Oruca nasıl, ne zaman niyet edilir? Sahura kalkmadan oruç tutmak günah mı?

Oruç için nasıl ve ne zaman niyet edilmeli? Niyet etmeden oruç kabul olur mu? İslam'ın 5 şartından biri olan oruç ibadeti, Ramazan ayında eda ediliyor. Oruç tutmak için bir gün önce iftar saatinden sonra veya ertesi günün kuşluk vaktine kadar niyet etmek gerekiyor. Niyetsiz orucun kabul olmadığını belirtelim. İşte detaylar...

Mübarek Ramazan ayında milyonlarca kişi oruç ibadetini yerine getirmek için sahura kalkıyor. Oruç tutmak için imsak vakti girene kadar yemek yiyip niyet etmek gerekiyor. İmsak vakti ile iftar vakti arasını hiçbir şey yemeden geçirilerek oruç ibadeti yerine getiriliyor.

ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?

Oruca başlarken niyet etmek yaptığımız ibadetlerin ve orucun temel şartlarındandır. Niyetsiz oruç doğru olarak kabul edilmez ve zarar görür.

Oruç tutmaya kalben niyet etmek yeterli olsa da niyeti dil ile ifade etmek gerekiyor. Oruç için sahura kalkılması da bir nevi niyet sayılıyor.

Ramazan orucu da dahil olmak üzere belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etmek gerekiyor.

Ramazan orucu başta olmak üzere tutulacak bütün oruçlar için, "Niyet ettim Allah rızası için yarınki orucu tutmaya" şeklinde mutlak niyet yeterli olmakla birlikte geceden niyet edilmesi ve "Niyet ettim Allah rızası için yarınki Ramazan orucunu tutmaya" şeklinde orucun gününün işaretlenerek belirlenmesi daha faziletlidir.

Ramazan orucu için her günü ayrı niyet edilmesi gerekiyor.

Kaza, kefaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için güneşin batışından itibaren en geç imsak vaktine kadar kesinlikle niyet edilmiş olması gerekiyor.

Bu tür oruçlara niyet edilirken de tutulacak orucun amacı "Niyet ettim Allah rızası için falanca kaza, kefaret veya adak orucunu tutmaya" şeklinde adlandırılarak belirtilmesi gerekiyor.

ORUÇ TUTMAK İÇİN NE ZAMAN NİYET EDİLİR?

Oruca niyet etme zamanı; niyet vakti güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi (kuşluk vakti) öncesine kadarki süredir.

İmsak vaktinden sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren hiçbir şey yenilip içilmemiş ve oruca aykırı bir iş ya da işlem yapılmamış olması gerekiyor.

SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTMAK GÜNAH MIDIR?

Günah değildir, ancak sahura kalkmak çok sevaptır. Bir yudum su içmek için de olsa, sahura kalkmak iyi olur.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: Sahur yemeği mübarektir. Sahurun tamamı berekettir. Bir yudum su için de olsa sahura kalkın! Allahü Teala ve melekleri, sahura kalkanlara salât ve selam ederler. [İ. Ahmed] (Yani Allahü teâlâ, sahura kalkanları mağfiret eder, melekler de onlar için dua eder.)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Fitre kimlere verilir? Son gün ne zaman? İşte Diyanet'e göre 2021 fitre miktarı
İtikaf nedir, nasıl yapılır? İtikafa ne zaman girilir? İşte yapılması gerekenler
Kadir Gecesi hangi gün, ayın kaçında?

Ramazan Haberleri