Obezitenin vücutta artmış yağ kitlesini ifade ettiğini söyleyen Koru Ankara Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Emre Taşcılar çocukluk çağı obezitesi hakkında bilgi verdi. Taşçılar şunları söyledi: “Günümüzde obezite çocukluk çağının en yaygın kronik hastalığı haline gelmiştir.
Çocukluk obezitesi erişkin obezitesine dönüşeceğinden çocukluk obezitesinin önlenmesi erişkin obezitesinin önlenmesi açısından da son derece önemlidir.” Fazla beslenen çocukların daha iyi büyüyeceklerine yönelik yanlış bir toplumsal inanış olduğunu belirten Taşcılar şöyle devam etti: “Oysa çocukların günlük aldıkları toplam enerjinin ancak yüzde 5’i büyüme için harcanmaktadır. Çocukların sağlıklı büyümesi için sağlıklı besinler tüketmesi, günlük düzenli fiziksel aktivitelerinin olması ve yeteri kadar uyuması gerekmektedir. Zira çocukların büyümesini sağlayan büyüme hormonu uykuda, egzersiz sırasında ve açlıkta salgılanmaktadır.”
FAST-FOOD ÇOK ZARARLI
Obezitenin büyüme hormonunu baskılamakta olduğunu ifade eden Taşcılar, obez çocukların günlük tükettikleri besinlerin yalnızca kalori, yağ ve protein açısından yeterli olup vitamin, mineral, eser element ve diğer organik maddeler açısından fakir olduğunu, yüksek kalorili beslenme ve hareketsizliğin ise obezite gelişiminde doğrudan etkili olduğunu belirtti. Taşcılar, son yıllarda obezitenin madde bağımlılığı olarak kabul edildiğine dikkat çekti.
KARBONHİDRAT BAĞIMLILIĞI NEDİR?
Taşcılar, bağımlılığın çeşitli yiyecek maddelerine karşı geliştiğini belirterek şunları aktardı: “Kola ve benzeri gazlı içecekler, cips ve çikolata bağımlılık yapan yiyecek ve içeceklerin başında gelir. Bağımlılık yapan yiyecek ve içeceklerin çokça tüketilmesi sonucunda başka bir bağımlılık gelişmektedir: Karbonhidrat Bağımlılığı. Çocukların karbonhidrat bağımlısı olup olmadığını anlamak için dikkat edilmesi gereken hususları belirten Taşçılar, “Çocuğunuz gazlı içecekleri çokça tüketiyorsa, makarna, pilav ve hamur işi gıdaları özellikle tercih ediyorsa, karbonhidrat bağımlığı başlamış demektir” dedi.