ÖSYM sınavları ne zaman? İşte 2021 ÖSYM sınav takvimi

ÖSYM 2021 sınavları ne zaman yapılacak, merak konusu oldu. 2021 YKS, KPSS, ALES, DGS, TUS, DUS, YÖKDİL sınavları ve başvuru tarihleri Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından hazırlanan yeni takvimde duyuruldu. İşte detaylar...

Önlisans, lisans ve lisansüstü öğretim ile ilgili sınavlar ile akademik personelin seçimine ilişkin sınav hizmetleri veren Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM); YKS, KPSS, ALES, DGS, TUS, DUS, YÖKDİL ve YDS gibi farklı kategorilerde pek çok merkezi sınavın yer aldığı '2021 sınav takvimi'ni nihayet açıkladı.

2021 ÖSYM SINAV TAKVİMİ AÇIKLANDI MI?

ÖSYM Başkanı Halis Aygün, 2021 sınav takvimini sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı şu açıklamayla duyurdu: "2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2021-YKS) 26-27 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Temel Yeterlik Testi (TYT) 26 Haziran, Alan Yeterlik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) 27 Haziran tarihlerinde uygulanacaktır. Adaylarımıza başarılar dilerim."

Bilindiği üzere önlisans ve lise dengi mezun olan adaylar için KPSS sınavları 2 yılda bir kez yapılıyor. Bu nedenle 2020'de yapılan sınav sonrası herhangi bir değişikliğin yapılmaması durumunda sınav 2022 yılında uygulanacağını belirtelim.

2020 YILINDAKİ SINAVLAR ERTELENMİŞTİ

Yapılan son açıklamada; "Cumhurbaşkanlığımızın covid-19 salgınının ülkemizde yayılmasının önlenmesine yönelik almış olduğu yeni tedbirler kapsamında, Başkanlığımızca 2020 Yılı ÖSYM Sınav Takviminde ilan edilmiş olan ALES/2, YÖKDİL/2, DUS, STS Diş Hekimliği, e-YDS/13, DİB-MBSTS, YDUS ile DHBT sınavları ileri bir tarihe ertelenmiştir" denilmişti.

ÖSYM 2021 SINAV TAKVİMİ

ÖSYM'NİN GÖREVİ NEDİR?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) yükseköğretim programlarına girmek için başvuran adaylar arasından, başarılı olma olasılıkları diğerlerinden daha yüksek olanları seçerek bu programlara yerleştirmek amacı ile 1974 yılında kurulmuş olan devlet kurumudur. Merkezi Ankara'da bulunur. Yılda yaklaşık 10 milyon adaya sınav uygulamaktadır.

Kurum ilk olarak 22 Kasım 1974 tarihinde , Üniversitelerarası Kurul tarafından, 1750 sayılı Üniversiteler Kanununun 52. Maddesine göre, "Üniversitelerarası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÜSYM)" adıyla kuruldu. 1981 yılında yürürlüğe giren 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Yükseköğretim Kuruluna (YÖK) bağlanarak "Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)" adını almıştır. 17 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile idari ve mali özerkliğe sahip olmuş ve adı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı olarak değiştirilmiştir.

ÖSYM'nin görevleri 15 Temmuz 2018'de yürürlüğe giren 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 347. maddesiyle yeniden düzenlenmiştir.

ÖSYM'NİN UYGULADIĞI SINAVLAR

* Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) (2018-günümüz)
* Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) (2010-2017)
* Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) (2010-2017)
* Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS)
* Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (EUS)
* Elektronik Yabancı Dil Sınavı (E-YDS) (Yılda 12 kez)
* Dikey Geçiş Sınavı (DGS)
* İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı
* Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) ( İlkbahar Dönemi -Güz Dönemi)
* Yükseköğretim Kurulu Seviye Tespit Sınavı
* Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma Astsubay Temel Kursu Giriş Sınavı (JANA)
* Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (DİB-MBSTS)
* Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) (İlkbahar Dönemi-Güz Dönemi)
* Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (YDUS)
* Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS)
* TSK Askeri Liseler Sınavı (ALS)
* Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (STS ; İlkbahar Dönemi-Güz Dönemi)
* İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı (İSG) (İlkbahar Dönemi-Güz Dönemi)
* Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)
* KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT)
* Kamu kurum ve kuruluşları için yapılan diğer sınavlar (Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği vs.)
* Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS)
* Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL)
* Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (MSÜ)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

YDS sonuçları ne zaman açıklanacak 2021? YDS/2 sınav sonuç tarihi belli oldu
YKS ek yerleştirme ne zaman 2021? İşte üniversite ek yerleştirme tarihleri
YKS yerleştirme sonuçları nasıl öğrenilir 2021? İşte üniversite kayıt tarihleri

Güncel Haberleri