Osman Kavala dosyası bugün AYM'de görüşülecek

AYM, Gezi davasından beraat eden fakat 15 Temmuz dosyası nedeniyle hakkında yeniden tutukluluk kararı verilen iş insanı Osman Kavala'nın bireysel başvurusunu bugün görüşecek.

Anayasa Mahkemesi, Gezi davasından beraat eden fakat 'casusluk' suçlaması nedeniyle tutukluluğu devam eden iş insanı Osman Kavala'nın bireysel başvurusunu bugün görüşecek.

AİHM, 10 Aralık 2019'da Osman Kavala'nın haksız yere cezaevinde tutulduğuna hükmederek serbest bırakılmasına karar vermişti.

Gezi olayları ile bağlantılı suçlamalar nedeniyle 1 Kasım 2017'de tutuklanan Kavala, 3 yılı aşkın süredir cezaevinde bulunuyor.

Daha önce de Hakimler ve Savcılar Kurulu, hakkında bir kez beraat iki kez tahliye kararı verilen, AİHM kararına rağmen serbest bırakılmayan ve hakkında yine dava açılan Kavala'ya ait tüm evrakları, İstanbul Adli Yargı Komisyonu'ndan istemişti. 

BÜLENT ARINÇ: ÇIKMASI LAZIM

Eski Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Bülent Arınç da 19 Kasım'da Habertürk'te katıldığı bir programda HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tahliye olabileceğini ve iş insanı Osman Kavala'nın tutuklu kalmasına hayret ettiğini söylemişti.

Arınç Kavala'nın tutukluluğu için "Ben iddianameyi okudum. Hala tutuklu kalmasına hayret ediyorum. Tahliye edilmesi lazım. Bu iddianameleri okuduğumda çocuk bile yazmaz bunu dedim, cübbeyi bile giyesim gelmişti. Çıkması lazım" yorumunda bulunmuştu.

OSMAN KAVALA NEDEN TUTUKLANDI?

Osman Kavala, 15 Temmuz darbe girişimine yardım ve Gezi eylemlerini organize ettiği iddialarıyla 3 yıl önce tutuklandı. Gezi dosyasından hakkında ağırlaştırılmış müebbet istemiyle dava açılan Kavala'nın, 15 Temmuz dosyası ise ayrıldı.

Kavala'nın Gezi davası devam ederken, 15 Temmuz dosyasından tahliye kararı çıktı. Aynı dönemde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye aleyhinde Kavala'nın sivil toplumun baskı altına alınmak için tutuklandığını belirterek ağır ihlal kararı verdi.

Bu yılın başında ise Kavala Gezi davasından beraat etti ancak Kavala, cezaevinden çıkamadan 3 yılı aşkın süre işlem yapılmayan 15 Temmuz dosyası raftan indirildi ve AİHM kararına rağmen Kavala için yeniden tutuklama kararı verildi. Kavala, bu nedenle beraat ettiği gün yine cezaevinden çıkamadı.

Bir süre sonra 15 Temmuz dosyasındaki iddialar yinelenerek, Kavala için bu kez casusluk suçlamasından tutuklama kararı çıkartıldı. Hemen ardından, 15 Temmuz dosyasıyla ilgili tutuklama kararı kaldırıldı. Ancak bu kez de Kavala, casusluk suçlaması nedeniyle cezaevinden çıkamadı.

Anayasa Mahkemesi'nin başvurusunu görüşeceği gün, aylardır bekleyen soruşturma bitirildi ve Kavala hakkında dava açıldı. Anayasa Mahkemesi, bu nedenle görüşmeyi erteledi.

Kavala hakkında 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde ve sonrasında sadece bir kez bir araya geldiği, aralarında irtibat tespit edilemeyen Henri Barkey'le irtibatı olduğu gerekçesiyle yeni dava açıldı. Dosyada, beraat ettiği Gezi davasındaki iddialar tekrarlandı.

 

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

AB Komisyonu'ndan Türkiye'ye Demirtaş, Kavala ve Can Dündar uyarısı
Prof. Dr. Ergun Özbudun: Reformun samimiyetine bir saniye bile inanmadım... | Özel Röportajlar
Bülent Arınç'tan istifa sonrası ilk açıklama: Doğruları savunmaya devam

Güncel Haberleri