ÖSYM 2019 Sınav Takvimi | ALES, YKS, DGS, KPSS sınav tarihleri

ÖSYM 2019 sınav takvimi araştırılıyor. 2019 yılında ÖSYM kapsamında yapılan ve yapılacak olan tüm sınavların uygulanacağı zamanı, başvuru ve sonuçların açıklanacağı tarihleri haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. ALES, KPSS, DGS, YKS gibi sınavların ne zaman yapılacağını ve detayları ÖSYM 2019 sınav takviminden inceleyebilirsiniz. Karar.com'dan Ösym 2019 Sınav takvimini bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

ÖSYM 2019 sınav takvimi açıklandı. Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren sınav takvimi ÖSYM tarafıdan az önce yayınlandı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) kapsamında yapılacak olan tüm sınavları, başvuru ve sonuç açıklama tarihlerini bu takvimden inceleyebilirsiniz. Özelliklle, ALES, YKS, DGS, KPSS gibi yüzbinlerce adayın katıldığı sınavların hangi tarihlerde uygulanacağını görebilirsiniz. ÖSYM 2019 sınav takvimini bilgisayarınıza indirmek için haberimizde paylaştığımız linki kullanmanız yeterli. İşte ÖSYM 2019 sınav takvimi ve tüm detaylar.

ÖSYM 2019 SINAV TAKVİMİ AÇIKLANDI

‘2019 Yılı Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi’ Açıklandı: 2019 yılında ÖSYM tarafından uygulanacak olan sınavlara ilişkin ‘2019 Yılı Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi’ne ÖSYM’nin internet adresinden de erişebilirsiniz. 

ÖSYM 2019 SINAV TAKVİMİ

ALES SINAVI NEDİR?

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, Yurtdışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde, ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır.

Sınavda alınan puanlar, adaylara Sınav Sonuç Belgesiyle duyurulacak ve istenildiğinde yukarıda sayılan amaçlar için ilgili kurumlara adaylar tarafından verilecektir.

KPSS SINAVI NEDİR?

KPSS’nin açılımı “Kamu Personeli Seçme Sınavı”dır. Kurumlar Devlet personel daire başkanlığına yatıkları başvuru neticesinde memur alımı yapmaktadır. Memur alımlarında hak edenin seçilmesi için adayların sıraya koyulması amacıyla düzenlenen sınavdır. Genellikle 2 yıl geçerli olmaktadır. KPSS A Grubu ve Öğretmenlik her yıl, B Grubu 2 yılda bir yapılmaktadır.

KPSS’ye Kimler Girebilir?

Kpss’ye kamuda çalışacak olan sözleşmeli personelden A grubu kadrolara herkes girer; avukatlar, öğretmenler, hemşireler, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmenleri, Şoförler, mimarlar, yönetici asistanları, kısaca herhangi bir kamu kurumunda göreceğiniz, bir taşerona bağlı çalışan işçiler dışında(şu an onlar için de kadrolar ihdas ediliyor ancak statüleri netlik kazanmış değil)herkes KPSS’ye girmek zorundadır.

Ancak herkes aynı sınava girmiş olsa da aynı şekilde işe başlamaz. Kimi sınavın bazı bölümlerinden sorumludur; kimi sadece Genel Kültür- Genel Yetenek çözmektedir. Sırayla kimlerin hangi sınavlara gireceğini sırasıyla anlattık;

1. KPSS B Ne Demek?

B grubu alımlarda memur, VHKİ, bilgisayar işletmeni, teknisyen, tekniker, ebe, hemşire, sağlık memuru, veteriner, şoför, kaloriferci gibi unvanlara atama yapılmaktadır.

B grubu alımlar için P3 puanı yeterlidir. Merkezi atamalarda P3 puanı ile tıpkı üniversite ya da lise sınavlarındaki tercih gibi açılan kadroları sıralamaya göre tercih edilir ve yerleştirilir. Eğer merkezi atama değil de Gümrük Bakanlığı’nın ya da PTT’nin yaptığı gibi açıktan alım varsa da yine P3 puanıyla başvurur ve kurum sıralamasına girersek kurumun istediği prosedürü izleyerek atanırız(Mülakat, yazılı sınav vs…).

P3 puanı sadece B grubundan atanmamızı sağlamaz eğer A grubu(Uzman, Müfettişlik…) bir kadro istiyorsak da Tüm puanların hesaplanmasına dahil olan bu puanı almak, mümkünse de yüksek almak durumundayız.

Peki B grubu atamaların durumu nedir? B grubu da günümüz talep yoğunluğundan ötürü genellikle 80 ve üzeri puan alanların daha kolay atandığı bir puan türü olmakla birlikte bu 75-80 de aslında sağlık ya da az mezun veren birkaç bölüm için çoğunlukla yeterli gelmekte; VHKİ, bilgisayar işletmeni gibi kadrolar özellikle büyük şehirlerde 85 üzerine çıkabilmektedir.

Kurumların sözleşmeli personelleri de P3 puanı esas alınarak göreve alınabilmektedir. P3 puanı ile alımlar için çift yılda girilen bir KPSS’den bu puanın alınmış olması gereklidir.

2019 yılında ÖSYM kapsamında yapılacak olan tüm sınavların uygulanacağı ve sonuçların açıklanacağı tarihleri haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. ALES, KPSS, DGS, YKS gibi sınavların ne zaman yapılacağını ve detayları ÖSYM 2019 sınav takviminden inceleyebilirsiniz. Karar.com'dan Ösym 2019 Sınav takvimini bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

DGS ek yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak? DGS sonuçları için heyecanlı bekleyiş
KPSS 2020 başvuru tarihi belli oldu mu? ÖSYM KPSS tarihini belirledi mi?
DGS ek tercih ne zaman başlayacak? Ek tercihler için geri sayım

Güncel Haberleri