Pandemi sürecinde uzaktan eğitim gerçekleştirilen okullarda yeni dönemde ilk zilin ne zaman çalacağı ve derslerin nasıl yapılacağı merak konusu oldu. MEB’in duyurduğu planlamaya göre özel okullar üç, devlet kurumları da beş hafta sonra açılacak. Tarihe karar vermenin ‘ulusal bir meseleye’ dönüştüğünü söyleyen Bakan Selçuk “Amacımız okulları açmak ve açacağız” dedi. Dört farklı senaryodan ‘seyreltilmiş eğitim’ formülü öne çıktı.
'BAYRAM SÜRECİ ETKİLİ OLACAK'
Karar aşamasında görüşüne başvurulacak Bilim Kurulu da bayramı işaret etti. Prof. Dr. Hasan Tezer “Okulların açılmasında bayram süreci belirleyici olacak” dedi. Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz da ertelemenin söz konusu olmadığını belirterek “Artık bizim kısıtlamalara göre değil bu yeni düzene göre okulların açılmasını adapte etmemiz lazım. Elbette okulları açacağız; çünkü bu hastalığın ne zaman biteceğini bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.
Okulların açılış tarihi salgın nedeniyle kesinleştirilmemesi kafa karşıklığına neden olmayı sürdürürken Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz’dan önemli bir açıklama geldi. “Okulların açılmasının ertelenmesi söz konusu değil” diyen Kayıpmaz ekledi: Elbette okulları açacağız. Artık bizim kısıtlamalara göre değil de bu yeni düzene göre okulları açıp adapte etmemiz lazım.
Korona vakları Türkiye geneli her ne kadar binli rakamların altına düşse de bilim insanları hala riskin devam ettiğini belirtiyor. Tablo bu durumdayken okulların konuşulan tarihte 31 Ağustos’ta açılıp açılmayacağı da tartışılmaya devam ediliyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk her ne kadar 4 senaryo üzerinde çalışıyoruz dese de okulları 31 Ağustos’ta açmakta kararlıyız demişti. Ancak bu tarihi netleştirecek durum Kurban Bayramı süreci olacak. Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz da yaklaşan bayram öncesi alınması gereken tedbirleri yeniledi ve vatandaşlara uyarılarda bulundu.
GRİPTEN ÖNCE VAKALAR DÜŞMELİ
Kayıpmaz, günlük 900’lü vaka sayılarının yüksek olduğuna işaret ederek “Bizim Sonbahar; grip mevsiminden önce daha düşük sayıları görmemiz lazım. Burada da Kurban Bayramı ciddi bir eşik özelliği taşıyor. Kurban Bayramı’nda biz eğer, mesafe, maske ve hijyen kurallarına uymazsak o zaman sayıların artma ihtimali var. O yüzden bayram ziyaretlerini bu bayramda da yine telefonla ya da görüntülü görüşme yöntemiyle yapmayı tavsiye ediyoruz. Mesafeyi ne kadar çok korursak, maskeyi ne kadar çok kullanırsak sayıların da bayram sonunda o kadar azalmasını sağlarız. Özellikle büyük çaplı bayram yemeklerinden, arife günü ve bayramın birinci günü kabristanlarda oluşacak kalabalıklardan kaçınmamız lazım” diye konuştu.
KESİMDE KALABALIK OLMASIN
Boğaz ağrısı, burun akıntısı, halsizlik, kas eklem ağrısı gibi yakınmaları olanların sağlık kuruluşlarına başvurmak dışında dışarı çıkmamaları gerektiklerini belirten Kayıpmaz, “En ufak hastalık belirtisi olanlarda kurban dağıtım işlemlerinde de kesinlikle görev almamalılar. Çünkü bu dağıtım esnasında belirtileri olan kişilerin dağıtımda görev alması hastalığın birçok haneye yayılmasına vesile olabilir. Mutlaka maskeyi, mesafeyi et dağıtımı sırasında da korumak lazım. Yine belki tekrar tekrar söyleyeceğiz; ama kurban kesim alanlarında da kalabalık oluşmamasına dikkat edilmesi lazım” ifadelerini kullandı.
EĞİTİM ERTELENMEYECEK
Kayıpmaz, şu anda okulların açılmasının ertelenmesi ile ilgili bir durumun söz konusu olmadığını bildirerek “Artık bizim kısıtlamalara göre değil de bu yeni düzene göre okulların açılmasını da adapte etmemiz lazım. Elbette okulları açacağız; çünkü bu hastalığın ne zaman biteceğini bilmiyoruz. Ama bununla ilgili değişik alternatifler de gündemde. Ağustos ayındaki vaka sayılarına göre bir değerlendirme yapılacaktır. Ve okulların hangi ilkeler çerçevesinde açılacağı; önce hangi okulların açılacağı ya da ne kadarının uzaktan eğitimle sürdürüleceği bunların hepsi ağustos ayının sonu gelmeden oluşacak vaka sayılarına göre Milli Eğitim Bakanlığımızca belirlenecektir” dedi. Öte yandan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer de önceki gün Ağustos’ta açılması planlanan okullar için bayram uyarısı yapmıştı. Okulların açılmasında Kurban Bayramı sürecinin belir leyic olacağını vurgulamuıştı.
EYLÜL’DE ARTÇILAR GELEBİLİR
Birinci dalganın şu anda dünyada bitmediğine vurgu yapan kayıpmaz şöyle devam etti: “Birinci dalga tamamlanmadan, ikinci dalgadan söz etmek mümkün değil. Biz birinci dalganın artçı dalgalarını yaşıyoruz. Eylül ayında da birinci dalganın yine bu artçı dalgaları gelebilir. Çünkü Eylül ayında işin içine mevsimsel gripler, soğuklar ve toplaşmalar giriyor. O yüzden Eylül’e sonbahara karşı dikkatli olmalıyız ve Eylül-Ekim aylarında grip aşısının da yapılmasını tavsiye ediyoruz ki 2 hastalık bir arada daha ciddi seyredebilir.
KURBAN BAYRAMI’NDA RİSK ARTACAK
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü de Kurban Bayramı’nda koronavirüsü salgınının yayılmasına etki edebilecek risklere dikkat çekti. Kurban bayramında iyi yönetilmesi gereken risklerin bayram/tatil nedeniyle kentlerden kırsala, büyük kentlerden küçük kentlere insan hareketliliği; hayvan pazarlarında ve kurban kesim yerlerinde kalabalıklaşma; bayram namazı, bayramlaşma olduğunu söyleyen Özlü “Bayram seyahatleriyle, virüs, büyük kentlerden Anadolu’ya, kırsal alanlara yayılabilir. Toplu taşıma sırasında da bulaşma riski var. Turizm bölgelerinde oluşacak aşırı kalabalıklaşma ile de bulaşma olabilecektir” diye konuştu. Kurban alım-satımlarında oluşabilecek risklere dikkat çeken Özlü, “Kurbanlık satın almak için çok sayıda kişinin, hayvan pazarlarını gezmeleri; görevli, satıcı, alıcı çok sayıda kişinin beraber bulunması; buralarda hijyenin sağlanmasındaki güçlük; telaş, acelecilik, sıcak gibi nedenlerle kurallara uyumun düşük kalması riski artıracaktır” uyarılarında bulundu. Bayram namazıyla ilgili Özlü, “30 milyon yurttaşın bayram namazı için toplanması; secdede ağız ve burnun halıya teması; namaz sonrası bayramlaşmalar; camiye girip çıkma, abdest alma sırasında oluşabilecek yoğunlaşma; buralarda kurallara uyumun denetlenmesindeki zorluk da riski artıracaktır” dedi.