I. Dünya Savaşı’nın kan ve ölüm kokulu günlerinden geçilmiş; inanılmaz mücadeleler, savaşlar ve canlar verilmişti. Almanya, Bulgaristan gibi Osmanlı Devleti de yenilmiş; hem de yanında olan devletlerin verdiği kayıpların daha büyüğüyle…
Dünyayı sallayan bu savaşların ertesinden Lozan’ı imzalayana kadar Millet, çok önemli bir mücadeleye yani Kurtuluş Mücadelesi’ne girişti. Bu dehşet olayların sonucunda milletin birlikte vuran sinelerini düşmanın topu, tüfeği, güllesi dahi sindiremedi. Bundan sonra Anadolu’da “Kurtuluş”tan “Kuruluş”a doğru evrilen bir devir başladı.
Cumhuriyetin ilanıyla inanılmaz sancılar yaşandı, ardından devam eden devrim niteliğindeki kanunlarla birlikte bu sancılar dayanılmaz bir hal aldı. 1923 yılı tarihimizin kırılma noktası adını fazlasıyla hak ediyordu.
Millet rahat bir nefes almaya niyet etmişti. Fakat işler hiç de öyle olmayacaktı. Alev alev yanan ateşler söndü dendiğinde geriye kalan koru yürekleri dağlayacak, zaman bu millete daha neler neler gösterecekti…
“Kurtuluş”ta omuz omuza vermiş, dava yoldaşlığı yapmış, fikir birliğine sarılmış, tek bir hedefe kilitlenmiş kahraman komutanlar, paşalar “Kuruluş”ta ayrışmaya ve dövüşmeye başladı. Bu ayrılıkta kim daha zeki, kim daha iyi oyun kuracaksa o kazanacaktı…
Bu dönemde neler mi yaşandı?
Ülke, çok hassas bir dönemece girmiş; çıkan her bir haberi, söylenen her bir sözü dikkatle takip etmeye başlamıştı.
İstanbul gazetelerinin ülke gündemine ve siyasetine etkisi artıyordu. Tevhid-i Efkâr, Tanin, Vatan, İkdam gibi ülkenin en çok satan ve okunan gazetelerinde her gün şüphe ve endişe yüklü yazılar yazılıyor haberler yayınlanıyordu.
Birlik ayrılığa, sadakat ihanete, sevgi nefrete dönüşmeye başlamış güven yerini keskin bir kuşkuya devrediyordu.
İsmet Paşa, Lozan’la birlikte kahraman ilan ediliyor; Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak, Refet Bele, Rauf Orbay, Ali Fuat Cebesoy gibi Milli Mücadele’nin önde gelen isimleriyle ipler kopma noktasına geliyordu…
Cumhuriyet tarihinin gizinde saklanmış satır aralarını büyük bir heyecan ve hayretle okuyacağınız Küskün Paşalar, Zekeriya Yıldız’ın usta kalemiyle Nesil Yayınları arasında çıktı.
Küskün Paşalar, Zekeriya Yıldız’ın daha önce kaleme aldığı Sürgün Sultan, Menemen ve 1930 Yalancı Bahar kitaplarının devamı niteliğinde. Yıldız’ın söz konusu kitapları yakın tarihimize roman diliyle bir bakış atmayı ve yeniden değerlendirmeyi sunuyor okurlara…