Haberimizde özellikle öğretmenlerin merak ettiği 'Öğretmen eğitime hazırlık ödeneği ne kadar? ' ve 2018-2019 yılı için 'Öğretmen kırtasiye yardımı ne zaman verilecek?' sorularının ayrıntılı yanıtını bulabilir bakanlıktan yapılan son açıklamaları takip edebilirsiniz. İşte bu sene eylül ayında verilmesi planlaranan öğretmen kırtasiye yardımı hakkında merak edilenler...
Öğretmen eğitime hazırlık ödeneği 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 32. Maddesine göre her yıl verilmekte. 2018-2019 Öğretmen kırtasiye yardımı ne zaman verileceğine dair net bilgi olmasa da eylül ayında kırtasiye yardımlarının verileceği tahmin ediliyor. Peki bu sene 'Eğitime hazırlık ödeneği ne kadar?' oldu? İşte kırtasiye yardımının ne zaman verileceğinin ve ne kadar olduğunun detayları...
ÖĞRETMEN EĞİTİME HAZIRLIK ÖDENEĞİ NEDİR?
Öğretmen eğitime hazırlık ödeneği kısaca öğretmen kırtasiye yardımı olarakta geçmektedir. Kırtasiye yardımı öğretmenlerin yeni eğitim öğretim yılına hazırlık yapmaları için verilmektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 32. Maddesine göre hazırlık ödeneği, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil) ödenen paradır.
2018-2019 ÖĞRETMEN KIRTASİYE YARDIMI NE ZAMANA VERİLECEK?
Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlere eğitime hazırlık ödeneğinin ne zaman verileceği henüz netleşmedi. MEB kırtasiye yardımının ne zaman verileceğini eylül ayının başında resmi yazıyla illere bildiriyor. Ödenek, öğretmenlere en geç ekim ayı sonuna kadar ödenmektedir. Öğretmenler aldıkları bu ödenekleri yıl boyu kullanacakları okul malzemeleri için kullanmaktadır.
2018-2019 ÖĞRETMEN KIRTASİYE YARDIM ÖDENEĞİ NE KADAR?
2018-2019 Eğitim-öğretim yılının eğitim öğretim ödeneği brüt tutarı 1.130 TL, net tutarı ise “1.121 TL” olacak. 2019-2020 eğitim-öğretim yılında ise 1.180 TL ödenecek.2018-2019 eğitim öğretim yılında öğretmenlere ödenecek. Bu miktar Hükümetle sendikalar arasında yapılan 2017 yılı 4. Toplumsal sözleşme görüşmelerinde 2018-2019 ve 2019-2020 eğitim öğretim yıllarında ödenecek ödeneğin miktarı olarak belirlenmiştir.
EĞİTİME HAZIRLIK ÖDENEĞİNİ KİMLER ALABİLİR?
Öncelikle eğitime hazırlık ödeneğini 2018-2019 eğitim öğretim yılında öğretmenlik yapan tüm devlet memurları almaktadır. Ayrıca yardımlarda öğretmenlerin hizmet süreside göz önüne alınmaktadır. Bu kapsamda ücretsiz izine ayrılan öğretmenler bu ödeneğin %75’ini, doğum izni için ayrılan öğretmenler ise normal ücretli çalışma sürelerine devam ettiklerinden ödemenin tamamını alabilecekler. Ücretsiz izne yıllık olarak ayrılan öğretmenler ise bu ücretten faydalanamayacaklar.
20 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI NE ZAMAN?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 bin öğretmen ataması yapılacağıyla ilgili açıklamasının ardından, öğretmen adayları takvimi beklemeye başladı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 10 Ağustos’ta eğitim editörleriyle bir araya geldiği toplantıda bununla ilgili de açıklamalarda bulundu. Bakan Selçuk, öğretmen alımıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi:
“Şu andaki yazılı metin, Ömer Dinçer’in Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile ilgili, ‘Diğer alanlarda iki yıl, öğretmenlikte bir yıl geçerlidir’ diye bir yönetmelik değişikliği var. Cari mevzuat bir yıl gösteriyor. Bu arada bununla ilgili bir kanun çıkması gerekiyor. Yani ben şu anda haftaya alamıyorum. Ne bileyim, ağustosun sonunda, eylülün başında alamıyorum. Meclis’in açılması gerekiyor. Dolayısıyla takvim bununla ilgili bir şey. Tasarrufun son derece önemli olduğu bir dönemde bu, Cumhurbaşkanımızın bir hediyesidir öğretmenlere. Tamam ben çok ısrar ettim, istirham ettim ama o tasarruf atmosferinde bence gerçekten hediye. Şükran borçluyum. Çünkü bu çocuklar çok sıkıldılar, çok sıkıntılılar.
YARATICI ÇÖZÜMLER ÜRETMEMİZ LAZIM
20 bin kişi az-çok diyebilirsiniz. Aslında toplamda 650 bin kadar öğretmen adayı var, ancak hepsi talepkar değil. Benim tahminim 100 bin civarında acil talepkar var. Türkiye bunu 4-5 senede döndürebilecek bir pozisyonda. Ancak bizim bütün bu meslek liselerini ara kademede yöneltebildiğimiz bir durumda, yukarı çıkan öğrenci sayısını azalttığımızda ortaöğretimde çok ciddi bir dönüşüm gelecek. Onun birtakım doğurganları olacak. Onlarla birlikte bütünsel düşündüğümüzde bizim bu gençlere başka çözümler önermemiz lazım. Sadece öğretmenliğin kapısında bekleyerek olmaz. Daha yaratıcı çözümler üretmeliyiz.”