2016 DGS tercih robotunu ve konu hakkında ayrıntıları yazımızda bulabilirsiniz. ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) tercihleri ne zaman başlayacak ve nasıl yapılacak sorusu merak konusu oldu. ÖSYM sınavı 21 Ağustos 2016 tarihinde gerçekleştirildi. 2016-DGS tercih işlemleri, Ekim 2016'da ÖSYM'nin (ais.osym.gov.tr) internet adresinden yapılacaktır. Adaylar tercihlerini, TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak bireysel olarak internet aracılığıyla yapacaklardır. Tercihlerle ilgili bilgilere aşağıdaki bağlantılardan erişilebilecektir. İşte merak ettiğiniz tüm sorularınızın yanıtı ve DGS tercih robotu hakkında merak ettikleriniz.
Merak edilen konuların başında gelen DGS tercihleri başlıyor. Adaylar; 2016-DGS puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin (osym.gov.tr) İnternet adresinden öğreneceklerdir. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin İnternet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir.
DGS SONUÇLARI NEDEN GEÇ AÇIKLANDI?
Dikey Geçiş Sınavı sonuçları hakkında öğrencilerin meraklı bekleyişi sürerken önemli bir açıklama geldi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, Dikey Geçiş Sınavı'nın (DGS) sonuçlarının, kitapçıklar arasına sıkışan silgi tozlarının tarayıcılar üzerindeki negatif etkilerinden dolayı geciktiğini açıkladı.
DGS TERCİH TARİHLERİ BELLİ OLDU
Bu yıl Temmuz ayında yapılması planlanan DGS sınavı darbe girişimi nedeniyle Ağustos ayında yapılmış ve ayın 21'ine sarkmıştı. Adaylar sınavın ardından sonuçları 33 gün sonra öğrenebilmiş ve bunun nedeni cevap kağıtlarında kalan silgilerin parçaları olarak açıklanmıştı. Şimdi ise gözler DGS tercihlerinin ne zaman başlayacağına çevrildi. ÖSYM takvimine göre Ağustos ve Eylül ayında yapılması planlanan tercihler 30 Eylül 2016 tarihinde başlayacak, 7 Ekim 2016 tarihinde sona erecektir. Adaylar, tercihlerini bireysel olarak ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.trinternet adresinden elektronik ortamda yapacaklardır. 2016-DGS Tercih Kılavuzu ve tercih işlemleri 30 Eylül 2016 tarihinde adayların erişimine açılacaktır.
DGS TERCİH ROBOTU
Dikey Geçiş Sınavına giren adaylar sonuçların açıklanması ile birlikte tercih işlemlerini yapmaya başlayacaklar. Peki DGS tercih robotunda neler var? Tercihler nasıl ve nereden yapılacak? 016 DGS Tercih ve Yerleştirme İşlemleri ÖSYM'nin (osym.gov.tr) internet adresinden yapılacaktır. Adaylar tercihlerini, TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak bireysel olarak internet aracılığıyla yapacaklardır.
2016 DGS TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYIN...
Yukarda yer alan linkten 2016 DGS tercih robotuna ulaşabilir ayrıntıları yazımızdan takip edebilirsiniz.
DGS TABAN PUANLARI
Taban puanları ve Kontenjanlar her sene ÖSYM sayfasından ilan edilir. Kontenjanlar üniversitenin bildirdiği sayıya göre belirlenmektedir. ÖSYM sınavdan önce ve sınavdan sonra kılavuz yayınlamaktadır. Bu kılavuzlarda sadece kontenjan sayıları (eğer üniversite bildirdiği sayıyı güncellenmiş ise) değişmektedir. DGS tercihleri yapılırken her sene olduğu gibi bir sene önceki taban puanları esas alınmaktadır.
DGS TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN...
Çok soru geldiğinden detaylı olarak açıklayalım. Arkadaşlar DGS ve LYS gibi sınavlar sıralama sınavıdır. Tercih edeceğiniz bölümlerin mevcut puanı yoktur. Sizin kılavuzlarda gördüğünüz puanlar fikir vermesi için bir önceki senenin puanlarıdır.
TERCİHLERİN YAPILMASI
Adaylar; sınav puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin osym.gov.tr İnternet adresinden öğreneceklerdir. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin İnternet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir.
Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2’nin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Bu tabloda, ön lisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz sayılacaktır.
TABLO 2 İÇİN TIKLAYIN...
Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve varsa koşullarını göstermektedir. Adaylar, tercih etmek istedikleri Tablo-1’de yer alan lisans programlarının koşul ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemelidir. Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmemelidir. Koşulları kendisine uymadığı halde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya aittir. Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur.
TABLO 1 İÇİN TIKLAYIN...
Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazacaklardır. Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla, Tablo-1’den en çok 30 tercih yapabilecektir. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir. Tercih işlemi tamamlandıktan sonra yazıcıdan tercih listesi alınmalı ve saklanmalıdır. Tercih bildirim işlemini tamamlayan adaylar, "Tercih Süresi" içerisinde osym.gov.tr İnternet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar, bu işlemi elektronik ortamda yapacaklardır. Tercih iptali yapılmaz. Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen ya da tamamen iptali vb. değişiklik taleplerini içeren dilekçeler Merkezimizde kesinlikle işleme alınmaz. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamaz. Adaylar tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde osym.gov.tr İnternet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesini alarak saklamalıdır.
EK YERLEŞTİRMELER NASIL YAPILACAK?
DGS sonuçlarına göre yapılan yerleştirme sonunda adayların tercih etmemesi veya yerleştirilmesi yapılan adayların kayıt için başvurmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar için gerek duyulduğu takdirde Yükseköğretim Kurulu kararı ile ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacaktır. Bu durumunda adaylar, 2016-DGS Ek Yerleştirme Boş Kontenjanları ile tercih işlemlerini hangi tarihler arasında yapacaklarını ÖSYM'nin İnternet sitesinden öğreneceklerdir. Ek Yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin İnternet sayfasında yayımlanacaktır. Sonuçlar açıklandıktan sonra adayların sonuç belgelerinde belirtilecek tarihlerde yerleştirildikleri programa kayıtlarını yaptırmaları zorunludur. Adaylara ayrıca yerleştirme sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilân edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Sınavdan sonra yapılan ilk yerleştirmede adaylardan yerleştirme ücreti alınmaz. Ancak, bu sınav sonucuna bağlı daha sonra yapılacak tüm yerleştirme işlemlerinde (ek yerleştirmeler dâhil) adaydan yerleştirme ücreti (15,00 TL) alınır. Ek yerleştirme ücretini yatırmayan adayların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmaz.
DGS HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR
DGS’ye başvurular ne zaman yapılır? Başvuru formlarını nereden alabilirim?
Dikey Geçiş Sınavı’na başvurular genelde Nisan ayı içinde gerçekleşmektedir. Başvurular Meslek Yüksekokulları Müdürlükleri, ÖSYM İl Sınav Yöneticilikleri ve AÖF Bürolarından yapılmaktadır.
Son iki yıl içinde DGS’ye başvuran adaylardan öğrenim bilgilerinde değişiklik olmayanlar başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla veya başvuru merkezlerine giderek yapabilmektedir.
DGS ne zaman, nerelerde yapılır?
Dikey Geçiş Sınavı genelde Temmuz ayının ikinci haftası Pazar günü Üniversite Rektörlüklerinin bulunduğu kentlerde ve Lefkoşa'da yapılır.
DGS sonuçları ne kadar süre geçerlidir?
Sınav sonuçları yalnızca sınava girilen öğretim yılı yapılan yerleştirmelerde geçerlidir.
DGS’ye kaç kez girme hakkım vardır, mezun olduktan sonra kaç sene sınava girebilirim?
Dikey Geçiş Sınavı’na giriş sayısında herhangi bir sınır yoktur. (Not: 2007 DGS dahil ve önceki sınavlarda adaylar en fazla 3 defa sınava girebiliyordu. Bu sınır kaldırıldı.)
DGS’ye ikinci kez girmeyi düşünüyorum bir önceki yıl kazanmıştım başvurabilir miyim, başvurabiliyorsam herhangi bir puan kesintisi olur mu?
YÖK’ün 2010 Ağustosunda aldığı kararla DGS de de kazananlardan bir sonraki yılki girişlerinde puan kesintisi olacaktır. 2011 DGS de bir lisansa yerleşen adayın 2012 DGS sınavına girdiği takdirde AÖBP si 0,6 yerine 0,45 ile çarpılacaktır.
DGS’ye girmekten vazgeçtim başvuru sırasında bankaya yatırdığım parayı geri alabilir miyim?
DGS Kılavuzunda belirtildiği gibi ücret iadesi yapılamamaktadır.
DGS’ye giriş belgemi kaybettim veya belgem elime ulaşmadı ne yapmalıyım?
Yeni belge çıkartmak isteyen adaylar, kılavuzda yapılan açıklamalara uygun olarak bir dilekçe hazırlayıp bu dilekçeye Kılavuzda belirtilen ücreti ödediklerini gösteren dekontu da ekleyerek ÖSYM bürolarına ve genel merkezlerine başvurabilirler. Sınava giriş belgeniz olmadan kesinlikle giremezsiniz.
DGS Sonuçlarını Nereden Öğrenebilirim?
ÖSYM’nin sonuç sayfasından DGS seçeneğini seçerek istediğiniz yıla ilişkin sonuçlara ulaşabilirsiniz. (http://sonuc.osym.gov.tr/)
Binlerce adayın merakla beklediği DGS tercihleri için tarihler belli oldu. Sonuçların açıklanması ile birlikte adaylar tercih işlemlerinin ne zaman ve nereden yapılacağını aramaya başladı. Siz de haberimizden 2016 DGS tercih robotuna ulaşabilir ÖSYM tarafından yapılan son dakika açıklamalarını bulabilirsiniz. Yapıaln son duyurulara göre tercihler 30 Eylül tarihinden itibaren başlayacak.