Ölünce de yaşayan değer

Yüce Allah, Kur’an’ın farklı yerlerinde başta peygamberler olmak üzere bazı insanları doğruluk özellikleriyle öne çıkarmış, bu sayede doğruluk erdeminin büyük bir değer olduğuna işaret etmiştir.

[Karar]
YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN GÜREL

Kur’an-ı Kerim’in, insanların söz ve davranışlarını değerlendirirken ölçüt olarak kabul ettiği temel değerlerden birisi de doğruluktur. Ayetlerde ağırlıklı olarak “sıdk” kelimesiyle ifade edilen doğruluk, “doğru sözlü olma, doğruluktan ayrılmama, gerçeği tasdik etme” gibi manaları barındıran bir anlam örgüsü içinde kullanılmaktadır. “Sıddik” kelimesi de doğruluk değerini özümsemiş kişilerin bir sıfatı olmakta ve  “son derece doğru sözlü, asla yalan söylemeyen, sözünde duran, gerçek olduğuna inandığı şeyi onaylamakta tereddüt göstermeyen kimse” şeklinde tanımlanmaktadır.

NESİLLERE MİRAS

Yüce Allah,  Kur’an’ın farklı yerlerinde başta peygamberler olmak üzere bazı insanları doğruluk özellikleriyle öne çıkarmış, bu sayede doğruluk erdeminin büyük bir değer olduğuna işaret etmiştir. Bu nedenle peygamberler doğruluk değerini birçok kez dualarına konu edinmişler, bu değere hem kendilerinin hem de evlatlarının sahip olmasına ayrı bir önem atfetmişlerdir. Nesiller boyu sahip olunacak doğruluk erdemi önce bireyi ve davranışlarını, ardından da bütün toplumu dönüştürecektir. Sonraki nesle miras bırakılması yanında doğruluk, kişinin gerçeğe uygun olarak benimsediği ilkeler doğrultusunda hareket etmesinin gerekliliğini de kapsar ve buna göre davranışta bulunmayı gerektirir.

EĞİTİMLE KÖK SALAR

Böylece doğruluk dendiğinde, “kişinin benimsemiş olduğu ilkelerin, yine onun davranışları tarafından doğrulanması anlamı” açıkça ortaya çıkacaktır.      

İnanan bir insan için doğruluk değeri, sadece yaşarken sahip olmayı arzulayacağı bir meziyet olmayıp öldükten sonra da kendisinin ardından gelecek nesiller içerisinde “doğru bir kimse” olarak anılmayı da içermelidir. Bu durum ahlak ve değerler eğitimi açısından insanın sahip olduğu erdemlerin, öldükten sonra bile onu insanların dilinde yaşatmaya devam edeceğini göstermektedir. Bu değerlerin başında doğruluk gelir. Bütün söz ve davranışlarında doğrulukları ile geride hoş bir seda bırakabilen bireyler yetiştirme görevi, din ve ahlak eğitimini gerçekleştirecek eğitimcilere düşmektedir

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Yrd. Doç. Dr. Ramazan Gürel yazdı: İnsanı şekillendiren değer
Yrd. Doç. Dr. Ramazan Gürel yazdı: Feda ahlakı: Diğerkâmlık
Yrd. Doç. Dr. Ramazan Gürel yazdı: Teslimiyetteki asalet

Ramazan 2016 Haberleri