Okyanuslarda rekor sıcaklık

Küresel ısınma dünyayı etkilemeye devam ediyor. Yapılan son araştırmalara göre, okyanuslardaki ısı artışı şimdiye kadarki en yüksek seviyeye ulaştı.

İklim değişikliği ve küresel ısınma hem insanları hem de dünyadaki yaşamı geri dönülmez bir şekilde etkilemeye devam ediyor. Yapılan yeni analizlere göre okyanuslar, 2019 yılı içerisinde kayıt altında tutulan insanlık tarihi boyunca hiç olmadığı kadar ısındı.

Çin ve ABD’deki toplam 11 enstitüdeki bilim insanlarından oluşan bir ekip, yaptığı araştırmada geçtiğimiz beş senede küresel okyanus sıcaklığının hiç olmadığı kadar sıcak olduğunu ortaya koydu.

Webtekno'nun aktardığı habere göre, Pekin'de bulunan Atmosfer Fiziği Enstitüsü’nde yürütülen çalışmada 2 km derinliğe kadar olan okyanus sıcaklığını ölçmek için gözlemsel kayıtlar kullanıldı. Oluşan veri boşlukları ise bilgisayar modelleri kullanılarak dolduruldu.

Araştırmacılar, 2019’daki okyanus sıcaklığının 198 -2010 arasındaki ortalama okyanus sıcaklığının 0,075 santigrat derece üstünde olduğunu buldu. Bu artış, ilk bakışta kulağa çok fazla gibi gelmese de 228.000.000.000.000.000.000.000 (228 sekstilyon) jul okyanus sıcaklığına tekabül ediyor.

HİROŞİMAYA ATILAN BOMBANIN 3.6 MİLYAR KATI

Araştırmanın yazarlarından Dr. Lijing Cheng sıcaklık artışıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Anlaşılması daha kolay olsun diye bir hesaplama yaptım. Hiroşima’ya atılan atom bombası 63.000.000.000.000 jul enerjiyle patlamıştı. Geçtiğimiz 25 yılda okyanusların sırtına yüklediğimiz sıcaklık miktarı, Hiroşima’daki patlamanın 3.6 milyar katına eşit” ifadelerini kullandı.
Ölçülen okyanus sıcaklıklarının, su götürmez bir gerçek olduğunu ve küresel ısınmanın bir kanıtı olduğunu söyleyen Dr. Cheng, bu ısınma için insan kaynaklı emisyondan başka herhangi bir alternatif açıklama olamayacağını dile getirdi.

Araştırmanın ortak yazarlarından Dr. John Abraham ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Neyse ki bu konuda yapabileceğimiz şeyler var: Enerjiyi daha bilinçli şekilde kullanabilir ve enerji kaynaklarımızı daha çeşitli hale getirebiliriz. Bu sorunu azaltacak güce sahibiz."

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Amozon'un CEO'su Bezos'tan iklim değişikliğiyle mücadeleye 10 milyar dolar sözü
2020'nin ocak ayı son 141 yılın en sıcağı!
2,5 aydır fıçıda yaşayan adam rekor başvurusu yaptı

Güncel Haberleri