'Hz. Muhammed'in oruçla ilgili sözleri hangileri?', 'Oruç ile ilgili hadisler neler?' sorularının yanıtları internette araştırılıyor. Allah, Ramazan'ın önemini bizlere ayetlerle bildirirken, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed de (SAV) hadisleriyle bu kutsal ayın kıymetini insanlara anlatmıştır. 'Oruçtan bahseden hadisler'i araştıran KARAR.com okurlar için 'oruçla ilgili hadisler' haberimizi hazırladık...
ORUÇ İLE İLGİLİ HADİSLER
* İbni Ömer'den (RA) rivayet edildiğine göre, Resulallah şöyle buyurdu:
"İslam beş temel üzerine bina kılınmıştır: Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın Resulü olduğuna şahitlik etmek. Namazı dosdoğru kılmak, zekatı hakkıyla vermek, Allah'ın evi Kabe'yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak." (Buhârî, Îmân 1, 2, Tefsîru sûre(2) 30; Müslim, Îmân 19-22)
* Ebu Ümame Sudayy İbni Aclân el-Bâhili'den (RA) rivayet edildiğine göre, Resulallah'ı veda hutbesinde şöyle buyururken dinledim demiştir:
"Allah'tan korkunuz. 5 vakit namazınızı kılınız. Ramazan orucunuzu tutunuz. Mallarınızın zekatını veriniz. Yöneticilerinize itaat ediniz! (Bu takdirde doğruca) Rabbinizin cennetine girersiniz." (Tirmizî, Cum’a 80)
* Ebu Hüreyre'den (RA) rivayet edildiğine göre Resulallah şöyle buyurdu:
Aziz ve celil olan Allah "İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükâfatını da ben vereceğim" buyurmuştur.
Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet biri kendisine söver ya da çatarsa: 'Ben oruçluyum' desin.
Muhammed'in canı kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha güzeldir.
Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır: Birisi, iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır." (Buhârî, Savm 9; Müslim, Sıyâm 163)
RAMAZAN İLE İLGİLİ AYETLER VE HADİSLER İÇİN TIKLAYIN
* Sehl İbni Sa'd'dan (RA) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurdu:
"Cennette reyyan denilen bir kapı vardır ki, kıyamet günü oradan ancak oruçlular girecek, onlardan başka kimse giremeyecektir. Oruçlular nerede? diye çağrılır. Onlar da kalkıp girerler ve o kapıdan onlardan başkası asla giremez. Oruçlular girince o kapı kapanır ve bir daha oradan kimse girmez." (Buhârî, Savm 4; Müslim, Sıyâm 166.)
* Ebû Said el-Hudri'den (RA) rivayet edildiğine göre Resulallah şöyle buyurdu:
"Allah rızası için bir gün oruç tutan kimseyi Allah Teala, bu bir günlük oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar." (Buhârî, Cihâd 36; Müslim, Sıyâm 167-168.)
* Ebu Hüreyre'den (RA) rivayet edildiğine göre Resulallah şöyle buyurdu:
"Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır." (Buhârî, Îmân 28, Savm 6)
* Ebu Hüreyre'den (RA) rivayet edildiğine göre Resulallah şöyle buyurdu:
"Hiçbiriniz, oruçlu olduğu gün çirkin söz söylemesin ve kimse ile çekişmesin. Eğer biri kendisine söver veya çatarsa, 'ben oruçluyum desin' " (Buhârî, Savm 9)
* Ebû Hüreyre'den (RA) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurdu:
"Kim yalan konuşmayı ve yalan-dolanla iş yapmayı terketmezse, Allah o kimsenin yemesini, içmesini bırakmasına kıymet vermez." (Buhârî, Savm 8, Edeb 51)
* Ebû Hüreyre'den (RA) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurdu:
"Sizden biriniz bir-iki gün öncesinden oruç tutarak Ramazan'ı karşılamaya kalkmasın. Ancak belli günlerde oruç tutmayı adet edinmiş olan kimse, o gün orucunu tutsun." (Buhârî, Savm 5, 14; Müslim, Sıyâm 21)
* Hz. Peygamber şöyle buyurmuşlardır:
"Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz! Geceleri nice namaz (teravih ve teheccüd) kılanlar vardır ki, namazlarından kendilerine kalan yalnız uykusuzluktur." (İbn-i Mâce, Sıyâm, 21)
RAMAZANDA OKUNACAK DUALAR VE YAPILACAK İBADETLER İÇİN TIKLAYIN
* Ebû Hüreyre'den (RA) rivayet edildiğine göre Resulallah şöyle buyurdu:
"Ramazan hilalini görünce oruç tutunuz. Şevval hilalini görünce de oruca son veriniz. Ramazan'ın başlangıcı bulutlu bir güne rastlarsa, Şaban'ı otuza tamamlayınız." (Buhârî, Savm 11)
* Resulallah Efendimiz buyurmuşlardır:
"Oruç tutunuz ki, (madden ve manen) sıhhat bulasınız!" (Heysemî, 203 III, 179)
* Peygamber Efendimiz buyurmuşlardır:
"Mü'min öldüğü zaman, namazı baş ucunda, zekatı sağında, orucu solunda bulur." (Bkz. Heysemî, III, 51)
* Allah Resulü bir gün:
"Oruç, oruçluya yakışmayan şeylerle zedelenmedikçe (tutan için) bir kalkandır" buyurdu.
Ashab-ı Kiram: "(Oruçlu) onu ne ile zedeler?" diye sorunca Resulü Ekrem: "Yalan ve gıybetle..." cevabını verdiler. (Nesâî; Sıyâm, 43)
* Ebu Hüreyre'den (RA) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurdu:
"Sizden biriniz unutarak bir şey yer veya içerse, orucunu tamamlasın. Çünkü onu Allah yedirmiş ve içirmiştir." (Buhârî, Savm 26, Eymân 15)
Lakit İbni Sabire (RA) şöyle dedi: Ben:
- Ey Allah'ın Resulü! Bana abdest almayı anlat! dedim. O da:
- "Güzelce abdest al, parmak aralarına suyu ulaştır. Oruçlu olmadığın zaman suyu burnuna iyice çek!" buyurdu. (Ebû Dâvûd, Tahâret 56, Savm 27)
'Diyanet imsakiye 2020' ve tüm namaz vakitlerini NAMAZ VAKİTLERİ sayfamızdan öğrenebilir, RAMAZAN sayfamızdan ise bu aya özel haber, röportaj ve bilgilere ulaşabilirsiniz...
TERAVİH NAMAZI EVDE NASIL KILINIR?