzerine Altay tankı için ilk seri üretim teklifini de geçtiğimiz Ocak ayında Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na vermişti. Altay’ın seri üretimi için Otokar’ın sunduğu bu son teklif, 250 adet Altay’ın seri üretimi ve bunların Entegre Lojistik Destek faaliyetlerini kapsıyor. Teklifle birlikte en son teknoloji ürünü alt sistemlere sahip Altay tankının vakit kaybetmeden seri üretim çalışmalarının başlaması ve modern ana muharebe tanklarının bir an önce Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesi hedefleniyor.
250 ADET ÜRETİLECEK
Serdar Görgüç, “Türk savunma sanayisine yeni teknolojiler ve yetenekler kazandıran Altay ile ülkemizin savunma sanayiindeki dışa bağımlılığı önemli ölçüde azalacak. Altay’ın tüm tasarım ve fikri mülkiyet hakları, Türkiye Cumhuriyeti’ne ait olacak. Sözleşmenin imzalanmasıyla birlikte düğmeye basılarak en kısa zamanda hattan ilk tankları çıkaracak şekilde üretim programımızı yaptık. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacı olan 250 adet Altay’ın 5 yılda imalatına ek olarak; ihracat potansiyeli, mayın temizleme, kurtarıcı, istihkam tankı gibi türev ve tamamlayıcı araç ihtiyaçları da göz önünde bulundurarak, yıllık uygun bir kapasite planlaması yaptık” dedi.
ALTAY’IN ÖZELLİKLERİ
Dört kişilik mürettebat ve elle doldurma.
120 mm 55 kalibre yivsiz setsiz ana silah.
Lazer güdümlü füze atma kabiliyeti.
Elektrikli top kule takat sistemi.
Uzaktan kumandalı silah sistemi.
Kule makinalı tüfeği (7.62 mm).
60 tonluk araç 1500 beygir gücünde.
Nükleer ve kimyasal tehdit algılama sistemi.
4 metre derinliğindeki sudan geçme sistemi.
Tankın kendi ekseninde her iki yöne de 360° nokta dönüşüne imkân sağlaması planlanmaktadır.
5 ileri ve 3 geri çift kavrama şanzıman.