Türkiye, canlıdan organ bağışının fazlaca yapıldığı bir ülke. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, son 4 yıl içindeki tanıtımlar, bilinçlendirme çalışmaları ve kampanyalar neticesinde Türkiye genelindeki organ bağışçı sayısı, Kırıkkale, Hakkari, Bingöl, Yalova, Erzincan, Sinop, Kırşehir gibi 20 ilin nüfusunu aşarak 283 bin 694 kişi oldu. Organ bağışında İzmir’in 5 yıldır liderliği devam ederken, bu kentte 41 bin 211 kişi organ bağışında bulundu. İstanbul 33 bin 593, Manisa 18 bin 510, Kocaeli 16 bin 643, Muğla 14 bin 416 bağışçı ile en fazla bağış yapan diğer iller oldu. Organ bağışının en az olduğu il ise 34 kişi ile Bayburt oldu. Iğdır’da 81, Hakkari’de 131, Bitlis’te 162, Kilis’te ise 196 kişi organ bağışlamak için merkezlere başvurdu. İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, organ bağışı konusunda İzmir halkının çok duyarlı olduğunu ama toplumda organ nakline ihtiyacın her geçen gün arttığını söyledi.
Türkiye’de bu kadar bağışa rağmen 28 bin hastanın hala organ nakli beklediğini belirten Salnur, “2017 yılının yedi ayında 2 bin 910 organ naklinin yapıldı” dedi.
MÜFTÜLÜKLERLE İŞ BİRLİĞİ YAPILDI
Organ bağışı konusunda İzmir genelinde seferberlik ilan ettiklerini kaydeden İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur şunları anlattı: “Organ bağışı konusunda toplumda yanlış bilgilerin olduğunu fark ettik. Ölmeden organların alınabileceği bunun sakıncası olmadığı konusunda müftülüğümüzle iş birliğine gittik. Cuma vaazlarında, ramazan ayında, teravih namazları öncesi, hutbelerde görevli imamlarımız vatandaşlara bunun dinen bir sakıncası olmadığını anlattılar. Hocalarımızdan bağışlar aldık. Organ bağışının önemini insanlar kendi yakınlarından birinin hastalanması durumunda daha iyi anlıyor. Bu duruma gelmeden önce tüm insanlar organ bekleyen hastalar için bağışta bulunmalı.”