Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, kabuklu fındığın 11 liradan işlem görmesiyle ilgili olarak, "Sezon içerisinde 15 liraya kadar çıkan fındık fiyatının bugün 11 liraya kadar gerilemesi karşısında şaşkınız." dedi.
Ordu'da serbest piyasada 50 randımanlı kabuklu fındık bugün 11 liradan işlem gördü.
Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ordu'da 50 randımanlı kabuklu fındığın dün serbest piyasada 11,25 liradan satıldığını hatırlattı.
3 MİLYAR DOLAR DÖVİZ GİRDİSİ
Fındığın bölgenin en önemli geçim kaynağı olduğuna işaret eden Soydan, "Fındık, Türkiye'nin de en önemli tarım ürünlerinin başında geliyor. Türkiye fındıktan yıllık ortalama 2,5-3 milyar dolar döviz girdisi sağlıyor. Dünya üretiminde ise Türkiye fındığın yüzde 70'ini üretmektedir. Yine ihracatın çok büyük oranını da ülke olarak biz yapıyoruz. Yani fındık hem bölgemiz hem de Türkiye için son derece önemli bir üründür." diye konuştu.
Türkiye'de 2009 yılından bu yana fındığın serbest piyasaya bırakıldığını anımsatan Soydan, "Şu anda serbest piyasa şartlarına göre fiyatlar şekillenmektedir. Ancak 2015 yılının Aralık ayından bu yana serbest piyasa koşullarında farklı bir düşüş ve istikrarsızlık var. Bu da doğrudan üreticiyi olumsuz etkilemektedir." diye konuştu.
Soydan, aynı düşüşün 2016 sezonunda da devam ettiğini dile getirerek, "Üreticiler olarak bizler düşük rekoltenin yaşandığı bu sezon fiyatların artmasını beklerken maalesef fiyatlar yine düşmeye başladı. Sezon içerisinde 15 liraya kadar çıkan fındık fiyatının bugün 11 liraya kadar gerilemesi karşısında şaşkınız. Fiyatların günden güne düşmesine bir anlam veremiyoruz. Üretici bu fiyat karşısında adeta şok oldu." ifadesini kullandı.
Böyle bir düşüşü hiç kimsenin beklemediğini vurgulayan Soydan, "Biz fiyatların 15 lira seviyelerinde kalmasını bekliyorduk ama fiyatlar kademeli olarak düşmeye devam ediyor. Bugün borsanın açıkladığı 11 lira hem üreticilerimiz hem de manavlarımızda kabul görmüyor. Biz artık serbest piyasa sisteminin sorgulanması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü bu sistem üreticiye fayda sağlayacağı yerde zarar vermektedir." yorumunu yaptı.
Soydan, üreticilerin 15 lira beklentisinin halen sürdüğünü, istediği rakam oluşana kadar üreticilerin fındıklarını pazara getirme konusunda direndiklerini sözlerine ekledi.
ORDU/AA