Omurga eğriliğinin sonu solunum yetmezliği

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı Op. Dr. Hüseyin Ekici, çocuklukta ortaya çıkan omurga bozukluğunun ciddiye alınması gerektiğini belirtti. Ekici, aksi halde çift görme veya solunum yetmezliğiyle bile sonuçlanabileceğini söyledi.

Çocuklardaki omurga bozuklukları, ilerleyen dönemlerde önemli sağlık sorunlarına davetiye çıkardığından geç olmadan önlem alınması gerektiği belirtildi. Central Hospital’dan ortopedi ve travmatoloji uzmanı Op. Dr. Hüseyin Ekici, bu sorunun akciğer solunum kapasitesinin düşmesine, böylece solunum yetmezliği oluşmasına bile yol açabildiğini söyledi. Ekici özellikle ergenlik dönemine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek “Doğuştan olabilen omurga eğrilikleri, ergenlik döneminde ilerleyebilir veya ilk kez bu dönemde ortaya çıkabilir. Kız çocuklarında 12-14, erkeklerde ise 14-16 yaş aralığı, gelişim hızı açısından oldukça önemli bir dönem. Bu yaşlarda tanı konulan omurga eğrilikleri, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi edilebilir. Eğriliklerin vücut dengesini bozduğu durumlarda cerrahi uygulama yapılır. Ancak ilerleyen yaşlarda cerrahi operasyonla kısmen düzelme elde edilse de eğrilik şekillenip vücut yapısı oturarak eklemler ve bağlar sertleştikten sonra gelişen omurga eğriliklerinin düzeltme ihtimali zorlaşır” diye konuştu.

Vücuttaki dengesizliğe bağlı olarak, zaman içinde baş dengesinin bozulabileceğini kaydeden Ekici, şu uyarılarda bulundu: “Omurga eğriliklerinde yan bakış açısı geliştiğinden, çocuk boynunu eğerek gözlerini aynı hizaya getirmeye çalışır. Bu durum, çift görme gibi probleme yol açabilir. Bunların dışında omurga eğriliği olan çocuklarda sırt, boyun ve bel ağrıları yaşanabilir. Eğriliğin derecesi arttıkça, kaburgaların yer değiştirmesi ile birlikte akciğerin solunum kapasitesi azalır. Akciğerde bu durumuna bağlı solunum değişiklikleri ortaya çıkabilir. Akciğerin solunum kapasitesi düşeceğinden solunum yetmezliği ortaya çıkabilir. İlerleyen eğriliklerde kalp, göğüs kafesi içinde baskı altında kalacağından, kalp ve damarlarla ilgili sorunlar da gelişebilir.”

Çocuklarda görülen omurga eğriliklerinin ilk sırasında skolyozun geldiğini, bunun da daha çok kız çocuklarında görüldüğünü kaydeden Ekici “Ergenlik dönemindeki kızlar, kadınsı vücut gelişimi başladığında vücutlarını saklama eğilimi gösterirler. Bu sebeple omurga eğrilikleri çoğunlukla aileler tarafından gözden kaçabilir. Skolyoz tanısında genellikle, çocuğun iki omuz arasında seviye farkının olduğu ve sırtından bakıldığında kürek kemiklerinin asimetrik olduğu gözlemlenebilir. Çocuk öne eğildiğinde omurgadaki eğrilik belirgin olarak görülebilir” diye konuştu. Peki aileler bu sorunun farkına nasıl varabilir? Ekici bunun için “Ergenlik dönemindeki çocuğun bir omzunun yukarıda bir omzunun daha aşağıda olup olmadığına dikkat edilmeli” dedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Hızlı uzuyorsa kamburluk riski fazla
Otur otur kalp krizidir sonu
Bal kış aylarında şifa kaynağı oldu

Hayat Haberleri